Hanketarinoita

16.11.2016

Hitsausyritykset kehittävät osaamistaan yhteistyössä

Kolme pohjoissatakuntalaista hitsausyritystä lähti kehittämään osaamistaan yhteisellä yritysryhmähankkeella. Yhteistyössä parannetaan niin hitsauksen laatua kuin tehokkuuttakin.

– Nykyään hitsaajien pätevyydet ja hitsausohjeet on oltava kunnossa. Yhteistyöhankkeella tavoitellaan mikroyritysten osaamisen lisääntymistä ja näin pienten yritysten mahdollisuutta kilpailla uusista asiakkaista, kertoo Veli-Matti Härmä Alfamat Oy:stä.

Yritysten tavoitteena on suurlujia teräksiä käyttöönottamalla keventää teräsrakenteita, vähentää hitsaustyön määrää ja lisätä tuotteiden ympäristöystävällisyyttä. Hitsausohjeet ja niiden hyväksyntä hankitaan menetelmäkokeiden kautta.

Kyseessä on yritysryhmähanke, joka on saanut rahoitusta EU:n maaseuturahastosta Leader Pohjois-Satakunnan kautta. Kokonaiskustannuksiltaan 70 000 euron hankkeessa julkisen tuen osuus on 75 %. Hanketta hallinnoi koulutuskuntayhtymä Sataedu.

– Menetelmäkokeet ja muut tutkimukset ovat yrityksille kalliita. Maaseuturahaston tuella kustannukset ovat yrittäjille paljon pienemmät, projektikoordinaattorina toimiva Härmä sanoo.

hitsausyritykset_kehittävät_yhteistyötä_SatakunnassaVaikka kyse on yhteishankkeesta, voidaan tehdä myös yrityskohtaisia toimia. Kaksi yritystä kehittää osaamista eripariliitoshitsauksessa ja yksi hitsauspinnoituksessa robottihitsauksen avulla.

Tavoitteena on, että projektin loputtua yrityksillä on lisäksi valmiudet hankkia tuotteilleen CE-merkintä.

– Hitsaustoiminnan taso tutkitaan auditoimalla päähankkijoiden tai kolmannen osapuolen toimesta. Hankkeen aikana on osalle yrityksistä tullut uusia asiakaskontakteja ja projektin jälkeen tämä tulee varmasti vielä lisääntymään.

Yhteistyöhanke tarjoaa pienille mahdollisuuden kehittämiseen

Yritysryhmähankkeilla ja yritysten yhteistyöhankkeilla voidaan kehittää monipuolisesti maaseutuyrityksiä. Julkisen tuen osuus voi olla 60–90 % hankkeen luonteesta riippuen.

– Pienillä muutaman henkilön yrityksillä ei ole resursseja, ei rahaa eikä aikaa kehittämistyöhön. Yhteistyöhankkeiden avulla voidaan kehittää yhdessä esimerkiksi tuotannollista osaamista tai markkinointia toimialasta riippuen. Yleensä tämänkaltaiset hankkeet poikivat yrityksiin muita hyötyjä, Juha Vanhapaasto Leader Pohjois-Satakunnasta sanoo.

Hän muistuttaa, että vaikka saman alan yritykset voivat kokea olevansa kilpailijoita, näin ei läheskään aina ole.

– Erityisesti matkailupuolella on nähty, miten asiakkaan houkutteleminen seudulle hyödyttää useita yrityksiä. Ajatusmaailma pitäisi kääntää tähän suuntaan.

Leader Joutsenten reitillä on juuri käynnistymässä mikroyritysten some-markkinointiosaamisen kehittämishanke yhteistyössä Tampereen ammattikorkeakoulun ja Hämeenkyrön Yrittäjät ry:n kanssa. Aikaisemmin alueella on tuettu mm. hyvinvointi- ja kivialan yritysryhmähankkeita.

– Huittisissa voisi olla tilaa vaikkapa hevos-, elintarvike- tai korjaamoyritysten uudelle yritysryhmälle. Myös kansainvälistyminen voi olla yritysryhmähankkeen tavoitteena, toteaa Petri Rinne Leader Joutsenten reitiltä.

Erilaisia yhteistyöhankkeita on toteutettu myös matkailun ja Green Caren saralla.

– Tässä on hyvä väline uudenlaisten tuotteiden kehittämiseen myös elintarvikepuolella. Härkiksen kaltaisia ruokainnovaatioita mahtuu markkinoille, Anne Heikintalo ProAgria Länsi-Suomesta rohkaisee.

ProAgria Länsi-Suomi ja Satakunnan ammattikorkeakoulu ovat järjestäneet syksyllä avoimia Euroja yhteistyöhön -tilaisuuksia, joissa kerrotaan tukimuodoista ja kuullaan esimerkkejä jo toteutetuista yhteistyöhankkeista. Huittisissa järjestetään vastaava seminaari vielä ensi keskiviikkona 23.11.

Euroja yhteistyöhön -seminaari

Aika: ke 23.11. klo 14-17
Paikka: Huilis Oy (Korvenkyläntie 899, Huittinen)


Lisätietoja antavat:

Anne Heikintalo
Pro Yritys -hanke / ProAgria Länsi-Suomi
050 527 7145
anne.heikintalo@proagria.fi

Petri Rinne
Leader Joutsenten reitti
petri.rinne@joutsentenreitti.fi
040 555 3232Palaa otsikoihin