Sankariyhdistykset

Kaveriporukan pesäpalloinnostus herätti henkiin merikarvialaisen junnupesiksen

Joukko entisiä merikarvialaisia otti ohjat urheiluseurassa ja luo nyt Merikarviasta pesäpallopaikkakuntaan junioripesistä kehittämällä. Kaikki lähti Kuvaskankaan kentän kunnostamisesta.

Kuvaskankaalla pesäpalloa pelaamassa käynyt kaveriporukka kyllästyi huonokuntoiseen kenttään ja päätti laittaa sen kuntoon.

 – Olemme järjestäneet Kuvaskankaan kentällä jo 8 kertaa pesäpalloturnauksen yhdessä veljeni kanssa. Aluksi oma kaveriporukkani pelasi veljen kaveriporukkaa vastaan, pikkuhiljaa mukaan tuli lisää ihmisiä. Aloimme muutama vuosi sitten pelailla viikoittain ja samalla miettiä, että kyllä mäntyä kasvanut kenttä pitäisi saada kuntoon, kertoo Tuomas Lähteenmäki.

MerikarvianLukko_pesiskenttä1_web
Toiminta on vielä alussa, vaikka aktiivisia pelaajia on lähemmäs 30. Tiistain ”höntsäpesisvuorolle” ovat kaikki ikään tai näköön katsomatta tervetulleita, kertovat Noora Elonen ja Tuomas Lähteenmäki.Hiekkakenttä raivattiin, sen toiseen reunaan tehtiin beachvolley-kenttä ja päätyyn asennettiin pesäpallon lyöntiverkot. Lisäksi hankittiin harrastusvälineitä ja varastokopin edustalle rakennettiin uusi katsomo. 

– Katsomo tehtiin täysin talkoilla, samoin rantalentopallokenttä ja metsän raivaus. Kentän pohja oli hyvin säilynyt, suurempia tasoitustöitä ei tarvinnut tehdä, Lähteenmäki kiittelee.

Kentän kunnostukseen saatiin Leader-tukea, jota lopulta haki paikallinen urheiluseura Merikarvian Lukko.  Alkuun Lähteenmäki ystävineen oli perustamassa omaa yhdistystä. Puskaradion kautta tieto seuran vanhalla pesäpallokentällä tapahtuvasta liikehdinnästä kantautui kuitenkin Lukon toimijoiden korviin.

Seuran hallituksen keskuudessa innostuttiin nuorten ideasta, ja tapahtumaketju aiheutti lopulta toivotun sukupolvenvaihdoksen koko urheiluseuran hallituksessa. Lähteenmäki jatkaa nyt toista kautta seuran hallituksen puheenjohtajana.

Minipesiksen suosio yllätti

Kentälle on kunnostuksen jälkeen saatu runsaasti uusia käyttäjiä. Tuulta alleen on ottanut erityisesti minipesistoiminta, jonka suosio yllätti järjestäjät. Vuonna 2017 minipesisrinkiin tuli mukaan 25 lasta Merikarvialta ja Siikaisista.

– Aiomme jatkaa junioritoiminnan kehittämistä. Osa meistä seuran aktiiveista kävi tätä ajatellen myös pesäpalloliiton pelinjohtajakoulutuksen.  Aikomus on mennä mukaan Pesäpalloliiton pienpelisarjaan, Lähteenmäki kertoo.

Minipesisringille ja taustajoukoille järjestettiin kauden päätteeksi tapahtuma, jossa oli mukana Porin pesäkarhujen pelaajia. Tapahtuma sai suuren suosion.

Kalpakan_frisbeegolfrata
Lions Club Merikarvia rakensi kesällä 2016 18-väyläisen Kalpakan frisbeegolfradan Leader-tuen avulla.

Seuran visio on, että Merikarvialle saataisiin syntymään entistä organisoidumpaa junioritoimintaa. Nyt toimintaa on ollut G-junnuikäisille, pyrkimys on sitouttaa heitä toimintaan ja saadaan useampien ikäluokien harrastusryhmiä.

– Silloin tarvitaan toki enemmän vetäjiäkin.

Sitovaa toimintaa ei aikuisille ole resurssia järjestää, mutta ”höntsävuoro” jatkaa edelleen. Lisäksi jokavuotisen turnauksen ohella pyritään järjestämään muutamia pelejä kaudessa. Kesällä 2017 pelattiin ystävyysottelu Siikaisten Sisua vastaan.

– Merikarvialla ei ole samalla tavalla pesäpalloperinteitä, kuin naapureilla. Viimeksi hävisimme siikaislaisille, mutta hauskaa oli.  Kesällä 2018 toiveena on päästä haastamaan myös muita naapurikuntia.

Pesäpallon rinnalle frisbeegolf

Merikarvian Lukko järjestää myös frisbeegolfin viikkokisoja Kalpakan vuonna 2016 valmistuneella AA1-tason radalla.

– Käytännössä kisoja on 2–3 viikon välein. Frisbeegolf-puolella on oma vetäjänsä. Yhdet isot kisat järjestettiin kesällä 2017 ja myös kesällä 2018 on ajatus tehdä näin, Lähteenmäki kertoo.

Lisäksi pyörivät Lukon sulkapallo- ja salibandyvuorot keskustan urheilutalolla.

Erityistä on, että innolla Merikarvian Lukon toimintaa kehittävä ystäväporukka asuu ympäri Satakuntaa. Veri vetää kuitenkin Merikarvialle.

– Kuvaskangas on pieni paikka. Täällä on metsästysseura, kylätalo ja sitten tämä kenttä. Tärkeää on, että eloa on saatu jälleen näillekin kulmille, kylällä kasvanut Lähteenmäki korostaa. 

SANKARI-INFO

Kuka? Merikarvian Lukko (MeLu)
Mitä? Kuvaskankaan metsittyneen pesäpallokentän kunnostus ja uuden katsomon rakentaminen.
Miksi? Pesäpalloharrastuksen edistämiseksi Merikarvialla.
Tuki Leader Pohjois-Satakunnalta.

Lue, mitä Leader-asiantuntija vastaa ja löydä lisää esimerkkejä!

MerikarvianLukko_pesiskenttä_3_web
Merikarvian Lukko sai Leader-tukea Kuvaskankaalla sijaitsevan pesäpallokentän kunnostukseen, välinehankintoihin ja uuden katsomon rakentamiseen. Rahoituspuolen kanssa oli pientä säätöä, koska hanketta vetänyt nuori polvi ei vielä ollut seuran johdossa. –Kyllä aika monta allekirjoitusta käytiin kyliltä keräämässä, Elonen ja Lähteenmäki naurahtavat.Palaa otsikoihin