Sankariyhdistykset

Polkuautoja ja liikennesääntöjä nakkilalaislapsille

Lions Club Nakkila rakentaa kunnan keskustaan liikennepuiston, jossa lapset voivat harjoitella ajotaitoja ja liikennesääntöjä.

Satakunnan toistaiseksi ainut liikennepuisto sijaitsee Kirjurinluodossa. Kesällä 2018 sellainen rakentuu myös Nakkilaan. Alle 10-vuotiaille suunnattuun liikennepuistoon tulee viitisen polkuautoa lasten käyttöön. 150-metrisellä radalla voi ajaa myös omalla polkuautolla tai -pyörällä.

Puiston rakentava Lions Club Nakkila on toteuttanut kunnassa useita isompia ja pienempiä hyväntekeväisyysprojekteja. Keskustan leikkipuisto, Tervasmäen liikuntareitti ja frisbeegolfrata ovat kaikki Lionsien aktiivisuuden tulosta.

– Frisbeegolfrataan liittyi paljon yhdessä tekemistä. Talkoina tehtävää työtä on tässäkin projektissa, kertoo Matti Kari LC Nakkilasta.

Nakkilan_liikennepuisto_suunnitelma
Radan yhteyteen tulee myös varikkovaja ”bensa-asema”, jossa polkuautoja säilytetään.Puiston perustukset salaojituksesta asfaltointiin tehdään ammattilaisten voimin, mutta liikennemerkkien ja tiemerkintöjen maalaamisessa, nurmikoissa ja muussa viimeistelyssä on työtä tehtäväksi myös omalle porukalle. Yhteistyötä viimeistelyssä on tarkoitus tehdä Nakkilan nuorten työpajan kanssa. Lionsit hankkivat aikaisemmin nuorten käyttöön salibandyvälineitä.

– Työpaja tarvitsee nuorille sopivia käytännön työtehtäviä, joten he pääsevät nyt auttamaan puiston kanssa, Kari kertoo.

Väliaikainen rahoitus kunnalta

Rahoitus puiston rakentamiseksi saatiin Leader Karhuseudulta. Koska kyseessä on iso investointi ja tuki maksetaan jälkikäteen, Nakkilan kunta on myöntänyt LC Nakkilalle väliaikaisrahoitusta puiston toteuttamiseksi.

– Tärkeä rooli oli sillä, että saamme kunnalta rahoitusta. Varmasti olisi yhdistyksessä torpattu näin iso hanke, jos olisi pitänyt löytää sen toteuttamiseen rahat itseltä. Kaikki myöntyivät ideaan, vaikka tunnustettiinkin yhteisesti, että työtä tässä riittää, Kari sanoo.

Alue on kunnan omistuksessa. Yhdessä on sovittu, että kunta huolehtii tulevaisuudessa puiston ylläpidosta.

– Kunta on aina suopeasti suhtautunut kaikkeen tekemiseemme, yhteistyö pelaa. Olemme näyttäneet, että meihin kannattaa luottaa, sanoo Pekka Heinola.

Lionsit tekevät yhteystyötä myös muiden paikallisten yhdistysten kanssa. Liikennepuistonkin on ajateltu tarjoavan mahdollisuuksia useammalle toimijalle.

– Esimerkiksi partiolaiset, 4H-yhdistys ja MLL voisivat hyödyntää puistoa omassa toiminnassaan, Heinola pohtii.

Nakkilan_Liikennepuisto_lionsclub
Juha Kopio, Pekka Heinola, Lasse Falck ja Matti Kari katsastavat paikkaa, johon liikennepuisto rakentuu. Myös viereinen leikkipuisto on Lionsien toteuttama.

– Monelle yhdistykselle on haastavaa järjestää rahoitusta hankkeen toteutuksen ajaksi. Kunta on halunnut tukea toimintaa tilapäisillä avustuksilla, jotka yhdistykset maksavat takaisin nollakorolla, sanoo Nakkilan kunnanjohtaja Matti Sjögren.

Tilapäisrahoituksen ohella vastikkeettomat vuokrasopimukset eli kunnan alueiden antaminen yhdistysten käyttöön on Nakkilassa yleinen käytäntö.

– Yhdistysten rooli on kautta aikain ollut merkittävä Nakkilassa. Yhdistysten määrä on suuri niin liikunta- kuin kulttuuripuolella, ja toiminta laajaa asukaslukuun nähden.

Nakkilassa luodaan parhaillaan uutta kuntastrategiaa, Nakkilastooria, jota on rakennettu kuntalaiskyselyjen ja muiden osallistavien selvitysten pohjalta. Sjögren kertoo, että uudessa strategiassa yhdistysten toiminta ja yhteisöllisyys nousevat entistä isompaan roolin. Stoorissa muun muassa visioidaan, että jokaisella nakkilalaisella olisi harrastus.

–  Järjestöjen toiminta ja aktiivisuus on selkeä voimavara ja vahvuus kunnalle. Merkitys on tärkeä myös perheiden ja työyhteisöjen hyvinvoinnin edistämisessä. Suuri kiitos ja syvä kumarrus yhdistysten vetäjien suuntaan, he tekevät arvokasta työtä. Yhdistysten aktiivisuus lähtee ihmisistä.

 

SANKARI-INFO:

Kuka? Lions Club Nakkila
Mitä? Rakennetaan kaikille avoin Nakkilan liikennepuisto. Hankkeeseen liittyy myös ohjattuja tilaisuuksia 3-4-luokkalaisille.
Miksi? Jotta lapset voivat harjoitella leikinomaisesti ajotaitoja ja liikennesääntöjä mielekkäässä ympäristössä.
Tuki Leader Karhuseudulta.

Lue, mitä Leader-asiantuntija vastaa ja löydä lisää esimerkkejä!


Palaa otsikoihin