Ihmisiä Leader-työn takana

28.9.2017

”Kolmen linnun mies” toivoo ennakkoluulottomia ideoita

Houhajärveläinen Jani Hanhijärvi luotsaa Joutsenten reitin hallitusta ja majoittaa matkailijoita Kommeessa Kurjessa. Mies tekee töitä elinvoimaisemman maaseudun eteen niin töissä kuin vapaa-ajalla.

Jani Hanhijärvi valittiin Leader Joutsenten reitin hallitukseen puheenjohtajaksi noin kolme vuotta sitten. Leader-toiminta oli tuttua, olihan hän auttanut yhdistyksiä hankehakemuksissa. 

Paljon kylien kanssa töitä tehnyt mies työskentelee tällä hetkellä seudullisena kyläasiamiehenä Joutsenten reitin alueen kunnissa Hämeenkyrössä, Sastamalassa, Punkalaitumella ja Huittisissa. 

Jani sanoo, että vaikka Joutsenten reitti on tuttu nimi monelle, monesti Leader-ryhmä nähdään vain rahoittajana.

– Haluaisin, että ihmiset ymmärtäisivät Leader-ryhmän olevan muutakin kuin se taho, joka puoltaa niitä hankkeita. Yhdistys on kannanottaja ja alueellinen vaikuttaja. Leader-hallitus on tässä se, joka voi viedä viestiä alueelle. Hallitus koostuu kuitenkin paikallisista ihmisistä. 

Puheenjohtajan tärkeimmäksi tehtäväksi hän kokee Leader-ryhmän henkilökunnan tukemisen heidän työssään. 

– Olen viikoittain Eevaan ja Petriin yhteydessä, vaihdamme mielipiteitä ja keskustelemme asioista. On onni, että meillä on kokeneet ja osaavat ihmiset töissä. Tämä helpottaa myös puheenjohtajan työtä. 

– Haluan kannustaa hallitusta keskustelemaan ja meillä onkin oikein keskusteleva hallitus. Ei ole sellaista kokousta, jossa joku istuisi hiljaa koko illan. 

Jani sanoo, että Suomen 54 Leader-ryhmää ovat kaikki toimintaperiaatteeltaan omanlaisiaan. Hän pitää tärkeänä verkostoitumista myös hallitusten kesken. Leader-ryhmien kokoontumiset ja valtakunnalliset kehittäjätapaamiset kannustavat kokemusten vaihtoon.

– Parasta hommassa on tutustuminen uusiin ihmisiin. Aina voi oppia muilta, ei ole yhtä tapaa tehdä. Kun tapaa erilaisia ihmisiä erilaisten ajatusten kanssa, se tukee myös muita elämän osa-alueita. Osaa ajatella useammista näkökulmista. 

Jani toivoo seudulle entistä ennakkoluulottomimpia hankkeita. 

– Leader on tarkoitettu myös kokeiluun, epäonnistumista ei saa pelätä. Toivon, että otettaisiin hyppyjä tuntemattomaan, sitä kautta ne parhaat jutut löydetään.  Älyttömästäkin ideasta voi syntyä järkevä hanke.

Kotona Houhajärven kylässä Sastamalassa puheenjohtajaa työllistää mm. viime vuonna matkailuvivahdetta saanut maatila. B&B Kommee Kurki on majoittanut matkailijoita useista eri maista. Erikoisuutena tilalla on myös Sastamalan ainoa lintupelto, jolla ohjataan lintujen ruokailukäyttäytymistä. Tavoitteena on houkutella mitäs muita, kuin hanhia, joutsenia ja kurkia.
Kun tämä ”kolmen linnun mies” ei kehitä kyliä, hän tykkää matkustaa perheen kanssa. 

– Viimeksi kesällä käytiin Kuusamossa. Kahden pienen tyttären kanssa autoiltiin 2600 kilometriä.  Parhaita matkoja ovat roadtripit Euroopassa. Aina vaihtuu maisemat ja löytyy uusia paikkoja. 

jani_hanhijarvi_satasilta
Jani Hanhijärvi sanoo, että parasta seudulla on sen maaseutumaisuus yhdistettynä palveluihin. – Hienoin piirre ovat vesistöt, pelkästään Sastamalassa on 176 järveä, hän sanoo. Lintupellolla kasvatetaan vyöhykkeittäin kauraa, ohraa ja nurmea. Tytär Juuli viihtyy isänsä matkassa.


Palaa otsikoihin