Hanketarinoita

28.2.2018

Ulkomailta saapuvat teatteriryhmät vakiintuneet osaksi Ramppikuumetta

Huhtikuussa jo 22. kertaa järjestettävä nuorisoteatteritapahtuma Ramppikuume haki vuosia sitten uusia ideoita kansainvälisestä yhteistyöstä. Nykyään ulkomaiset nuorisoteatteriryhmät ovat tärkeä osa tapahtumaa. Arvokkaita kokemuksia saavat niin nuoret näyttelijät, ohjaajat kuin järjestäjätiimi.

Vuosittain Kankaanpäässä järjestettävä Ramppikuume on valtakunnallinen nuorisoteatteritapahtuma 13-20-vuotiaille.  Ramppikuume kerää yhteen nuorisoteatteriryhmiä ympäri Suomea sekä ulkomailta. Vierailuesityksiä on saapunut muun muassa Ranskasta, Italiasta, Virosta ja Saksasta.

– On ollut hienoa saada tapahtumalle näkyvyyttä maailmalla. Leader Pohjois-Satakunnan kv-koordinaattori Krista Antilan verkostot ja yhteydenpito on tuonut mahdollisuuksia.  Esimerkiksi Virosta saapuu teatteriryhmä KutiMuti Stuudio nyt neljännen kerran. Alun perin viesti tapahtumasta kantautui heille Kristan kautta. Ohjaaja Tiiu Mägi kiinnostui ja saapui autolla tapahtumaan muutaman nuoren kanssa. He ihastuivat tapahtumaan täysin ja seuraavana vuonna tulikin pikkubussilastillinen, Ullamarja Kontiainen Kankaanpään kaupungilta muistelee.

Rampikuume_Compagnia-dell-ago
Vuonna 2017 odotetuimpia vierailuesityksiä oli italialaisen Compagnia Dell’Agon Kaunotar ja hirviö -näytelmä. Kuva: Sakari Korpikallio.
Ramppikuumeen ohjelma koostuu työpajoista, katselmusesityksistä ja oheisohjelmasta. Tapahtumaa perustamassa ollut Kontiainen katsoo, että kansainvälistyminen on tuonut paljon lisäarvoa. Huhtikuussa 22. kerran järjestettävä nuorisoteatteritapahtuma oli lainassa Mikkelissä Kankaanpääsalin remontin vuoksi muutamia vuosia sitten. Tämän jälkeen kansainvälistä puolta on vain vahvistettu.

– Tekemisen kulttuuri on erilaista eri maissa. Nuorille näyttelijöille on avartavaa nähdä eri tyyppisiä esityksiä ja päästä tapaamaan nuoria teatteriharrastajia eri maista. Myös suomalaiset nuorisoteatteriohjaajat on tutustuneet tapahtuman aikana ulkomaalaisiin ohjaajiin, ja he ovat saaneet vaihtaa kokemuksia keskenään. Kansainvälistyminen on tuonut monenlaista hyvää.

Taustalla on ollut halu uudistua.  

– Emme halua mennä aina samalla sapluunalla. Esimerkiksi viime vuonna saatiin ensimmäistä kertaa myös työpajavetäjä ulkomailta. Tänä vuonna uutena juttuna on ohjaajien oma palauteraati. Kansainväliset ryhmät arvostavat tapahtumaa. Palautetta on tullut paljon siitä, että he saavat omiin maihinsa tärkeää oppia.

Ramppikuume_KutiMutiSuudio
Virolainen KutiMuti Stuudio osallistuu tänä vuotta Ramppikuumeeseen jo neljättä kertaa. Kuva: Sakari Korpikallio.
Yksittäiseksi hienoksi esimerkiksi Kontiainen nostaa italialaisryhmän, joka vierailtuaan ensimmäistä kertaa Ramppikuumeessa ihastui tapahtumaa ikihyviksi.

– He olivat niin vaikuttuneita, että perustivat kotiseudulleen nuorisoteatteriyhdistyksen!

Ramppikuumeen esitykset ovat avoinna myös yleisölle ja niihin myydään pääsylippuja 5 euron hintaan. Ohjelma julkaistaan maaliskuun loppupuolella.

Ramppikuumeen tuottavat Nuorisoseurat Satakunta, Kankaanpään kaupunki, Satakunnan Nuorisoseurojen liitto ja Kankaanpään Nuorisoseura yhteistyössä Opintokeskus Kansalaisfoorumin kanssa.

Ramppikuume_tarjoaa_monipuolisia_työpajoja
Tiiviin tapahtuman aikana opitaan muilta ja luodaan ystävyyssuhteita. – Suomalaiset nuoret itkusilmässä lähtevät kotiin, kun joutuvat eroamaan uusista ystävistä, Ullamarja Kontiainen sanoo. Kuva: Sakari Korpikallio

Jokainen teatteriryhmä saa ammattilaisten palautteen tekemisestään

Haku Ramppikuumeen katselmukseen, eli esiintyjäksi tapahtumaan päättyi helmikuun lopussa. Katselmukseen osallistuv​at esitykset katsoo alan asiantuntijoista koostuvat raati, joilta ryhmä saa palautetta, vinkkejä ja käytännön ideoita omaan esitykseensä. Vuonna 2018 katselmusraadin muodostavat teatteriohjaaja ja näytelmäkirjailija Elina Kilkku, näyttelijä Antti Laukkarinen sekä näyttelijä ja kansanedustaja Jani Toivola. Raati katsoo kaikki katselmukseen valitut esitykset, antaa niistä palautteen ja päättää stipendien ja kunniakirjojen jaosta.

Ensimmäistä kertaa Ramppikuumeen historiassa katselmusesitysten ohjaajat saavat oman erillisen ohjaajapalautteen, jota antamassa ovat ohjaaja ja dramaturgi Aila Lavaste sekä teatterin ja kulttuurisen nuorisotyön asiantuntija Pasi Saarinen.


Palaa otsikoihin