Hanketarinoita

31.8.2017

Pienessä mutta yhteisöllisessä Kauklaisessa keksitään koko ajan uutta

Pieni ja sinnikäs Kauklaisten kylä on onnistunut saamaan nuorempaa väkeä kylätoimintaan ja kyläyhdistyksen hallitukseen. ”Sukupolvenvaihdos” yhdistyksessä tapahtui noin 8 vuotta sitten ja ensitöiksi korjattiin kyläkoulun keittolasta oma kylätalo.

Kahden järven välissä Kauklaisten kylässä Rauman Lapissa pidetään toisista huolta ja keksitään koko ajan uutta. Kylätoimintaan etsitään aktiivisesti nuoria ihmisiä ja myös ulkoa muuttaneita. 

– Kyläyhdistyksen hallituksen sukupolvenvaihdos vajaa 10 vuotta sitten oli sen seurausta, että aktiivisesti lähdettiin hakemaan nuoria mukaan. Nyt meillä on 2 sukupolvea hallituksessa, tavoite olisi saada kolme. Haluaisimme nuoret aikuiset mukaan ideoimaan uutta nuorille, Kauklaisten kyläyhdistyksen puheenjohtaja Marika Seikkula kertoo.

Kati_Niemi_Marika_Seikkula
Kati Niemi ja Marika Seikkula kertovat, että kylätoiminta antaa enemmän kuin ottaa. – Kun on samassa elämäntilanteessa ihmisten kanssa ja lapset ovat kavereita, se yhdistää ja tekee elämästä helpompaa.


Vuoden Maakuntakyläksi vuonna 2016 valitun Kauklaisen suurin projekti on tähän mennessä ollut vanhan kyläkoulun keittolarakennuksen kunnostaminen kylätaloksi. Kolmevuotiseen projektiin saatiin Leader-tukea Ravakalta.

– Kylätalo oli edellisen porukan toive ja halu. Yhteisestä paikasta puhuttiin kauan. 2011 koulu lopetetiin, jolloin piti tehdä päätös, mitä tehdään. 

Marika_Seikkula_Kati_Niemi_Kauklainen
Marika Seikkula ja Kati Niemi viettävät ison osan vapaa-ajasta kylätalolla.
Monen kyläyhdistyksen haaste on uusien asukkaiden houkutteleminen kylään ja kylän yhteiseen toimintaan. Kauklaisissa ei tätä ongelmaa ole. Asuntoja on alueella myynnissä harvoin, mutta jos näin on, saadaan sinne nopeasti uudet asukkaat. 

– Mukana kylätoiminnassa on sellaisiakin ihmisiä, jotka ovat kokonaan muuttaneet muualta kylään, sanoo yhdistyksen sihteerinä ja rahastonhoitajana toimiva Kati Niemi.

Itsekin Raumalta muuttanut Niemi tuli mukaan kylätoimintaan 3 vuotta sitten. 

– Minua pyydettiin mukaan kylätaloprojektin loppuvaihteessa. Mukaan tulemisen myötä olen tutustunut enemmän kylän ihmisiin ja on tullut yhä vahvempi tunne, että kuulun tähän kylään. On rikkaus, että on saman ikäisiä ja samanhenkisiä ihmisiä ympärillä.

– Yksi muualta muuttanut perhe ehdotti juuri kesäkahvilan avaamista ensi kesäksi. On ihanaa, että tällaisilla asioilla otetaan yhteyttä. Haasteena on miettiä, mitä on se toiminta, johon on helppo tulla mukaan, sanoo Raisiosta miehensä kotikylään muuttanut Marika Seikkula.

Kylatalo_Kauklainen_satasilta
Kylätalo on kaiken keskus. Kylän viestit kulkevat WhatsApp-ryhmän ja viestiringin kautta. Myös perinteiset ilmoitustaulut ovat tärkeitä


Naiset kuvailevat kylää turvalliseksi, rauhalliseksi, luonnonläheiseksi ja yhteisölliseksi. 160 asukkaan kylä on adoptoinut mukaan toimijoita myös naapurikylistä Ala-Kieristä ja Ylä-Kieristä.

