Ihmisiä Leader-työn takana

22.9.2017

”Positiivinen kateus ajaa toteuttamaan ja tekemään”

Joutsenten reitin oma ongelmanratkaisija Eeva Raukko tekee toimistossa kaikkea. Hän on iloinen, että hankkeita osataan hakea ja erityisesti yrityshankkeita on runsaasti.

Hankeneuvoja Eeva Raukko on työskennellyt Joutsenten reitissä tänä vuonna 10 vuotta. Äetsän kunnan kautta hankekuvioihin ajautunut Eeva päätyi maaseudun kehittämisyhdistykseen vähän vahingossa.

– Aiempi hankeneuvoja lähti muualle töihin. Kunnasta sanottiin, että ”ottakaa Eeva”, tässä ollaan, hän naurahtaa.

Eeva pitää pystyssä Joutsenten reitin toimistoa, vaikka työskenteleekin arviolta vain noin 67-prosenttisesti. Välillä painetaan toimistolla pitkää päivää, peltotöiden aikaan työt ovat maatilalla Kiikassa.

Joutsenten reitin kahden hengen toimistossa hankeneuvoja tekee kaikkea ja myös tietää kaikesta kaiken – ainakin mitä tulee hankkeiden ja maksatuksen hakemiseen.

– Itse olen parhaimmillani ongelmien ratkaisemisessa. Monenlaista pohdittavaa tulee eteen. Työ on myös todella vaihtelevaa. Tarpeen mukaan käydään asiakkaiden luona, asiakkaat välillä toimistolla.

Eevan mukaan alueelle tyypillistä on runsas ja laaja-alainen yrityskenttä, mikä näkyy myös yritystukien määrässä. 
 
– Esimerkiksi Äetsässä oli ennen kuntaliitosta Suomen eniten itsensä työllistäviä ihmisiä väkimäärään suhteutettuna. Meillä on moneen muuhun alueeseen verrattuna runsaasti yrityshankkeita. Ihmisille tulee kuitenkin usein ensimmäiseksi mieleen yhdistysten hankkeet, mutta jollei alueella ole yrityksiä ja työtä, on muukin kehittäminen aika mahdotonta.

Joutsenten reitillä ei ole alueellaan tunnettuusongelmaa. Yhdistys tiedetään laajasti ja myös henkilökunta tunnetaan.

– Täällä osataan hakea hankkeita. Se on se positiivinen kateus, joka ajaa toteuttamaan ja tekemään, Eeva sanoo.

Turusta kotoisin oleva nainen asuu Kiikassa miehensä sukutilalla, jossa toimii omien sanojensa mukaan äesmiehenä ja kuivurinhoitajana. Lisäväriä maatilalle tuovat vanhassa isoäidin talossa silloin tällöin majoittuvat matkailijat. Kiikan maalaismiljöössä yöpyy milloin hollantilainen motoristiporukka, milloin intialainen perhe.

Muutama vuosi sitten Eeva osti metallinpaljastimen ja innostui aarteenetsinnästä. Vanhan maalaistalon pihapiirissä riittää rautaa, ja muutamia todellisia aarteitakin on tullut vastaan.

– Valitan miesväelle, että piha on täynnä kuoppia koneiden jäljiltä. Taidan kuitenkin olla itse se, joka niitä innokkaimmin kaivaa, hän naurahtaa. 

Ota yhteyttä Eevaan 044 2546694 / eeva.raukko(at)joutsentenreitti.fi

j-Eeva1-0
Kun Eeva Raukko ei ratko hankekysymyksiä, hän etsii aarteita.


Palaa otsikoihin