Ihmisiä Leader-työn takana

28.2.2018

KV-koordinaattori on välittäjä ja kansainvälistyminen myös perinteiden vaalintaa

Jaana Mälkki on työskennellyt Leader Karhuseudussa kansainvälisten asioiden koordinaattorina vuodesta 2004. Aiemmin matkailun saralla ulkomaillakin työskennelleenä hän tietää, mitä Suomessa osataan ja millaista osaamista täältä kannattaa viedä muualle.

Leader-ryhmillä on valtavat verkostot, sillä Euroopassa toimii yhteensä noin 2 300 Leader-ryhmää. Leader Karhuseudun kansainvälisten asioiden koordinaattori Jaana Mälkki arvioi, että kuluvalla ohjelmakaudella Karhuseutukin tulee tehneeksi yhteistyötä noin 50 eri Leader-ryhmän kanssa noin 20 eri maasta.  Aina kumppanit eivät edes ole EU-maista. Karhuseutu on tehnyt yhteistyötä mm. kiinalaisten, meksikolaisten ja kapverdeläisten kumppaneiden kanssa.

– Tavoite on, ettei meidän tarvitsisi täällä keksiä pyörää uudelleen, vaan voisimme löytää ne parhaat käytännöt maailmalta ja ottaa mallia. KV-hankkeet ovat sitä varten, että niitä käytäntöjä ja esimerkkejä saadaan jalkautettua maailmalta tänne. Eli kun kehitetään jotain paikallista, olisi aina hyvä katsoa, mitä maailmalla on jo tehty, kansainvälisten asioiden koordinaattori Jaana Mälkki sanoo.

Jaana_Malkki_Karhuseutu_kv-koordinaattori
Vaikka teknologia kehittyy ja asioiden hoitaminen etänä on entistä helpompaa, matkustamiselta ei voi välttyä. – Jokaisen matkan tarkoitus on tuoda asioita tänne meille ja meidän alueelle paikallisia ajatellen. Opintomatkaa kohden on aina useampia tavoitteita, joiden toteutumiseksi on tehtävä paljon työtä, Jaana Mälkki sanoo.

Aikaisemmin matkailualalla mm. Aurinkomatkoilla ja Finnairilla työskennellyt Mälkki sanoo ennen vieneensä suomalaisia ulkomaille, nyt tuovansa ulkomailta asioita tänne.

– Samalla tietysti viedään suomalaisten hyviä käytäntöjä maailmalle.  Aikaisemman kokemuksen perusteella osaan katsoa asioita eri perspektiivistä; mikä täällä on sellaista, että sitä kannattaa viedä muualla, mitä Suomi ja meidän toimialueemme oikeastaan on. Koen itseni välittäjäksi Euroopan ja alueemme toimijoiden välillä, hän tiivistää kv-koordinaattorin työn.

Hän korostaa, että vaikka kyse on globaalista työstä, jokaisen maan oma identiteetti ja osaaminen korostuu.

– Monesti mietitään, että miksi kansainvälisyyttä korostetaan Leaderissä tai miksi pitäisi tehdä kv-työtä. On muistettava, että Leader on kansainvälinen rahoitusjärjestelmä. Se on verkosto, jota pitäisi muistaa myös hyödyntää. Ei tämä tarkoita, että koko Euroopassa pitäisi olla samanlaista, päinvastoin.  Kun tehdään yhteistyötä kansainvälisellä tasolla ja toteutetaan hankkeita, samalla vaalitaan myös Suomen perinteitä ja kv-kumppanit vaalivat omiaan. Jokainen vie omaa asiaansa eteenpäin.

Yhdeksi hyväksi esimerkiksi osaamisvaihdosta Mälkki poimii Ulvilan Hansamarkkinat. Aikaisemmin tapahtuma keskittyi markkinamyyntiin, mutta Leader-hankkeen myötä keskiaikaiset työnäytökset ja muu ohjelma vakiintuivat osaksi tapahtumaa.

– Lähdettiin hakemaan oppia Euroopan keskiaikamarkkinoilta. Kv-hankkeen myötä saatiin Ulvilaan vierailijoita ulkomailta tuottamaan ohjelmaa ja järjestettiin kursseja niin, että nyt ulvilalaiset itse osaavat tuottaa ohjelmaa. Tätä vaalimaan perustettiin Ulvilan keskiaikaseura.

Hän kannustaakin paikallisia toimijoita olemaan yhteydessä, jos on aikomusta kehittää jotakin asiaa ja on kiinnostunut, mitä asian saralla on maailmalla tehty.

– Laitetaan partnerihaku maailmalle ja katsotaan millaisia partnereita ja ideoita Leader-perheestä löytyy.

Kansainvälisten asioiden koordinaattorin työhön sisältyy useita tapaamisia ja työmatkoja Eurooppaan vuodessa, samoin yhteistyötapaamisten järjestämistä omalla toimialueella. Pääasiassa työtä tehdään kuitenkin Skypen ja sähköpostin välityksellä.

– Parhaimpina viikkoina Skype-neuvotteluja on kaksi päivässä. Pääsääntöisesti työskentelen englanniksi, mutta esimerkiksi nyt myös espanjaksi johtuen pyhiinvaellusprojektista espanjalaisten kanssa.

Ota yhteyttä Jaana Mälkkiin.

kansainvaliset_leader-hankkeet
Meksikossa ja Kap Verdessä on Leader-ryhmiä, jotka tekevät paikalliskehittämistä bottom-up -periaatteella. Myös Kiina on kiinnostunut Leader-metodista, ja Karhuseutu on mukana viemässä mallia Kiinaan. Kuva LINC 2017 seminaarista Luxemburgista.


Palaa otsikoihin