Hanketarinoita

22.11.2016

Tiilivuorelaiset saivat kaivatun leikkikentän

Raumalaisen Tiilivuoren kyläyhdistyksen pääkallopaikalla, Tiilivuoren tuvalla vietettiin uuden uljaan leikkikentän avajaisia loppukesästä.

”Pikkutiiliksen” varustukseen kuuluu nyt keinu, hiekkalaatikko, kiikkulauta sekä suuri leikkitorni liukumäkineen ja kiipeilymahdollisuuksineen.

– Siitä lähtien, kun leikkitorni saatiin pystyyn, on porukkaa riittänyt, kertoo kyläyhdistyksessä aktiivisesti toimiva Tomi Salo.

Jo vuonna 2015 ”pystymetsän raivauksella” alkanut projekti sai viime silauksen elokuussa, kun tästä pystymetsästä sahautetusta laudasta valmistui komea aita leikkikentän ympärille. Todellista lähipuuta siis.

pikkutiilis_leikkitorni_ravakka
– Tornin kanssa kävi tuuri. Se löytyi käytettynä läheltä Rauman keskustasta. Ilman tornia kenttä olisi jäänyt suppeaksi, joten se hankittiin hankkeen ulkopuolella, Tomi Salo kertoo. ”Puhujanpöntössä” myös Kari Vuorenpää.

Leikkikenttää alettiin puuhata, kun kyliltä kuului toive paremmasta leikkipaikasta.

– Tiilivuoren alueella asuu paljon lapsiperheitä ja tämän lisäksi isovanhempia, joilla lapsenlapset käyvät kylässä. Alueella on yli sata taloutta ja noin 70 alle 12-vuotiasta lasta. Vanha puisto oli ankea ja käytössä ollut karuselli jopa vaarallinen, kyläyhdistyksen puheenjohtaja Kari Vuorenpää selittää.

– On tässä vähän omakin lehmä ojassa, itselläni on kaksi muksua, idean isä Salo naurahtaa.

Vuorenpää painottaa, että uudistunut leikkipaikka lisää myös kylätalon houkuttelevuutta vuokrakohteena sekä koko alueen vetovoimaa.

pikkutiilis_leikkikentta_ravakka– Tuvalla pidetään paljon monenlaisia juhlia ja kokouksia, nyt lapsetkin viihtyvät paremmin. Kunnollinen leikkikenttä on myös vetovoimatekijä. Täältä on hyvät kulkuyhteydet ja vapaata tonttimaatakin löytyy, hän vinkkaa.

Tiilivuoren kyläyhdistys sai leikkikentän uudistamiseen tukea Leader Ravakalta*. Myös Rauman kaupunki avusti hankkimalla leikkikentän laidalle uudet pihakalusteet.

Leikkikenttä vaati valtavan määrän talkoita. Niihin on kuitenkin Tiilivuorella totuttu. Myös vuonna 1999 valmistuneen kylätalon kanssa lähdettiin siitä, mistä leikkikentänkin kanssa – pystymetsästä.

Kylätalo onkin kyläläisten ylpeys ja koko kylän oma tupa. Tuvalla kokoontuu monenlaisia kerhoja, muun muassa pihapiiristä ja talosta huolta pitävä miesten ”talkooaskarteluporukka”. Kunnossapidosta huolehditaan kyläläisvoimin vapaaehtoisilla talkkarivuoroilla.

Kylätalon pihassa olevaa vanhaa kenttää jäädytetään joka talvi, jos vain kelit sallivat. Leikkikenttärempan myötä saatiin kasattua myös pieni kumpare kylätalon kylkeen pulkkamäen virkaa toimittamaan. Nyt vain odotellaan kunnon lumipeitettä.

pikkutiilis_niilo_peltola_ja_vertti
Aitaa rakentanut Niilo Peltola asuu vaimonsa Ritvan kanssa lähellä kylätaloa. Tyttärenpoika Vertti Jussila käy usein vierailulla ja silloin kohteeksi otetaan Tiilivuoren tupa ja uusi leikkikenttä.

Ravakan hallitus puolsi Tiilivuoren leikkikenttää rahoitettavaksi, koska hanke kohdistui lapsiin, ja se lisäsi alueen käyttöä.

– Hankkeiden on aina uudistettava jotain ja hallitus puntaroi rakentamishankkeiden päätöksenteossa aina myös yhdistysten toiminnan monipuolisuutta, toiminnanjohtaja Ulla Kallio kertoo.

 

Tiesitkö?

  • Tiilivuoren kylää ei ole nimestään huolimatta rekisteröity kyläksi
  • Tiilivuoren kyläyhdistys ry on perustettu vuonna 1994. Jo samana vuonna alettiin valmistella kylätalon rakentamista.
  • Leikkikenttäprojekti on Tiilivuoren kyläyhdistyksen kolmas Leader-hanke. Aiemmin Leaderin avustuksella on viimeistelty kylätaloa ja rakennettu rantalaavu Kaarojärven rantaan yhdessä Rauman Ladun kanssa.


*Leader Ravakka toimii Eurajoen, Rauman, Pyhärannan, Laitilan, Uudenkaupungin, Vehmaan ja Mynämäen kuntien alueella.


Palaa otsikoihin