Ihmisiä Leader-työn takana

13.12.2017

Ihmisten kohtaaminen on tiedottajan työn paras anti

Mimmi Virtanen on toiminut kesästä 2016 Satakunnan Leader-ryhmien ja Satakunnan ELY-keskuksen yhteisen viestintähankkeen koordinaattorina. Suurimmalla osalla Suomen Leader-ryhmistä on oma viestintähanke. Idea lähti aikoinaan Satakunnasta.

Mimmin työssä ”punainen lanka” on kertoa maaseutuohjelman mahdollisuuksista mahdollisimman monelle.

– Yllättävän moni ihmisille tuttu projekti tai paikka on saanut rahoitusta Leaderistä. Rahoituksen saamisesta ei kuitenkaan välttämättä tiedetä, ja Leader saattaa olla täysi kysymysmerkki. Tavoite on, että tieto leviäisi ja mahdollisimman moni yhdistys ja yritys osaisi hyödyntää Leader-rahoitusta.  Maaseuturahasto yhdistetään monesti vain maataloustukiin ja tästä syystä Leaderkin maatalouteen. Tätä harhaluuloa pitää karsia.

Tiedottajan mukaan parasta työssä on päästä näkemään rahoituksen hyödyt ja merkitys hakijalle.

– Leader-rahoitus on yksinkertaistetusti hyvinvoinnin lisäämisen väline. Sen avulla paikalliset ihmiset parantavat oman kotiseutunsa palveluita ja viihtyisyyttä. Ihmisten kohtaamiset ovat työn parasta antia. Kun kentällä näkee innostuksen ja kuulee hankkeiden lähteneen oikeasti tarpeista, tietää että Leader-työllä on merkitystä. Iso osa yhdistysten hankkeita on talkootyö. On mahtavaa tavata työssään ihmisiä, jotka ovat valmiita tekemään pyyteetöntä työtä yhteisten asioiden eteen.

Leader-rahoituksesta on moneksi. Tukea voidaan myöntää muun muassa yritysten perustamiseen ja kehittämiseen sekä kylien elinvoimaisuuden kasvattamiseen.

– Rahoittajan roolin lisäksi Leader-ryhmät ovat verkottajia ja alueellisen yhteistyön edistäjiä.  Jokainen ryhmä on oman toiminta-alueensa näköinen – perustuuhan Leader-toiminta aina paikallisten ihmisten laatimaan kehittämisstrategiaan. 

– Kun sinulla on idea, kannustan ottamaan yhteyttä Leader-ryhmiin. Toimistoissa on asiantuntijoita, jotka osaavat nopeasti kertoa, onko teidän ideanne mahdollista saada Leader-rahoitusta. Leader-ryhmät myös neuvovat hankkeen kaikissa vaiheissa.

Teatteri antaa paikan elämässä

Nykyisin Porissa asuva Mimmi on yksi Porin ylioppilasteatterin aktiiveista niin lavalla kuin taustajoukoissakin.  Uudenkaupungin Kalannista kotoisin oleva nainen viehättyi teatterielämästä jo ala-asteiässä mennessään Uudenkaupungin teatteriin.

Intohimo syttyy työssä, mutta palaa teatteriharrastuksessa. Virtasen mukaan harrastuksen monipuolisuus ja asioiden saavuttaminen yhdessä on sanoinkuvaamattoman hienoa.

– Teatteri on se minun oma paikkani. Yhteenkuuluvuuden ja yhteisöllisyyden tuntemukset ovat arvokkaita ja tärkeitä henkiselle hyvinvoinnille. Samaa yhteisöllisyyttä kohtaa Leader-hankkeita toteuttavissa yhdistyksissä. On tärkeää saada tuntea kuuluvansa johonkin porukkaan. Sen porukan eteen on valmis tekemään töitä.

Mimmi Virtasen viimeisin iso projekti oli Sankariyrittäjät-lehden toteuttaminen. 

Mimmi_Virtanen
Mimmi Virtanen työskentelee Kihniö - Punkalaidun - Mynämäki -akselilla.
mimm_vilja1-pieni
Mimmi Virtanen vastaa maaseutuohjelman tiedotuksesta Satakunnassa ja Vilja Pylsy Pirkanmaalla. "Yhteisiä ryhmiä" ovat kahden maakunnan alueella toimivat Leader Pohjois-Satakunta ja Leader Joutsenten reitti.

Teksti: Vilja Pylsy, Pirkanmaan Leader-ryhmät
Kuvat: Anssi Ketonen, Haloo maaseutu


Palaa otsikoihin