Hanketarinoita

23.11.2016

Kansainvälinen FIRST LEGO League robotti- ja tiedetapahtuma Satakuntaan

Ulvilassa järjestetään 19.–20.1.2017 FIRST LEGO League robotti- ja tiedetapahtuma 9–16-vuotiaille.Tapahtuma on Satakunnan aluekilpailu. Maailman laajuisesti kilpailuun ottaa osaa vuosittain yli 250 000 lasta ja nuorta.

 Aluekilpailun voittajajoukkue pääsee mukaan helmikuussa ensimmäistä kertaa järjestettäviin SM-kisoihin Helsinkiin. Suomen voittajalla on mahdollisuus osallistua huhtikuussa FLL:n MM-kilpailuihin Yhdysvalloissa.

Leader Karhuseutu* on rahoittanut Prizztech Oy:n hanketta, joka järjestää FLL-aluekilpailun ja samalla pyrkii juurruttamaan legorobottitoimintaa ja automaatioinnostusta Karhuseudun alueelle. Tapahtuma järjestetään myös tammikuussa 2018 ja lisäksi yritetään saada SM-kilpailut Satakuntaan.

FIRST_LEGO_league_Ulvila_salme_pihlajamaa – kopio– Erityisen tärkeä peruste oli, että projektilla innostetaan lapset suunnittelemaan ja ohjelmoimaan robotteja ja sitä kautta hakeutumaan myöhemmin ohjelmointi-, robotti- ja automaatioalalle, Salme Pihlajamaa Leader Karhuseudusta kertoo.

Projekti suunnataan erityisesti haja-asutusalueelle ja kylien yhteisöille sekä kyläkouluille. Viestiä viedään koulujen kautta, mutta Lego-joukkueen voi perustaa mikä tahansa nuorten joukko.

– Uskon, että löytyy paljon nuoria, jotka sormet syyhyten haluavat jo päästä kokeilemaan ohjelmointia robottien kanssa.

Sari Valonen Ulvilassa toimivasta automaatioyritys Cimcorp Oy:stä toivoo, että legorobottien ja kilpailun myötä kylvetään innostuksen siemen lapsiin ja nuoriin.

–Robottien parissa kasvavista osa tuottaa varmasti vielä sellaisia sovelluksia ja keksintöjä, joista emme osaa edes vielä haaveilla. Kilpailun arvoja ovat mm. yhteishengen kunnioittaminen, yhdessä tiiminä tekeminen sekä kokemusten jakaminen. Tämä antaa hyvää pohjaa työelämäänkin.

FIRST_LEGO_league_Ulvila_legorobottiMuun muassa Ulvilassa ja Harjavallassa kouluissa on jo tutustuttu legorobotteihin.

– Robottien rakentaminen ja ohjelmointi kehittää ajattelua monella tavalla. Se on yleissivistävää ja myös uuden opetussuunnitelman mukaista, sanoo Kati Toikka Ulvilan Vanhankylän koulusta.

Harjavallan keskustan alakoulussa 5.luokkalaisia opettava Eeva Kemppinen-Heikkinen toteaa, että robotiikka on opettelua yhdessä lasten kanssa. 

Tammikuussa Ulvilassa Sataedun tiloissa järjestettävään osakilpailuun voi ilmoittautua 30.11. mennessä. Mukaan mahtuu yhteensä 24 joukkuetta, ilmoittautuneita on jo 12. Ilmoittautumisia ottaa vastaan Veli-Matti Vuori Sataedusta (040 199 4130 / veli-matti.vuori@sataedu.fi).

Rahaa n. 500 euroa maksaviin legorobottirakennussarjoihin nuoret voivat hakea esimerkiksi Leader Karhuseudun Nuoriso-Leaderin kautta.

 FIRST_LEGO_league_Ulvila_ohjelmointiKokonaiskustannuksiltaan 80 000 euron projektiin Karhuseutu myönsi Leader-tukea 80 % eli 55 000 euroa. Tällä kustannetaan kilpailujen järjestäminen, uusien joukkueiden mukaan innostaminen ja vetäjien sekä tuomareiden koulutukset.

–Toivomme, että FLL-kisan kaltaisten tapahtumien kautta tieto Leader-rahoituksesta kiirii ja synnyttää lisää innovatiivisia projekteja, jotka tukevat myös elinkeinoelämää, Salme Pihlajamaa korostaa.

 

Mikä  FIRST LEGO League?

  • 1998 perustettu FLL on yksi Yhdysvaltalaisen FIRST-säätiön (non-profit) neljästä ohjelmasta, jotka tähtäävät nuorten kiinnostuksen edistämiseen luonnontieteitä ja tekniikkaa kohtaan.
  • Joka vuosi kilpailun teema vaihtuu ja se on kaikkialla sama. Nyt käynnissä olevan kilpailukauden teema on Animal Allies.
  • Kisa koostuu legorobottiosiosta ja tiedetehtävästä. Noin 10 lapsen ja nuoren joukko rakentaa legorobotin ja kilpailuissa robotit suorittavat erilaisia tehtäviä teeman mukaan. Tiedetehtävässä perehdytään ongelmiin ja niiden ratkaisemiseen teknologian avulla.
  • Kilpailun arvoina ovat kunnioitus, tasavertaisuus sekä yhdessä tekeminen. Tärkein arvostelukriteeri on tiimityö.

*Leader Karhuseutu toimii Porin, Ulvilan, Luvian, Nakkilan, Harjavallan ja Kokemäen kuntien alueella.


Palaa otsikoihin