NYT Leaderissä

26.9.2018

Maaseudulla rakennetaan valtavasti lisää liikuntapaikkoja – Leader-rahoitus ja talkootyö avainasemassa

Leader-ryhmät ovat osaltaan ratkaisemassa liian vähäisen liikunnan mukanaan tuomia ongelmia. Suomen maaseudulle syntyy vuosittain yli 200 liikunta- ja harrastuspaikkaa Leader-rahoituksen ja maaseudun asukkaiden talkootyön ansiosta.

Leader-tuella on toteutettu mm. liikuntahalleja, luontopolkuja, laavuja, latuja, uimarantoja, kokoontumispaikkoja, leikkipaikkoja ja kulttuurikohteita.

Sosiaali- ja terveysministeriö on arvioinut, että liian vähäinen liikunta aiheuttaa Suomessa jopa 400 miljoonan euron vuosittaiset kustannukset. Kustannuksia voidaan pienentää parantamalla liikkumisen mahdollisuuksia. Leader-ryhmät toimivat asukkaiden toteuttamien liikuntapaikkojen rahoittajina yhdessä kuntien ja valtion kanssa. Rahoituksen turvin maaseudulle syntyy jatkuvasti uusia harrastuspaikkoja.

Leader-rahoitus, joka koostuu EU:n, valtion ja kuntien rahasta, on tuonut vuodesta 2014 yli 30 miljoonan euron panoksen suomalaisten liikkumisen ja hyvinvoinnin lisäämiseen. Leader-rahoituksella toteutetut kohteet ovat alueen asukkaiden itsensä ideoimia ja ne toteutetaan yleensä osin talkoovoimin. Ne mahdollistavat liikunnallisen tekemisen paitsi alueen asukkaille, myös vetävät puoleensa liikkujia lähikaupungeista.

– Rahoitus perustuu aina siihen, että paikalliset ovat päättäneet, miten aluetta halutaan kehittää. Silloin voidaan olla varmoja, että hankkeet vastaavat alueen tarpeeseen, sanoo maaseutuylitarkastaja Laura Jänis maa- ja metsätalousministeriöstä.

Leader-rahoituksen saaminen edellyttää yhdistyksiltä usein talkootyötä, joka lasketaan osaksi hankkeen yksityistä rahoitusta. Leader-rahoitetut hankkeet ovat myös kustannustehokkaita, sillä asukkaat antavat oman työpanoksensa yhteiseen hyvään.

Leader-rahoituksella syntyneet liikunta- ja harrastuspaikat ovat yleensä kaikkien asukkaiden käytössä. Seurat ja yhdistykset vuokraavat hankkeilla toteutettuja tilojaan halukkaille.

Satakunnassa on tällä ohjelmakaudella eli vuoden 2014 jälkeen edistetty harrastamista ja liikkumista maaseudulla noin 110 hankkeen voimin. Koko maan tasolla Leader on tuonut yli 30 miljoonan euron panoksen suomalaisten liikkumisen ja hyvinvoinnin lisäämiseen. Vuodesta 2014 liikunta- ja harrastepaikkoja on syntynyt noin 1200.

Lisätietoja alueittain ja esimerkkejä toteutetuista hankkeista:

Leader Karhuseutu:
Salme Pihlajamaa salme.pihlajamaa(@)karhuseutu.fi / 050 592 6022

Leader Ravakka:
Ulla Kallio ulla.kallio(@)ravakka.fi / 0440344345

Leader Pyhäjärviseutu:
Elina Haavisto elina.haavisto(@)pyhajarviseutu.fi / 044 534 2992

Leader Pohjois-Satakunta:
Juha Vanhapaasto juha.vanhapaasto(@)kankaanpaa.fi / 050 589 6269

Leader Joutsenten reitti:
Petri Rinne petri.rinne(@)joutsentenreitti.fi / 040 555 3232

1200liikuntajaharrastepaikkaa_web


Palaa otsikoihin