Ihmisiä Leader-työn takana

12.9.2017

Leader-hallitus on näköalapaikka, jossa paikallistuntemusta tarvitaan

Kalantilainen Heidi Jaakkola toimii Leader Ravakan hallituksen puheenjohtajana kolmatta vuotta. Ukipoliksessa lähiruokahanketta vetävän emolehmätilan emännän työ ja harrastukset menevät suloisesti sekaisin.

Heidi Jaakkola arvostaa alueella hyvää kuntien välistä yhteistyötä, joka on Leader-toiminnan kulmakivi.

– Hallituksen puheenjohtajana toimiminen on mielenkiintoista ja vaihtelevaa. Tässä näkee koko kirjon, mitä maaseudulla voi tapahtua niin omalla alueella, valtakunnallisesti kuin myös muualla Euroopassa. Kaikki hallituksen jäsenet ovat taustatahojensa kautta enemmän tai vähemmän kytköksissä maaseudun kehittämiseen, kertoo omien sanojensa mukaan pystymetsästä puheenjohtajan pallille repäisty Heidi. 

Leader-ryhmän hallitus päättää valintakriteerien pohjalta rahoitettavat hankkeet sekä ohjaa ja seuraa yhdistyksen toimintaa ja hankkeiden ja strategian toteutumista. 

– Leader-hallitus on näköalapaikka alueen paikalliseen kehittämiseen. Tehtävä on vastuullinen ja merkittävä. Asioissa on paljon sisäistämistä, ei voi koskaan sanoa tietävänsä kaikkea.  On jatkuvasti pidettävä itsensä kartalla.

Hallitus koostuu alueen ihmisistä ja on kolmikantainen. Edustettuina ovat julkiset tahot, yhteisöt ja maaseudun yksittäiset asukkaat. Lisäksi hallituksen on oltava maantieteellisesti kattava, kaikista kunnista on oltava edustajia.

– Tämä on vahvuus hankkeita käsitellessä. Rauman Lapissa ei tiedetä, mitä Vehmaalla tapahtuu. Hallituslaisten paikallistuntemus on tärkeässä asemassa.

Heidi kokee Leader-ryhmien päätehtäväksi ideoiden herättelyn. Hän kehottaa kaikki kiinnostuneita lähtemään mukaan toimintaan. Liittymällä yhdistyksen jäseneksi on mukana ajamassa yhteisiä asioita ja oman kotiseudun kehittämistä.

– Ei maksa mitään tulla esittelemään ideaansa, mutta siitä voi syntyä vaikka miten mahtava hanke. Niin paljon on erilaisia ja erinäköisiä hankkeita on kuin on toteuttajiakin.

Heidillä työ ja harrastukset menevät suloisesti sekaisin. Päivätyönään seutukunnan yrityskehitysyhtiössä Ukipoliksessa hän vetää lähiruokahanketta. Varsinaista vapaa-aikaa on niukalti, sillä Leader-hallituksen puheenjohtajuuden lisäksi hänen ”harrastuksiinsa” kuuluu oman tilan tuotteiden suoramyynti, Reko-lähiruokarenkaan ylläpito, elintarvikeyrittäjien yhteisen tuotantotilan Makuvakka Osuuskunnan hallinnolliset tehtävät sekä kunnalliset luottamustehtävät, mm. ympäristöterveydenhuollon lautakunnan puheenjohtajuus.

– Mieheni on päätoiminen viljelijä, Jaakkolan sukutilaa Kalannin Vellualla viljellään jo ainakin 5. polvessa, tällä hetkellä päätuotantosuunta on luomupihvikarjan kasvatus. 


heidi1-0-s
Heidi Jaakkola työskentelee ja harrastaa ruoka-asioiden ja maaseudun kehittämisen parissa. Kotona on luomukarjatila.


Palaa otsikoihin