Sankariyhdistykset

”Oman kylän hanslankarit” tekevät talkoilla yhteistä paikkaa

Kolme yhdistystä rakentavat Karvian Sarvelassa yhteistä harrastustilaa, Marjasuon kylätaloa. Kokonaisuuteen kuuluu maalattiaisesta hallista tehty harrastetila, viereen siirretty 1800-luvun hirsitalo ja uusi kodikas grillikota. Tontille on muun muassa tehty viemäröinnit, vedetty sähköt ja porattu maalämpökaivo – lähes kaikki talkootyönä.

Kylältä puuttuu tilat, tehdään itse. Näin päätettiin vuonna 2015 Marjasuon Metsästysseuran, Marjasuon Pienviljelijäyhdistyksen sekä Karvian Perinnejuoman kesken. Nyt kolmikko viimeistelee yhdistyksille yhteisiä harrastus- ja kokoontumistiloja Sarvelan kylässä, noin 10 kilometriä Karvian keskustasta pohjoiseen.  Asia lähti etenemään, kun yhdistyksille selvisi, että projektiin voi saada Leader-rahoitusta.

– Aina on puhuttu, että oma tila pitäisi olla. Etenkin lihankäsittelylle on nykyisellä majallamme aika heikot tilat. Pienviljelijäyhdistyksellä on paljon yhteisiä koneita, nyt saadaan niillekin säilytyspaikka, kertoo Tomi Alatalo Marjasuon Metsästysseurasta.

Jo 10 000 tuntia talkoita

Kylätalon paikaksi valikoitui metsäinen omassa rauhassa oleva tontti, jolla oli valmiiksi maalattiainen hallirakennus. Rakennusta on kunnostettu niin, että nyt se kätkee sisäänsä riistankäsittelytilat kylmiöineen, saunan ja pukuhuoneen sekä harraste- ja varastotilaa – sahdin valmistustiloja unohtamatta.

Marjasuon_kylatalo_siirto1
Tarpeettomana ollut hirsirakennus siirrettiin kokonaisena kylätalon virkaa toimittamaan. Kuva: Teija Keisala.


Tontille siirrettiin kesällä 2017 lahjoituksena saatu 1800-luvun hirsirakennus varsinaisen kylätalon virkaa toimittamaan. Siirto-operaatio oli melkoinen, sillä talo siirrettiin kokonaisena.

Tontille on tehty kaikki viemäröinnit, vedetty sähköt ja porattu maalämpökaivo. Lähes kaikki on saatu hoidettua talkootyönä kylän osaavan porukan voimin. Talkootunteja on kertynyt kylätaloprojektin sihteerinä toimivan Teija Keisalan mukaan jo ainakin 10 000.

– Kaikki tekevät sydämellään töitä yhteisen hyvän eteen. Puuhaa riittää niin, että toinen mokoma voi vielä tulla. Onni on, että omasta kylästä löytyy monen alan osaajia ja hanslankareita.  Yrittäjiä on paljon mukana. Aina auttaa asiaa, kun on kokemusta rakennus- ja kunnostusprojekteista, Keisala sanoo.

– Parhaimmillaan töissä on ollut kerralla 10 konetta. 

Sahdinvalmistusta ja riistankäsittelyä rintarinnan

Jokainen yhdistys on saanut äänensä kuuluviin projektin alusta saakka.

– Ketään ei jyrätä, vaan jokainen yhdistys on tasapuolisesti edustettuna kylätalotoimikunnassa. Sarvela on vireä kylä, jossa toimitaan yhdessä. Ei yksi yhdistys pysty kaikkea tekemää, yhteistyötä tarvitaan, Keisala korostaa.

TomiAlatalo_Hirsirunko_ Marjasuonkylätalo_satasilta
Tomi Alatalo kertoo, että tulevaisuudessa kaikkia kolmea rakennusta voidaan vuokrata yhdessä sekä erikseen.

Tuorein kolmikosta on Karvian Perinnejuoma ry, joka on perustettu 2014 sahdinvalmistusperinteen säilyttämiseksi. Kun ei ole metsästyskausi, harrastetiloissa tehdään sahtia. Sekä Keisala että Alatalo toimivat sahtiyhdistyksessä.

– Hankimme isot kunnolliset sahtipadat, 200–300 litraa voidaan kerralla valmistaa. Kylmiö ja kellari ovat tulevaisuudessa niin metsästäjien kuin meidänkin käytössä. Väliaikaiset tilamme ovat olleet Tomin äidin autotallissa, Keisala naurahtaa.

”Haitari soimaan ja kahvia tippumaan!”

Tarkoitus on oman käytön lisäksi vuokrata kylätaloa juhlia ja erinäisiä tilaisuuksia varten. 100 neliön kylätaloon saa pystyyn noin 30 hengen pirskeet. Pihassa on myös grillikota, joka on toiminut muun muassa talkooväen ruoka- ja taukopaikkana. Kodan runko ja ikkunat saatiin lahjoituksena. 

Teija Keisala kertoo, että Sarvela on aktiivinen kylä, jossa kyläiltoja on järjestetty kylätalon puuttuessa kyläläisten olohuoneissa. Oman kylätalon myötä voidaan monipuolistaa tekemistä niin, että saataisiin asukkaat useammin kerääntymän yhteen.

– Kun ollaan jonkun kotona se karsii aina porukkaa. Nyt kun olemme kokoontuneet harrastetilalle kyläiltoihin pienviljelijäyhdistyksen johdolla, mukaan on tullut ihan uusia osallistujia. Tavoite on kylätalon myötä innostaa kaikki mukaan ja madaltaa kynnystä osallistua yhteisiin juttuihin ja lähteä niitä järjestämään. Haitari soimaan ja kahvia tippumaan! 


SANKARI-INFO

Kuka? Marjasuon Pienviljelijäyhdistys, Marjasuon Metsästysseura ja Karvian perinnejuoma ry.
Mitä? Rakennetaan yhteinen kylätalo harraste- ja saunatiloineen kaikkien yhdistysten käyttöön.
Miksi? Saadaan paikka harrastustoiminnalle ja samalla luodaan edellytykset kylätoiminnan rikastamiselle ja yhteisöllisyyden lisäämiselle kylässä.
Tuki Leader Pohjois-Satakunnalta.

Lue, mitä Leader-asiantuntija vastaa ja löydä lisää esimerkkejä!

Marjasuon_kylatalon_perustukset
Kuva: Teija Keisala.


Palaa otsikoihin