Ihmisiä Leader-työn takana

26.9.2017

Parasta ja haastavinta on, että jokainen päivä on erilainen

Leader Joutsenten reitin toiminnanjohtaja Petri Rinne nähdään harvoin toimistossa, sillä mies ja reppu matkaavat sekä kotimaassa että ulkomailla. Monessa mukana oleva kehittäjä kaipaa luovaan laaksoon lisää nuorten omia hankkeita.

Leader Joutsenten reitin toiminnanjohtaja Petri Rinne tuli taloon 2001, vain pari vuotta Leader-ryhmän perustamisen jälkeen. Ensikosketus Leaderiin oli Leader Varsin Hyvän toimialueella Varsinais-Suomen TE-keskuksen rahoittamassa nuorten metsäyrittäjyyshankkeessa.

Petri sanoo, että Leader-ryhmän toiminnanjohtajana saa käyttää ideointikykyä.

– Hanke-esitykset, tiedonvälityksen ja aktivoinnin koen varsinaisena päätyönä. Olen tykännyt tästä 16 vuotta. Tämä on palvelu- auttamistyötä. Meillä on yhteydet ruohonjuuritasolle. Se on kaikkein tärkeintä.

Petri sanoo, että Joutsenten reitin aluetta leimaavat vesistöt, maalaismaisemat ja rikas kulttuuriperintö. Alueen ihmiset ovat luovia, tästä juontaa myös strategian Luova laakso nimi. Parhaiten vuosien varrelta ovatkin jääneet mieleen kulttuuri- ja matkailuhankkeet.

– Esimerkiksi Herra Hakkaraisen talo. Ensin Mauri Kunnaksella oli ajatus, että talo tulee Espooseen. Rakkaus kotiseutuun kuitenkin voitti. Myös Hämeenkyrön Arteles-taiteilijaresidenssi on painunut mieleen. Se on juuri sellainen ”tyypillinen huuhaahanke”, mutta tulokset ovat olleet mahtavia. Residenssissä majailee aina 20 taiteilijaa ympäri maailmaa kerrallaan.

Petri on toiminut vuoden 2016 alusta myös Syty:n eli Suomen Kylätoiminnan puheenjohtajana.  Lisäksi häntä työllistää MANE:n eli maaseutupolitiikan neuvoston jaettu apulaispääsihteeriys. Petrin työ on liikkuvaista, toimistolla hän ehtii olla harvemmin. Milloin työ vie Pohjois-Savoon Leppävirralle, milloin Kiinan Sichuaniin.

– Siihen on vuosien varrella tottunut. Aina on vain reppu mukana, vähillä matkatavaroilla mennään. On helppoa nostaa kytkintä. Eeva pitää täällä kiskaa pystyssä, hän heittää.

Petri sanoo, että jokainen päivä on erilainen – se on sekä paras että haastavin puoli maaseudun kehittäjän työtä.

– Työ on vaihtelevaa, ei ehdi kyllästyä. Toisaalta kaikessa pitäisi olla expertti. Tänään ollaan kotouttamisexpertti ja huomenna viikinkihistorian tuntija. Sellainen kyllä sopii levottomalle ihmiselle, Petri naurahtaa.

Hän kaipaisi luovaan laaksoon lisää aitoja nuorten itsensä liikkeelle laittamia hankkeita.

– Niitä tulee liian vähän. Kaupungit kyllä tekevät nuorille juttuja. Tärkeää olisi saada ujot ja hiljaiset nuoret mukaan imuun tarjoamalla osallistumisen mahdollisuuksia ja rohkaiseva ympäristö, jossa oma identiteetti on helpompaa löytää. Some- ja digimaailmaa hyödyntämällä voisi löytyä matalan kynnyksen osallistumistapoja.

Petri on koulutukseltaan metsänhoitaja ja kotoisin Turun seudulta Paattisilta Varsinais-Suomesta. Maaseudun kehittämiskuvioiden lisäksi elämään mahtuu mm. metsätöitä ja paikka bändin solistina.

– Keikkailemme säännöllisesti, keikka kerran kesässä!

Ota yhteyttä Petriin petri.rinne(at)joutsentenreitti.fi /  040 5553232

j-Petri-1-0
Vapaalla ollessaan Petri Rinteen voi tavata myös keikalta - joskin vain kerran kesässä.


Palaa otsikoihin