Sankariyhdistykset

Petanquehallille saunatilat – Eurassa houkutellaan lajin pariin uusia harrastajia

Euran Raiku ehosti teollisuusalueen keskellä sijaitsevaa petanquehalliaan rakentamalla esteettömät sauna- ja kokoustilat. Toive on, että petanquen löytäisi yhä useampi harrastaja, sillä laji sopii jokaiselle.

Siitä, että petanque tuli osaksi Euran Raikun toimintaa vuonna 2006 saa syyttää yksinomaan Euran urheilutalon vesijumpan päättymistä.

– Pohdimme siinä kuuden miehen kesken, että mitäs nyt. Urheilutalolla yrittäjänä toiminut seuramme jäsen sanoi, että alkakaahan pelata petanqueta. Ensimmäinen kysymys oli, että mitä se on, muistelee Euran Raikun puheenjohtaja Hannu Aaltonen naurahtaen.

EuRa_Petanqueporukka
Vuonna 2017 hallissa oli 4 000 käyttäjää. Heinäkuussa 2018 kisataan jo neljännet Euran Raikun järjestämät SM-kisat. Viikon kestäviin kisoihin tulee noin 800 pelaajaa ympäri Suomea. Kisa pidetään Kauttan koululla.

Seitsemän vuotta myöhemmin rakennettiin petanquehalli Fankkeen teollisuusalueelle seuran omistamaan hallitilaan.  Petanquella on nykyään vankka suosionsa Eurassa ja hallilla käy säännöllisesti pelaamassa noin 60 jäsentä. Lisäksi hallia käyttää kehitysvammaisten ryhmä sekä satunnaisesti koululuokat liikuntatunneillaan.

Petanqueseuroja on Satakunnassa Raikun lisäksi Porin seudulla ja Raumalla. Länsi-Suomen yhteistyöalueella on toimintaa muun muassa Loimaalla, Turussa ja Mynämäellä.

– Tilat on kuitenkin melko ainutlaatuinen juttu, harvalla on omaa sisähallia. Tila lämpiää ilmanlämpöpumpuilla, Aaltonen kertoo.  

Petanquehallin ehostus tuli ajankohtaiseksi, kun katto alkoi vuotaa. Koska remonttia piti kuitenkin tehdä, ideoitiin seurassa, miten muuten hallia ja sen ympäristöä voisi kehittää. Nyt 400 jäsenen seura on rakentanut lähes kokonaan talkoovoimin sauna- ja kokoustilat hallin kylmänä olleeseen varastotilaan. Sosiaalitilat tehtiin niin omaan kuin muidenkin paikallisten yhdistysten käyttöön.

– Vain putkimies piti ostaa ulkoa, muu osaaminen löytyy seuran sisältä. Runsauden pulaa on ollut, kaikki halukkaat eivät oikeastaan edes ole mahtuneet talkoilemaan, sanoo Aaltonen.

EuRa_petanquehallin_uusi_ulkolaudoitus
Hankkeen myötä innostuttiin laittamaan muutenkin paikkoja kuntoon. Halli sai uuden ulkolaudoituksen.
Saunatilojen laittamiseen saatiin Leader-tukea Pyhäjärviseudulta, mutta samalla innostuksella hallia on kunnostettu muutenkin. Katon laiton lisäksi tehtiin rakennuksesta houkuttelevampi uudella ulkolaudoituksella.

Remonttiin joutui osin pakon sanelemana myös keittiö, sillä hankkeen aikana koettiin harmillinen vesivahinko.

Raikussa uskotaan uusien sauna- ja kokoustilojen houkuttelevan lisää väkeä myös petanquen pariin.

– Petanque sopii lajina jokaiselle, myös esimerkiksi pyörätuolilla kulkeville. Tiloista muokataan esteettömät.

SANKARI-INFO

Kuka? Euran Raiku ry (EuRa)
Mitä? Petanquehallin kehittäminen esteettömäksi yhdistysten kokoontumis- ja harrastustilaksi.
Miksi? Jotta saadaan kokoontumistilat seuralle ja muille alueen yhdistyksille ja samalla voidaan houkutella lisää harrastajia petanquen pariin. 
Tuki Leader Pyhäjärviseudulta

Lue, mitä Leader-asiantuntija vastaa ja löydä lisää esimerkkejä!

EuRa_HannuAaltonen
Aikaisemmin seuralla oli tiloissa kuormalavojen valmistusta, mutta kun kannattamattomaksi käyneestä toiminnasta luovuttiin, päätettiin tila ottaa muuhun käyttöön, Hannu Aaltonen kertoo petanquehallin synnystä.


Palaa otsikoihin