Sankariyhdistykset

Jämijärvelle oma pakohuone – nuoret lupaavat kunnon draamaa

Jämijärvi-seuran nuoret teatterinharrastajat hakivat Nuoriso-Leader tukea opintomatkaan, jolla tutustuttiin lähiseudun pakohuoneisiin. Samalla haettiin oppia oman pakohuonepelin rakentamiseksi.

– Me aiotaan keksiä tähän oikein kunnon draama, vähän enemmän niin kuin räätälöity teatteriesitys taustaksi. Ja oikeaa paikallishistoriaa kuvitteelliseen tarinaan sekaan totta kai, projektista vastuussa oleva Susku Ylikoski, 15, kertoo.

Tuen avulla nuoret kävivät Ikaalisissa ja Tampereella pelaamassa kaiken kaikkiaan kuusi erilaista huonetta. Ennen Nuoriso-Leader-retkeään kukaan nuorista ei ollut tutustunut pakohuoneisiin.

Jämijärven_pakohuone_satasilta
Pakopeli on seikkailupeli, jossa pelaajat yrittävät päättelykyvyn ja yhteistyön avulla päästä määräajassa ulos suljetusta huoneesta.

– Pakohuone samalla kiristi hermoja, huolestutti ja innosti. Me pelattiin ryhmänä tosi hyvin yhteen ja jäätiin kyllä heti ensi kerralla koukkuun, Perttu Yli-Rämi, 14, kertoo.

– Mäkin jaksoin keskittyä ja yhä uudestaan kokeilla eri numerosarjoja lukkoihin, porukan vilkas kuopus Vänni Haapaniemi, 10, innokkaana tarinoi ulkomuistista suorittamiaan tehtäviä.

Pakohuonerekvisiittaa on hankittu kaikkien kotinurkista, mummoloista, teatterivaraston uumenista ja hieman myös kierrätyskeskuksesta. Aikaa vie tarkkojen ohjeiden sekä tehtävien laatiminen ja testaaminen. Rahaa menee eniten lukkoihin.

– Alkupääoman keräämiseen me järjestettiin improilta ja käytiin muun muassa vanhainkodilla esiintymässä, mainonnan visuaalisesta puolesta vastaava Viivi Salmela, 15, kertoo.

Pelihuonetta nuoret mainostavat kuntatiedotteessa, Facebookissa, Instagramissa ja SnapChatissa.

Jämijärven_pakohuone_Avain_löytyi
Avain löytyi!

Pääasiallisessa vastuussa huoneen pyörittämisestä on Susku Ylikoski. Tarkoitus on kutenkin, että jos kysyntää riittää, voivat muutkin 15 henkisestä teatteriryhmästä toimia huoneen valvojina.  Pakohuoneen avulla nuoret pyrkivät keräämään rahaa teatteriryhmälleen. Jatkossa rahoja voisi käyttää vaikka suuremman hankkeen omarahoitusosuutena.

Ovi sulkeutuu ja aikaa tehtävän selvittämiseen on 60 minuuttia. Tule ratkomaan Jämijärven arvoitusta!


SANKARI-INFO:

Kuka? Jämi-järviseuran nuorisoteatteri
Mitä? Opintomatka, jolla tutustuttiin Ikaalisten ja Tampereen pakohuoneisiin.
Miksi? Haettiin ideoita ja opittiin pakopelin rakentamisesta. Nuoret pystyttävän oman popup-pakopelin Jämijärvelle kesäksi 2018.
Tuki Leader Pohjois-Satakunnalta.

Lue, mitä Leader-asiantuntija vastaa ja löydä lisää esimerkkejä.Palaa otsikoihin