– Muualla ei ole aktiivista kylätoimintaa ja naapurikylien lapset mieluusti tulevat tänne pulkkamäkeen ja muuta. Olemme kuitenkin Kauklaisten kylän alueella toimiva yhdistys. 

Kylätalon lisäksi kyläläisten käytössä on lintutorni, talvella valaistu pulkkamäki ja luistinkenttä, joiden yhteydessä on grilli, laavu ja wc. Narvijärvellä on kyläyhdistyksen venelaituri, josta vuokrataan venepaikkoja ja myös kaupungin omistuksessa olevia veneitä. Veneellä voi tehdä päiväretken esimerkiksi kyläyhdistyksen ylläpidossa olevaan Kainussaareen, jonka mökkiä ja saunaa vuokrataan halukkaille. Kainussaaren sauna on kesäaikaan lämmennyt joka toinen viikko kyläläisille.

– Kainussaari on Rauman kaupungin omistuksessa oleva saari. Kun kaupunki päätti luopua osan kohteittensa hoidosta, innostuimme ottamaan saaren hoitaaksemme, Seikkula sanoo.

Hieno erikoisuus on kylän yhteiset keittolounaat, joiden valmistuksesta vastaa eläkeläisnaisten ”puuhakerho” Kauklan Iidat. Joka toinen tiistai saa kylätalolla lounasta pikkuhintaan. Ruokailijoita käy tavallisesti kolmisenkymmentä, tärkeintä on yhdessäolo ja kuulumisten vaihto. 

– Palautetta on tullut, että älkää vain lopettako, on niin hienoa, kun saa syödä muiden kanssa, Seikkula sanoo. 

Eila_Lannisto_Kauklainen-satasilta
Kauklan Iidojen keittolounasidean ja myös toteutuksen takana on Eila Lännistö. – Harrastuksena laitetaan ruokaa, seurustellaan siinä lomassa. Halukkaita ruokailijoita olisi myös naapurikylistä, mutta homma kasvaisi liian suureksi. Oman kylän väki pystytään huolehtimaan.


Kaukalainen luovutti Vuoden Kylä -tittelin Panelialle

Kaukalaisten kylätalolla järjestettiin Maakunnalliset Kyläpäivät lauantaina 19.elokuuta. Vuoden maakuntakylä 2016 järjesti sikajuhlat juhlistaakseen Vuoden Kyläksi 2017 valittua Paneliaa. 

Paikalle kerääntyi reilusti yli sata nykyistä ja entistä kyläläistä nauttimaan tunnelmasta ja hyvästä ruuasta. Paikalla juhlallisuuksissa olivat myös SataKylät ry:n kyläasiamies Hanna Ruohola ja hallituksen puheenjohtaja Paavo Törmälä, Satakuntaliiton aluekehitysasiantuntija Krista Tupala sekä Satakunnan maakuntajohtaja Asko Aro-Heinilä.

– Tällaisilla tapahtumilla nostetaan esiin kylien yhteisöllisyyttä, se on äärimmäisen tärkeää, Aro-Heinilä sanoi.

Vuoden Kylä -kilpailun järjestävät vuosittain yhteistyössä SataKylät ja Satakuntaliitto. Voittajakylä palkitaan 3 400 euron palkintosummalla.

Maakunnalliset_Kylapaivat_Satakylat_Satakuntaliitto_satasilta
Kyläasiamies Hanna Ruohola, aluekehitysasiantuntija Krista Tupala ja Satakunnan maakuntajohtaja Asko Aro-Heinilä onnittelivat Vuoden Kyläksi valittua Paneliaa Kauklaisissa.

Kauklainen_Vuoden-maakuntakyla_2016_satasilta

Juhlavakea_Maakunnallinen_Kylapaiva2017_satasilta


Palaa otsikoihin