NYT Leaderissä

18.6.2018 10.14

LINC-seminaari onnistui yli odotusten

Satakunnan ja Varsinais-Suomen Leader-ryhmien 12.–14.kesäkuuta järjestämä LINC-seminaari toi kansainvälistä näkyvyyttä Lounais-Suomen alueelle ja synnytti uusia yhteistyökumppanuuksia.

Euroopan vuoden suurin Leader-tapahtuma LINC 2018 -seminaari on saatu päätökseen Raumalla. 350 maaseudun kehittämisen asiantuntijaa 17 eri maasta tutustuivat kolmen päivän ajan Lounais-Suomeen. Seminaari oli upea tilaisuus esitellä eurooppalaisille kehittäjille, miten Suomessa tehdään maaseudun kehittämistyötä.

– Olemme todella tyytyväisiä ja saimme todella paljon positiivista palautetta osallistujilta. Lounais-Suomen luonto, metsät ja merellisyys keräsivät kehuja. Osallistujat saivat todella hyvän kattauksen alueesta, kun he jalkautuivat keskiviikkona 7 opintoretkelle eri puolille Lounais-Suomea. Tämän jälkeen oli vielä kaksi iltaa aikaa vaihtaa kokemuksia kollegoiden kanssa. Jos lasketaan yhteen vierailukohteet koko tapahtuman ajalta, on niitä noin neljäkymmentä, sanoo tapahtumakoordinaattori Johanna Vanhatalo Leader Ravakasta.

LINC-seminaarin ydinidea on edistää osaamisvaihtoa ja yhteistyötä Euroopan Leader-ryhmien välillä. Laajoilla kansainvälisillä verkostoillaan Leader-ryhmät tuovat kansainvälistymisen mahdollisuudet oman alueensa toimijoiden ulottuville. LINC-seminaarissa luodaan pohjaa yhteistyölle, mutta vuosittain tapahtumista saa alkunsa useampikin ”LINC baby” eli kansainvälinen yhteistyöprojekti. Tänä vuonna työpajoissa keskityttiin muun muassa digitaalisiin ratkaisuihin, kylien resurssiviisauteen ja luontomatkailun kehittämiseen.

– Uskon, että seminaarin ansiosta tänne saatiin asiantuntijoita sellaisista maista, joista ihmiset eivät välttämättä muuten tulisi. Olemme ilahtuneita, että saimme osallistujia esimerkiksi Georgiasta, joka kuuluu EU:n itäisiin kumppanimaihin. EU-rahoitteisen ENPARD-ohjelman avulla Georgiaan on perustettu 8 Leader-ryhmää, Vanhatalo kertoo.

– Meillä oli loistavia yhteistyökumppaneita. Raumalainen catering-yrityksemme Klapsakka onnistui seminaaritarjoilujen avulla tuomaan hienosti esiin suomalaisen ruokakulttuurin ja lounaissuomalaisen lähiruuan, joka oli yksi seminaarin teemoista. Euralainen Liikenne Lönnberg hoiti hienosti osallistujien kuljetukset koko tapahtuman ajan. Kiitämme myös Rauman kaupunkia yhteistyöstä, Vanhatalo kertoo.

Tapahtuman järjestivät Satakunnan ja Varsinais-Suomen 8 Leader-ryhmää yhteistyössä Maaseutuviraston Verkostopalveluiden sekä Euroopan komission maaseutuverkosto ENRD (European Network for Rural Development) kanssa. Tapahtuma kiertää vuosittain EU-maasta toiseen. Ensi vuonna tapahtumaa isännöi Viro.

www.linc2018.eu
www.facebook.com/linc2018

 

Kansainvälinen yhteistyö aluekehittämisessä – Leader-ryhmillä kattavat verkostot

 • Leader on EU:n toimintamalli, jota joka osallistaa alueen asukkaita paikallisen kehittämiseen. Leader-toiminta tuli Suomeen EU-jäsenyyden myötä ja EU:n ohjelmakaudella 2014–2020 Leader sisältyy Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaan. Leaderiin on varattu runsas viisi prosenttia EU:n rahoitusosuudesta eli noin 300 miljoonaa euroa julkisia EU:n ja valtion varoja. Tämän lisäksi myös kunnat rahoittavat alueensa Leader-ryhmää.
 • Maaseudun kehittämiseksi tehdään työtä joka puolella Eurooppaa. EU:ssa on noin 2500 Leader-ryhmää. Näistä jokainen on jatkuvasti mukana synnyttämässä uusia ideoita alueelleen.
 • Kansainvälisillä Leader-hankkeilla ja Leader-ryhmien yhteistyöllä tavoitellaan uutta osaamista, erilaisia näkökulmia ja raikkaita ideoita kaikkien maiden maaseutualueille.
 • Leader-toimintatapaa on viety myös EU:n ulkopuolelle esimerkiksi Venäjälle, Mosambikiin ja Kiinaan. 
 • Suomessa on 54 Leader-ryhmää, jotka aktivoivat ja auttavat alueensa asukkaita viemään omia kehittämisideoitaan eteenpäin. Rahoitusta myönnetään hanke- ja yritystukien muodossa.
  LINC_avajaiset_Rauma_Anssi_Ketonen_satasilta
  Tapahtuman pääpaikka oli Rauma, jossa järjestettiin tiistaina 12.6. LINC-seminaarin avajaistilaisuus ja perinteinen lippukulkue.
  Retki5_Mimis_UUSIKAUPUNKI_Idamaria_Laine_satasilta
  Leader Ravakan Vakka-Suomeen suuntautunut opintoretki tutustutti osallistujat muun muassa Mimi’sin kasvihuoneeseen, joka on esimerkki kiertotaloudesta maaseutuyrityksissä.
  RETKI2_Pori_Jenni_Tiainen_satasilta
  Leader Karhuseudun työpajassa Noormarkussa pohdittiin digitalisaation mahdollisuuksia maaseutualueilla.

Palaa otsikoihin