Maaseudun kehittämisuutisia

21.12.2017

Joutsenten reitillä juhlavuosi oli lasten ja nuorten

Päättyvää Suomi100-juhlavuotta leimasivat nuorisohankkeiden onnistumiset sekä uusien mielenkiintoisten nuoriin kohdistuvien hankkeiden käynnistymiset.

Yritystukipuolella nuoret olivat aktiivisia ensimmäisten yritystensä perustajia mm. kalastusopaspalveluissa, käsityöyrittäjyydessä ja matkailussa. Yritystuilla avitettiin myös sukupolvenvaihdostilanteita, joissa usein syntyy uusia investointitarpeita.

Vuoden hankkeena palkittiin Sastamalan kaupungin Meidän leffa! -hanke, jossa kaikille avoimet yläasteikäisten nuorten ryhmät Huittisista, Hämeenkyröstä, Punkalaitumelta ja Sastamalasta käsikirjoittivat, ohjasivat, näyttelivät, kuvasivat ja leikkasivat omat ajankuvaleffansa satavuotiaasta Suomesta. Elokuvien aiheet kantoivat vastuuta ja valistivat mm. huumeongelmista ja perheväkivallasta selviytymisestä kevyempiä nuorten teemoja unohtamatta.

Punkalaitumen muuttotappiota torjumaan puollettiin Punkalaitumen 4H-yhdistyksen Landet liikkeelle -hanke, jossa perataan esiin maa- ja metsätalouden piilotyöpaikkoja sekä parannetaan työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaantoa. Tavoitteena on sitouttaa entistä useampi nuori asumaan, työllistymään ja yrittämään kotiseudullaan. Maa- ja metsätaloudessa työnantajalla olisi usein työtä tarjolla, mutta osaavaa työvoimaa ei löydy, työntekijän palkkaamiseen ei uskalleta lähteä ja ostopalveluita ei tunneta. Hankkeessa kehitetään uusia yhteistyöverkostoja metsä- ja maatalousyrittäjien ja nuorten välille sekä etsitään keinoja työllistää hyödyntämällä luonnonvaroja. Hanke tarjoaa myös yrittämistä ja yrittäjyyttä edistäviä koulutuksia, työelämätietoutta sekä tukea työllistämistilanteisiin.

meidanleffa_munkkikahvila
Palkitussa Meidän Leffa! -hankkeessa 4 kunnan nuoret tekivät elokuvia omista lähtökohdistaan.
Huittisiin valmistui vuoden aikana Lauttakylän Luja ry:n investointihankkeessa tekonurmikenttä. Jalkapallon lisenssipelaajien määrä on lyhyessä ajassa kaksinkertaistunut Huittisissa, ja harjoitusolosuhteet vaativat parannusta. Peruskouluikäisten liikuttajana Lujan jalkapallojaosto on suurin seuratoimija paikkakunnalla, ja uuden kentän myötä tavoitteena on 400 lisenssipelaajan rajan ylittäminen. Tekonurmikenttä parantaa jalkapallon harjoitteluolosuhteita merkittävästi, sillä kentällä pystytään pelaamaan ympärivuotisesti (pakkasraja -15C).

Koko toimialuettamme koskeneissa nuorten osallisuushankkeissa saatiin myös läpimurtoja aikaan. Osallisuus ja työ -hankkeessa (Sastamalan kaupunki) etsittiin ja kokeiltiin keinoja helpottamaan kasvavan nuorisotyöttömyyden haasteita. Samalla vastattiin kuntien muuttuvaan rooliin työllisyyden edistämisessä. Nuorisotyöttömyyden kasvun taittuminen edellyttää yhteistyötä elinkeinoelämän, koulutuksen järjestäjien ja palveluohjausta tekevien tahojen välillä. Hankkeen kohderyhmänä olivat Joutsenten reitin kunnissa asuvat sadat työttömät nuoret, joille etsittiin työllistymismahdollisuuksia ja osallisuutta tukevaa toimintaa kotiseudulta. Hankkeen avulla kehitettiin uusia, innovatiivisia kokeiluja työllisyyden hoitoon ja elämänlaadun parantamiseen. Sastamalan seudun mielenterveysseura ry:n Osallisuus ja tuki -hankkeessa etsittiin keinoja kaikkein vaikeimmassa asemassa olevien nuorten kiinnittämiseksi takaisin yhteiskuntaan ja sen palveluihin. Intensiivisen tuen hanke jatkuu myös ensi vuonna. Hämeenkyrössä käynnistyi kunnan hanke etsivän nuorisotyön edistämiseksi ja tarinallistamiseksi.

Nuorten hyvinvoinnin edistäminen on yksi kehittämisstrategiamme kahdeksasta painopisteestä, johon kohdennetut varat on jo ylitetty kaksinkertaisesti. Maaseutu- ja sosiaalipolitiikassa lasten ja nuorten asema on taantumavuosina kuitenkin noussut esiin huutomerkin tavoin. Reaktiivisuus on yksi Leader-paikalliskehittämisen vahvuuksista, ja ainakin hallituksestamme tuntuu, että panostukset alueemme lapsiin ja nuoriin maksavat seuraavan sadan vuoden aikana itsensä takaisin korkojen kera.

Petri Rinne
toiminnanjohtaja
Leader Joutsenten reitti

eeva_ja_petri
Leader Joutsenten reitin toiminnanjohtaja Petri Rinne ja hankeneuvoja Eeva Raukko toivovat hankehaussa yhtä aktiivista vuotta 2018.


Palaa otsikoihin