Sankariyhdistykset

Abbahittejä ja heinäsirkkoja – leffafestarit herättivät Huhtamon eloon

Neljä päivää, vajaa 30 elokuvaa ja lyhytelokuvaa, kirkko ja pirtti. Huhtamo International Film Festival kahmi kävijöitä, kun yhden miehen visiota lähti toteuttamaan koko kylä.

Kolmen maakunnan rajalla, vajaa parikymmentä kilometriä Huittisista peltojen keskellä on muutaman sadan talouden kylä. Kylällä on kirkko ja seurantalo. Täydellinen paikka järjestää kansainvälinen elokuvafestivaali.

Näin ajatteli Huittisten Huhtamosta kotoisin oleva helsinkiläinen elokuva-alan ammattilainen Pekka Ollula. Hänen visionaan oli tuoda elämää kylälle ja pitää elämää kylästä: nostaa kotikylä Huhtamo maailmankartalle.

Timo_Vuorensola
Festivaalijuontajana toimi Iron Sky -elokuvankin takana oleva elokuvaohjaaja Timo Vuorensola (vasen).

Historian ensimmäinen Huhtamo International Film Festival järjestettiin heinäkuussa 2017. Filmifestivaalin järjesti Elävien kuvien -yhdistys, jonka hallituksen puheenjohtajana Pekka Ollula toimii. Leader Joutsenten reitti myönsi yhdistykselle ensimmäisten elokuvafestivaalien järjestämiseen Leader-tukea.

Monipuolinen elokuvatarjonta houkutteli Huhtamoon neljän päivän aikana läheltä ja kauempaa 1 500 ihmistä. Uusi kulttuuritapahtuma oli täysin maksuton Huittinen–Huhtamo-bussikuljetuksia ja osin myös ruokatarjoiluja myöten. Festivaalivieraita hemmoteltiin mm. kokonaisella palvatulla sialla ja kasvishernekeitolla. Festivaalin yhteydessä oli mahdollisuus päästä maistamaan myös Suomessa kasvatettuja heinäsirkkoja. Lapsille oli ohjelmaa kakarakinon ja sirkustaiteilun merkeissä.

Huhtamossa tapahtumaa järjestämässä olleiden vapaaehtoisten yhteisen asian synnyttämä yhteenkuuluvuuden tunne oli käsin kosketeltavissa. Mukana oli talkoolaisia Huhtamosta ja muista Huittisten kylistä sekä Helsingistä saakka. Paikalliset asukkaat avasivat ovensa kauempaa tulleille festarivieraille ja majoittivat pitkämatkalaisia kodeissaan. Tarjolla oli majoitusta myös pellolle pystytetyssä tilapäisleirinnässä.

Talkoohenkeä-Huhtamossa


Elokuvia näytettiin sekä Huhtamon kirkossa että Honkapirtillä. Yksi mieleenpainuvimmista hetkistä festivaalin aloituspäivänä oli Kirkkokinossa yhteislauluna raikunut Abba-hittikimara Mamma Mia karaoke-version tahtiin.

Moni tämän päivän suurtapahtuma on lähtenyt pienestä. Huhtamokin aikoo tavoitella tulevaisuudessa paikkaa elokuvajuhlien kärkikahinoissa, ja kasvaa kaikkien tuntemaksi tapahtumaksi. 

SANKARI-INFO
Kuka? Elävien kuvien ry
Mitä? Kansainvälisen elokuvafestivaalin järjestäminen Huittisten Huhtamossa.
Miksi? Kyläelämän elävöittämiseksi, Huhtamo kylän tunnettuuden lisäämiseksi sekä rakkaudesta elokuvaan.

Lue, mitä Leader-asiantuntija vastaa ja löydä lisää esimerkkejä!

  

Espoolaisia_kotisirkkoja
Espoolaiset kotisirkat olivat kokeilemisen arvoinen festariherkku.
Kirkkokino
Idean elokuvien esittämiseen kirkossa Pekka Ollula sai osallistuttuaan elokuvanäytökseen Transylvanian elokuvafestivaaleilla Romaniassa.
Iloisen_fiiliksen_ElokuvafestivaaliTalkoohenkeä_Huhtamossa

Palaa otsikoihin