Hanketarinoita

9.6.2017

Kuivalahti on elinvoimainen teatterikylä – edelleen!

Leader-toiminta täytti viime vuonna 20 vuotta. Satakunnassakin vanhimmat hankkeet pääsevät pian teini-iästään. Yksi ensimmäisistä hankkeista alkoi Eurajoen Kuivalahdella jo vuonna 1997.

1800-luvun lopulta toiminut Kuivalahden Nuorisoseura tunnetaan mistäs muusta kuin Kuivalahden kesäteatterista. Näytelmiä on esitetty kunnan rannassa jo 37 vuoden ajan.

Kaikki lähti siitä, kun Saariston Pentti osallistui kirjoituskilpailuun.

– Tuloksena oli kertomus Munakarin veljekset, joka kertoi pirtun salakuljettamisesta. Alettiin pohtia, että voisiko siitä tehdä näytelmän, Ari Mäkitalo Kuivalahden Nuorisoseurasta kertoo.

Kuivalahden_Kesäteatteri_AriMäkitalo_UllaAnttila_satasilta2
Ari Mäkitalo ja Ulla Anttila ovat molemmat omien sanojensa mukaan kasvaneet nuorisoseuran jäseneksi. Kesäteatteri on molemmille elämäntapa.Päädyttiin siihen, että kyllä voi. Esityspaikaksi valikoitui kunnan ranta, kivirauma, jossa teatteri edelleen on. Kuivalahden ja Eurajoen nuorisoseurojen yhteistyönä tekemä ensimmäinen näytelmä sai ensi-iltansa kesäkuussa 1980.

– Esitykset oli loppuunmyyty jo ennen kuin yhtään näytöstä oli ollut. Munakarin veljeksiä esitettiin lopulta 3 kesää, Ulla Anttila sanoo.

Buffet-rakennus ja teatterileirejä

Teatteri yhdistää koko Kuivalahden kylää. Anttila kertoo, että kesäisin talkoolaisia on noin 120. Se on melkoinen prosentti, sillä koko kylän asukasluku on arviolta 400.

Kuivalahdella on aina haluttu kehittyä ja oltu monessa mielessä edelläkävijöitä. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 20 vuotta ensimmäisestä teatteriin keskittyneestä kehittämishankkeesta.

Vuonna 1997 alkanut Kuivalahti – elinvoimainen teatterikylä oli ensimmäisiä Leader-hankkeita Satakunnassa. Leader Ravakan kautta saadulla rahoituksella saatiin parin vuoden aikana paljon aikaan.

– Rakennettiin buffet-rakennus kesäteatterin pihaan. Se toimii edelleen. Samalla remontoitiin vähän nuorisoseurantaloa. Iso juttu olivat viikonmittaiset teatterileirit. Niitä järjestämään palkattiin myös puolipäiväinen hankesihteeri. Luotiin myös palveluhakemisto kylän tiloista ja yrityksistä, Mäkitalo muistelee.

Kuivalahden_kesäteatteri_buffetrakennus_satasilta
Buffetin hittituote on rengasmunkki. Munkit leipoo Nuurmanin Pito ja Leipä omalta kylältä. Katsomoon mahtuu 436 katsojaa.

Eurajoen murre on ainoa oikea

37 vuoden aikana on koettu ainoastaan muutama näytelmätön kesä. Vuosittain noin 6 000 katsojaa käy katsomassa Kuivalahden kesäteatterin näytelmän. Katsojat tulevat Ulla Anttilan mukaan ”Turku – Huittinen – melkein Kankaanpää -akselilta.”  Teatterin tunnettuudesta kertoo sekin, että myös näyttelijöitä tulee paljon kunnan rajojen ulkopuolelta.  

Pitkään Kuivalahdella estettiin omia eurajoen murteella kirjoitettuja näytelmiä. Esityskieli on säilynyt, vaikka omista teksteistä on siirrytty klassikoihin. Käännösmestarina toimii Mäkitalo itse.

Kuivalahden_kesäteatteri_kaunissaarenValssi_satasilta
Kuivalahden katsojaennätys tehtiin näytelmällä Kaunissaaren valssi, jonka näki huimat 8 000 katsojaa.
Tänä kesänä Kuivalahden rannoilla saa ensi-iltansa näytelmä Evakko luxuskodissa?, jonka tapahtumapaikka on seniorikotien Rolls-Royce, luxuskoti Mansikka. Ohjaaja Tomi Aalto kuvailee näytelmää naurupommiksi, jossa on myös farssin piirteitä.

– Karjalan evakko Martta joutuu seniorikotiin ja kipuilee köyhäintaloon joutumista. Näytelmässä on myös yhteiskunnallisia teemoja, kuten vanhusten olot, lasten ja vanhempien suhteet, lapsettomuus sekä ystävyys.

Kuivalahden_kesäteatteri_harjoitukset_nuorisoseurantalo_satasilta
Raumalainen Tomi Aalto (vas. edessä) on teatteriammattilainen, joka ohjaa Kuivalahdella nyt toista kesää. Näyttelijäkaarti koostuu vuosittain noin 10–70-vuotiaista harrastajista.

Ari Mäkitalo on ollut mukana lähes kaikissa kesäteatterinäytelmissä. Tänä vuonna häntä ei kuitenkaan lavalla nähdä, lavastuspäällikkönä kylläkin jälleen.

Ulla Anttila on teatterin todellinen takapiru. Hän huolehtii niin talkoovuorot, munkkitilaukset kuin lipunmyynninkin. Lavalle ei häntä kuitenkaan saa.

– Olin yhden kerran tuuraamassa pääsykokeissa ollutta tyttöä. Koska olin ollut kuiskaajana, niin tiesin repliikit ulkoa ja jouduin pieneen rooliin. Se riitti!

Kuivalahden_Kesäteatteri_AriMäkitalo_UllaAnttila_satasiltaJuttu on julkaistu Satakunnan ja Hämeen Nuorisoseurojen yhteisessä Aluesanomat-lehdessä 9.6.2017


Palaa otsikoihin