NYT Leaderissä

24.10.2018

Yli 80 liikunta- ja harrastuspaikkaa noussut Leader-tuella 2014 jälkeen

Satakuntaan on viime vuosina tehty mm. luontopolkuja, leikki- ja lähiliikuntakenttiä ja kyläkuntosaleja sekä edistetty monenlaista kulttuurin harrastamista maaseuturahaston turvin. Vuoden 2014 jälkeen Satakunnan maaseudulle on rakennettu ja kunnostettu yli 80 erilaista harrastus- ja liikuntapaikkaa.

Satakunnan Leader-ryhmät ovat tukeneet näitä yhteensä noin 1,9 miljoonalla eurolla. Lisäksi on tuettu kymmeniä erilaisia välinehankintoja.

Leader-ryhmät ovat näin ollen osaltaan ratkaisemassa liian vähäisen liikunnan mukanaan tuomia ongelmia. Koko Suomen maaseudulle syntyy vuosittain yli 200 liikunta- ja harrastuspaikkaa Leader-rahoituksen ja maaseudun asukkaiden talkootyön ansiosta.

Leader-rahoituksella toteutetut kohteet ovat parhaiden asiantuntijoiden eli alueen asukkaiden itsensä ideoimia ja pitkälti myös toteuttamia.

– Kun lähdetään parantamaan palveluita, on sen lähdettävä ihmisistä; käyttäjistä ja heidän tarpeistaan. Ulkopuolelta viedyt asiat eivät ota tuulta alleen. Parhaita hankkeita ovat sellaiset, jotka vastaavat useiden eri ikäryhmien tarpeisiin, kertoo Terhi Sinisalo Leader Ravakasta.

Leader-tuella liikkumista ja harrastamista ovat edistäneet niin kyläyhdistykset, urheiluseurat, teatterit kuin muutkin yhdistykset. Tukea ovat hyödyntäneet myös yritykset, jotka tuottavat liikunnan ja harrastamisen mahdollistavia palveluita maaseudulla.

Leader-rahoitteiset liikunta- ja harrastuspaikat ovat yleensä kaikkien käytössä – myös kaupungeissa asuvien. Olennaista onkin, että hanke hyödyttää mahdollisimman suurta joukkoa.

–  Yhdistykset ovat tärkeä voimavara alueensa kehittämisessä ja asukkaiden hyvinvoinnin edistämisessä. Vireän yhdistystoiminnan ansiosta asukkaiden elämänlaatu maaseudulla paranee ja asukkaille mahdollistuvat monet palvelut, joita ei muuten olisi. Tärkeää on, että toiminta on yleishyödyllistä ja palvelut ovat kaikkien käytettävissä ja hyödynnettävissä, sanoo Elina Haavisto Leader Pyhäjärviseudulta.

Lue lisää valtakunnallisesta tilanteesta leadersuomi.fi.

Leader_liikuttaa_Hierkonpolku_Pyhäranta
Kyläyhdistys Reidu on kunnostanut Pyhärannan Reilaan 3 km mittaisen luontopolun sekä rakentanut sinne laavun ja wc:n. Hierkonpolku on kaikkien retkeilijöiden käytössä.
Leader-liikuttaa_Kalpakan_frisbeegolfrata
Kalpakan 18-väyläisen frisbeegolfradan on rakentanut Lions Club Merikarvia. Leader-tuella on tehty frisbeegolfratoja myös esimerkiksi Harjavaltaan, Kokemäelle, Jämijärvelle ja Porin Lattomerelle.
Leader-harrastaa_NakkilanNapakat
Nakkilan Napakoiden näytelmät viihdyttävät vuosittain runsaasti eri-ikäisiä ihmisiä. Yhdistys tarjoaa mahdollisuuden myös teatterin harrastamiselle. Leader-tuella on kehitetty mm. äänitekniikkaa ja katsomoa.
Leader-liikuttaa_Köyliönjärven_potkukelkat
Vapaaehtoisten ideasta lähtenyt Köyliönjärven jäärata on tehnyt Säkylästä potkukelkkailun pääkaupungin. Leader-tuella on autettu hankkimaan kelkkoja kaikkien käyttöön.
Hanna_Oivanen_kajakkikioski
Kajakkikioskin ansiosta Huittisissa voi nyt kuka vain vuokrata kajakin tai sup-laudan ja lähteä kokemaan maaseudun kauneuden joelta käsin. Kajakkikioskin perusti kampaamoyrittäjä Hanna Oivanen.Palaa otsikoihin