NYT Leaderissä

11.4.2018

Lounais-Suomi kiinnostaa maailmalla – LINC 2018 -seminaari täyttyi ennätysvauhtia!

Ensi kesänä Lounais-Suomeen saapuu vajaa 320 paikallisen kehittämisen asiantuntijaa 17 eri maasta tutustumaa länsirannikon matkailuun, yrityksiin ja lähiruokaan. Satakunnan ja Varsinais-Suomen Leader-ryhmät järjestävät LINC 2018 -seminaarin 12.–14.6.

LINC-seminaari on Euroopan Leader-ryhmien verkostoitumistapahtuma, joka pyrkii lisäämään kansainvälistä yhteistyötä EU:n maaseutualueilla. Tapahtuma kiertää vuosittain EU-maasta toiseen, tänä vuonna sen järjestävät yhdessä Satakunnan ja Varsinais-Suomen Leader-ryhmät. Päävastuussa on Vakka-Suomessa ja Rauman seudulla toimiva Leader Ravakka. Tapahtuman pääpaikka on Rauma.

– Tapahtuma mahdollistaa suomalaisen ja lounaissuomalaisen maaseudun, sen toimijoiden ja niiden osaamisen nostamisen kansainväliseen valokeilaan. Paikalle saapuu paikallisen kehittämisen asiantuntijoita eri EU-maista tutustumaan Suomen ja suomalaisten tapoihin edistää kokonaisvaltaista hyvinvointia maaseutualueilla. Samalla Lounais-Suomen maaseudun kehittämistyö, Leader-toiminta ja seutu saavat myös kansallista näkyvyyttä, LINC-järjestelyistä vastaava koordinaattori Johanna Vanhatalo Leader Ravakasta kertoo.  

Seminaarin suosio yllätti järjestäjät. Ilmoittautuminen suljettiin ennen määräaikaa. Ilmoittautuneita on 17 maasta. Osallistujia mahtui mukaan vajaa 320.

– Mielenkiintoista on, että osallistujia saadaan myös Georgiasta, joka ei ole EU-maa. Georgia osallistuu LINC-seminaariin ensimmäistä kertaa. Maa kuuluu EU:n itäisiin kumppanimaihin. EU-rahoitteisen ENPARD-ohjelman avulla Georgiaan on perustettu 8 Leader-ryhmää, Vanhatalo kertoo.

Paikalliset yritykset ja yhteistyökumppanit avainasemassa

Osallistujat majoittuvat Raumalla ja Uudessakaupungissa. Kolmipäiväiseen seminaariin sisältyvät opintoretket suuntautuvat eri puolille Lounais-Suomea. Kansainvälisille vieraille esiteltävä alue ulottuu Merikarvialta Iniöön.  

Seminaarin kantavina teemoina ovat luonto ja matkailu, vesistöt sekä lähiruoka. Yhteistyön edistämisen lisäksi LINC on paikka esitellä Suomen vahvuuksia muun muassa vesielinkeinoissa ja ruuantuotannossa.

– Osallistujat pääsevät maistamaan suomalaisia makuja. Catering-firmamme Klapsakka Oy:n raaka-aineet tulevat 90 prosenttisesti Lounais-Suomen alueelta. Suomalainen ruoka on hyvin esillä, Vanhatalo kertoo.

Kansainvälinen 300 hengen seminaari tuo työtä ja mahdollisuuksia myös useille paikallisille toimijoille. Kuljetukset opintoretkille ympäri aluetta hoitaa euralainen .

– Alueella toimivat yrittäjät ovat avainasemassa tapahtuman onnistumisessa, Vanhatalo sanoo.

Muita tapahtuman yhteistyökumppaneita ovat Maaseutuviraston Verkostopalvelut, Rauman kaupunki, Tallink Silja, Raisio Oyj, , Satakunnan AMK ja Rauman Yrittäjät. Myös Euroopan komission maaseutuverkosto ENRD* on mukana totuttamassa tapahtumaa.

Satakunnan ja Varsinais-Suomen Leader-ryhmät järjestävät LINC 2018 -seminaarin 12.–14.6.2018. Seminaarin järjestämistä rahoitetaan EU:n maaseuturahastosta.

*ENRD European Network for Rural Development on Euroopan komission alainen verkosto, joka kokoaa yhteen EU:n maaseudun kehittäjät ja jokaisen jäsenmaan maaseutuverkostot. 

Lisätietoja antaa:

Johanna Vanhatalo
LINC 2018 -koordinaattori
044 7929 001
johanna.vanhatalo(a)ravakka.fi


Kansainvälinen yhteistyö aluekehittämisessä – Leader-ryhmillä kattavat verkostot

  • Maaseudun kehittämiseksi tehdään työtä joka puolella Eurooppaa. EU:ssa on noin 2500 Leader-ryhmää. Näistä jokainen on jatkuvasti mukana synnyttämässä uusia ideoita alueelleen.
  • Maaseutualueet EU:ssa ovat hyvin erilaisia niin kulttuuriltaan, luonnonvaroiltaan kuin ilmastoltaan. Silti on myös paljon yhteistä. Kansainvälisillä Leader-hankkeilla ja Leader-ryhmien yhteistyöllä tavoitellaan uutta osaamista, erilaisia näkökulmia ja raikkaita ideoita kaikkien maiden maaseutualueille.
  • Leader on EU:n luoma toimintamalli, jossa alueen asukkaat itse päättävät, mitä alueella kehitetään ja rahoitetaan. Leader-toimintatapaa on viety myös EU:n ulkopuolelle esimerkiksi Venäjälle, Mosambikiin ja Kiinaan. 
  • Suomessa on 54 Leader-ryhmää, jotka aktivoivat ja auttavat alueensa asukkaita viemään omia kehittämisideoitaan eteenpäin. Rahoitusta myönnetään hanke- ja yritystukien muodossa.

Lisää Leader-toiminnasta: www.leadersuomi.fi

LINC2017_avajaiskulkue
2. LINC-perinteisiin kuuluu avajaisseremonia ja kulkue kaupungin keskustassa. Kuva LINC 2017 -seminaarista Viandenista Luxemburgista. Vastaava kulkue nähdään Raumalla kesäkuussa.

 


Palaa otsikoihin