Hanketarinoita

19.7.2016

Kaislikolle kyytiä – Vehmaalla innostuttiin vesistön hoitoon

Vehmaan vesistöjen hoito- ja suojeluyhdistys (VeVe) järjesti heinäkuun toisella viikolla kaksipäiväisen niittonäytöksen Rautilan-Irjalan kyläyhdistyksen rantasaunalla. Pätkä Vehmassalmea välillä rantasauna-Hossi perattiin talkoovoimin vapaaksi järviruo’osta.

niitonäytös_RAVAKKA_13_7_16_2
Itse niitto sujui melko näppärästi, suurin työ oli ruokolauttojen keräämisessä.Aikoinaan Vehmassalmi toimi tavaraliikenteen ykkösväylänä. Nyt yli 12 kilometriä pitkä salmi kapenee kapenemistaan. Sama kohtalo on kohdannut monia muita alueen vesistöjä. Tuuheat kaislikot kielivät ravinteista vedessä ja haittaavat veneilyä sekä muuta virkistyskäyttöä.

Niittonäytös oli osa VeVe:n Leader-hanketta, jossa laaditaan koko Vehmaan valuma-alueen kattava vesistöjen hoito- ja virkistyskäyttösuunnitelma. Näytöksellä heräteltiin ihmisiä siihen, mitä seurauksia veden käytöllä ja käyttötavalla on.

– Vehmaan vedet valuvat Saaristomereen. Alusta saakka yhdistyksen tarkoitus on ollut hoitaa itse sairautta, ei oireita, Tuuli Jansson VeVe:stä sanoo.

Vesistöjen rehevöitymiseen vaikuttavat ennen kaikkea valuma-alueen tapahtumat. Vehmaalla iso merkitys on kotieläintilojen suurella määrällä. Pienellä alueella pyörii paljon ravinteita. Vesiensuojelussa syyttävä sormi kääntyy herkästi maanviljelijöihin. Vehmaalla viljelijät taas ovat hoito- ja suojeluyhdistyksen kantava voima.

Niittonäytös_RAVAKKA_13_7_16
Yhden veneen etuharavan puuttuessa se rakennettiin lankunpätkästä ja äkeen piikeistä.
Hoitosuunnitelman asiantuntijatyöt on ostettu Varsinais-Suomen liiton alla toimivasta Valoniasta. Suunnitelma valmistuu loppuvuodesta 2017.

– Selvitetään, missä kohdin valuma-aluetta eri toimenpiteet edistävät parhaiten koko vesistön tilaa. Esimerkiksi, minne kannattaisi rakentaa laskeutusallas tai perustaa kosteikko, Jansson selittää.

Suunnitelman valmistuttua yhdistyksen on mahdollista hakea julkista rahoitusta itse toimenpiteisiin.

niittonäytös_RAVAKKA_13_7_16_3
Niittokone katkaisee kasvuston 30 senttiä veden pinnan alapuolelta. Ruokokasvin juuristo ei enää saa happea ja kasvu alkaa tyrehtyä. Niitto vaatii kuitenkin toistoa.

Vehmassalmella 12.–13.heinäkuuta järjestettyyn niittonäytökseen osallistui lähes 20 talkoolaista. Rantaparturit Oy:n niittokone pörisi ruovikossa samalla kun neljä muuta venettä haravoivat kasvimassaa vedestä ja lykkäsivät sitä rantaan.  Kahden päivän aikana ruokoa nousi Vehmassalmesta arviolta 350 tonnia. Massa menee hyötykäyttöön. Se kuivataan ja hyödynnetään katteena ja kasvualustana.

VeVe on saanut hoitosuunnitelman laatimiseen maaseuturahastosta Leader-tukea 80 %.  Rahoituksen ovat myöntäneet Leader Ravakka  ja Varsin Hyvä.

niittonäytös_RAVAKKA_13_7_16_5

Katso videoita niittonäytöksestä  VeVen Facebook-sivustolla: www.facebook.com/VeVeHoitsu

 


Palaa otsikoihin