Hanketarinoita

28.2.2018

Vakkasuomalainen lähiruoka kohtaa Romanian herkut

Wirmon Martat uudistaa Kuutamoillallinen -tapahtumansa lähiruokaa ja ruokamatkailumahdollisuuksia tarjoavaksi derbyksi. Tapahtumaa kehitetään kansainvälisellä Leader-hankkeella yhteistyössä romanialaisten ja pohjoissavolaisten kumppaneiden kanssa.

Mynämäellä toimiva Wirmon Martat ry on aloittamassa kansainvälistä Leader-hanketta, jolla kehitetään ruokamatkailua tapahtumien avulla. Yhdistys on luomassa perinteeksi muodostuneesta Wirmon Kuutamoillallisesta lähiruokaa esiin nostavaa derbyä. Kuutamoillallinen feat Derby järjestetään 4. elokuuta Mynämäen lukion pihalla.

Hanketta rahoittaa Leader Ravakka maaseuturahastosta. Mukana hankkeessa ovat Leader Napoca Porolissum, Leader Cluj sekä Leader Bistrita Nasaud Transilvanian alueelta Luoteis-Romaniasta. Kotimaan Leader-ryhmistä mukana on Kuopion seudulla toimiva Leader Kalakukko.

Wirmon_Marttojen_pj_Katja_Rippstein
Wirmon Marttojen puheenjohtaja Katja Rippstein (oik.) sanoo, että yhdistyksessä ollaan erittäin innoissaan alkavasta yhteistyöstä.

Wirmon Kuutamoillallinen on jo useita vuosia peräkkäin kerännyt satoja ihmisiä eväskoreineen taivasalle ruokailemaan yhdessä ja nauttimaan ohjelmasta. Nyt mukaan halutaan lähituottajat ja muut ruuan ympärillä toimivat ihmiset. Samalla tuodaan romanialaista osaamista, kuten makuja ja ruuanvalmistustapoja tutuksi vakkasuomalaisille.

–  Olemme todella innoissamme. Tapahtuma on suosittu, mutta se ei ole enää samalla tavoin innostava meille tekijöille. Halusimme hakea aivan uusia ideoita ulkomailta. Otimme yhteyttä Ravakkaan ja siellä innostuttiin heti. Tässä on meille uusi ihana opinpaikka. Vapaaehtoisemme odottavat todella paljon, että voimme voimistaa omaa osaamistamme. Tätä osaamista ja uusia tuulia voimme tuoda kylälle ja samalla myös koko Mynämäen kunnan toimintaan, Wirmon Marttojen puheenjohtaja Katja Rippstein sanoo. 

– Marttojen osaaminen on ruokaperinteissä ja luontoon liittyvissä asioissa, kuten marjastuksessa ja sienestyksessä. Tämä kiinnostaa Romaniassa. Romania on ollut meille vieras maa. En ymmärrä miksi, sillä olemme huomanneet, että meillä on paljon yhteistä!

Wirmon Martat toivovatkin nyt yhteydenottoja tapahtumasta kiinnostuneilta lähiseudun tuottajilta sekä esiintyjiltä. Tapahtumaa järjestämään palkataan paikallinen nuori, joka aloittaa työnsä pian.

Wirmon_Marttojen_Kuutamoillallinen_feat_Derby_elokuussa_Mynämäen_Lukiolla
Romanialaiset Leader-kumppanit vierailivat Vakka-Suomessa helmikuussa ja kävivät tutustumassa paikkaan, jonne Kuutamoillallinen ensi elokuussa valkoisine pöytäliinoineen rakennetaan.

Kv-hankkeiden tarkoituksena on, että toimijat eri maissa oppivat toisiltaan. Yhtä lailla romanialaiset toimijat hakevat oppia ja pääsevät maistelemaan Vakka-Suomen makuja omissa tapahtumissaan. Ruokamatkailu tarjoaa mahdollisuuden oppia toisesta kulttuurista.

– Alueemme asukkailla ei monellakaan ole mahdollisuutta matkustaa Suomeen. Tuomme nyt kulttuureja yhteen ruuan avulla. Tämä on monelle ainutlaatuinen mahdollisuus koskaan kokea se pieni pala Suomea, sanoo Alina Zlati Leader Cluj:sta.

– Tämä on sitä, mitä EU:n maaseuturahasto voi parhaimmillaan tarjota; näkyvyyttä alueen toimijoille ja iloa asukkaille.  Samalla kertaa saadaan kokemuksia vakkasuomalaisesta, savolaisesta ja romanialaisesta ruokakulttuurista, tiivistää Leader Ravakan kansainvälisten asioiden koordinaattori Johanna Vanhatalo.

Vanhatalo muistuttaa, että jos omalla yhdistyksellä on haaveita saada kansainvälistä väriä omaan tekemiseen, yhteyttä kannattaa ottaa.

– Liikkeelle lähdetään yhdistyksen tarpeesta. Me autamme löytämään sellaiset yhteistyökumppanit Euroopasta, että yhteistyö on oikeasti kaikille osapuolille hyödyllistä.

Mukana kansainvälisessä Four Seasons -hankkeessa on myös Rauman Lapissa toimiva Vireä Lappi ry. He järjestävät oman tapahtumansa vuonna 2019.

Fourseasons-hankekumppanit_kehittävät ruokamatkailua
Ruokamatkailua ja paikallisia tapahtumia kehitetään yhteistyössä vakkasuomalaisten, savolaisten ja luoteisromanialaisten kesken.


Palaa otsikoihin