Hanketarinoita

22.2.2017

Lajivalmennuskeskus, yhteiskatsomo, aurinkovoimala – Pitkäjärven alueen kehittämissuunnitelmaa toteutetaan jo

Pitkäjärven vapaa-ajankeskus sai alueen yritysten ja urheiluseurojen yhteisellä hankkeelle kehityssuunnitelman. Nyt paikasta puuhataan energiatehokasta keskusta mm. jääkiekon lajivalmennukselle ja aikuisten yleisurheilukilpailuille.

Kokemäen Pitkäjärvellä puhaltavat uudet tuulet. Vapaa-ajan keskuksen alueella toimivat yritykset ja urheiluseurat ovat yhteistyössä selvittäneet, miten alueen liikunta- ja virkistystoimintaa voitaisiin kehittää nykyistä monipuolisemmaksi ja läpi vuoden kattavaksi.

Keväällä 2016 aloitettu yhteistyöhanke tähtäsi kehityssuunnitelman laatimiseen. Kokonaiskustannuksiltaan 33 400 € projektille saatiin EU:n maaseuturahastosta 80% :n tuki Leader Karhuseudun kautta.

– Urheiluseurat lähtivät heti mukaan, kun kuulivat, että tällaista hanketta suunnitellaan, sanoo Myyntiedustus Lavonius Oy:n toimitusjohtaja Mika Lavonius tyytyväisenä.

pitkäjärven_vapaa-ajankeskus_kehittämishanke_satasilta
Mika Lavonius kiittelee Leader Karhuseutua ja heiltä saatuja neuvoja. – Positiivinen yllätys, että saatiin neuvontaa ja oikeasti apua hankkeen valmisteluun.

Alun perin Satakunnan liikuntaopistoksi 80-luvun loppupuolella perustettu paikka ehti repsahtaa heikkoon kuntoon. Lavonius aloitti paikan luotsina reilu pari vuotta sitten. Hän huomasi alueen potentiaalin muutettuaan paikkakunnalle ja alettuaan kuskata lapsiaan harrastuksiin.

– Näin heti, miten hieno paikka tämä voisi olla.  Vuosien aikana paikka on mennyt aika huonoon kuntoon. Kentät olivat aikansa eläneitä, puutteita oli paljon.

Vaikka paikkoja on koko ajan pikkuhiljaa kunnostettu, saatettiin yhteistyöhankkeen turvin tehdä suuremmat konkreettiset suunnitelmat. Kun suunnitelmat laitetaan täytäntöön, alueesta hyötyvät paremmin sekä kuntalaiset että matkailuelinkeino.

Irti öljystä, lajipaikat kuntoon

Päärakennuksen sekä erilaisten majoitus-, koulutus, ja saunatilojen lisäksi alueella on mm. yleisurheilu-, jalkapallo- ja pesäpallokentät, pururata ja ulkoilureittejä, frisbeegolfrata, jäähalli, golfhalli sekä caravan-alue. Majoituspaikkoja on noin 80.

Iso teema on alueen kehittäminen ekologisemmaksi ja ympäristöystävällisemmäksi. Tavoitteena olisi luopua kokonaan öljystä ja saada koko keskus lämpiämään maalämmöllä – jäähallia myöten. Lisäksi jäähallin katolle suunnitellaan mittavaa aurinkovoimalaa. Tämä olisi Suomessa ainutlaatuista.

– Haluaisimme, että halli hyödyntäisi oikeasti aurinkoenergiaa, ei hankita paneeleita vain mainosmielessä. Energiasyöppöhän jäähalli on. Jo ennen hanketta parannettiin mm. peruslämmöntalteenottoa.

Energiaremontin lisäksi panostetaan lajeihin. Pitkäjärvestä halutaan luoda jääkiekkolajivalmennuskeskus oheisharjoittelutiloineen.

– Jääkiekkoleirejä pidetään jo nyt täällä paljon. Jäähallin energiakuviot ja lajivalmennuskeskuksen saaminen lähtevät käyntiin piakkoin, Lavonius uskoo.

Toinen suurempi ponnistus on yleisurheilu- ja pesäpallokenttien katsomokunnostus ja pesäpallon harjoittelutilojen parantaminen. Myös yleisurheilukenttää aiotaan parantaa mm. seiväshyppy- kolmiloikkapaikkojen rakentamisella.

– 10 vuotta täällä on järjestetty kiekko-kuula-karnevaaleja. Pääsääntöisesti kuitenkin lasten urheilukisoja, koska osa lajipaikoista on puuttunut. Nyt haluamme tähän muutoksen.

Monipuolinen ja turvallinen leiripaikka

Leader Karhuseudun toiminnanjohtaja Salme Pihlajamaa on tyytyväinen, että hankkeesta on saatu hyötyä, ja että sen pohjalta on jo alettu toteuttaa suunnitelmia.

– Kokonaisuuden kannalta oli tärkeää, että juuri yhdessä lähdettiin miettimään, mitä ja miten kehitetään. Pitkäjärvellä ei ole aikailtu, vaan suunnitelmia on alettu panna toteen. Heti tehtiin beach volley -kenttä ja crossfit-rataa on aloitettu. Urheilupaikkojen kunnostamiseksi suunnitellaan leader-hanketta, Pihlajamaa iloitsee.

Hän painottaa, että yhteistyöhankkeissa arvokkain panos on yrittäjien aika.

– On tärkeää, että yrittäjät lähtevät täysillä mukaan.

Pitkäjärvi_Kokemäk_kiekkokuulakarnevaalitKun kehittämisen makuun on päästy, on sitä jatkettava. Lavonius kertoo, että yhteistyökuvioita on viritelty Jämijärven Jämin suuntaan.

Lavonius itse kokee Pitkäjärven alueen suurimmaksi vahvuudeksi sen sopivan koon.

– Täällä voi leireillä enintään 2 joukkuetta kerrallaan. Pieni osallistujamäärä on vahvuus. Kaikki toiminta tapahtuu samassa pihapiirissä. Ohjaajat ovat olleet tosi tyytyväisiä, paikka on turvallinen. Voidaan keskittyä olennaiseen, kun siirtymiin ja huolehtimiseen ei mene aikaa. 


Mitä yhteistyöhankkeella tehtiin?

Pitkäjärven yhteistyöhankkeeseen sisältyi suunnitelmien laatiminen:

  • uusien liikunta- ja virkistyspaikkojen rakentamiseksi
  • uusien palvelujen toteuttamiseksi
  • alueen ja sen kiinteistöjen energiahuollon vaihtamiseksi ekologisempiin ja kustannustehokkaampiin ratkaisuihin
  • Oppilaitosyhteistyömahdollisuuksien selvittäminen kehittämistoimenpiteiden toteutuksessa

Mukana hankkeessa olivat Myyntiedustus Lavonius Oy, Kokemäen Jäähalli Oy, Pitkäjärven Golf Akatemia Oy sekä alueella toimivat KK-V:n urheiluseurat ja SF Caravan Kokemäen Seutu ry. Yhteistyöhanketta hallinnoi Kokemäen Teollisuuskylä Oy.

Lue lisää yhteistyöhankkeista.

Palaa yritysuutiskirjeeseen.


Palaa otsikoihin