Sankariyhdistykset

5.12.2017

Rahoitus rohkaisee, mutta talkoilla toteutetaan: ”Kokoontumispaikka on kaiken toiminnan edellytys”

Joka väittää talkoohengen maailmasta kadonneen, on väärässä. Yleishyödyllisissä Leader-hankkeissa talkootyö on perusta, joka yhdistää ja jolla saavutetaan yhteistä hyvää. Kaksi kylää yhdistävässä Riuttala-Mustajoen kyläyhdistyksessä tämä tiedetään hyvin.

Porin Laviassa euronkolikon maisemissa, kaksi hiljaista ja passiivista kylää heräsivät eloon 2012 perustetun Riuttala-Mustajoen kyläyhdistyksen myötä.  90-luvulla hiipunut kylätoiminta päätettiin elvyttää asukkaille lähetetyn kyselyn tulosten perusteella.

–  Kysyimme, kiinnostaako kylätoiminnan elvyttäminen. Tuli niin monta myönteistä viestiä, että oli pakko aloittaa, kertoo kyläyhdistyksen puheenjohtaja Pauli Kuusiranta.

Nuori kyläyhdistys on laittanut tuulemaan, kylää ja sen toimintaa on kehitetty aktiivisesti.  Jo ensimmäisenä kesänä rakennettiin laavu, josta saatiin kyläläisten kohtaamispaikka. Loppuvuonna 2014 ennen Lavian liittymistä Poriin, kyläyhdistys päätyi hankkimaan tontin Lavian kunnalta. Tontille päätettiin rakentaa perinnetalo. Tähän saatiin rahoitus Leader Karhuseudulta. 

RM_kyläkirjasto_satasilta
– Monesti ajatellaan, ettei täällä mitään kannata tehdä. Mutta jatkuu se elämä meidänkin jälkeen. Kylään muuttaa eläkeläisiä, mutta myös nuoria, Pauli Kuusiranta (vasemmalla) sanoo.– Perinnetalo on kesäkäytössä, koska tila on kylmää. Paljon tapahtuu kuitenkin. Lauluiltoja ja muita kokoontumisia.  Meillä on ollut täällä kahvikuppinäyttely ja ryijynäyttely, joissa on käynyt kesällä hyvin väkeä. Talolla toimii myös kyläkirjasto, kyläaktiivi Kaarina Talola kertoo.

Perinnetalon viereen on noussut myös leikkipaikka lapsille ja nyt käynnissä on maisemointihanke. Leader-rahoitus on ollut monessa mahdollistaja, jonka avulla asiat on saatu alulle. Mitään ei kuitenkaan olisi tullut ilman aktiivisia vapaaehtoisia. Esimerkiksi perinnetalon rakennustalkoisiin osallistui noin 50 talkoolaista.

Turvapuhelinpäivystyksellä turvallisuuden tunnetta

Erikoista ja ainutlaatuista koko Suomen mittakaavassa on, että Riuttala-Mustajoen kyläyhdistys on huolehtinut turvapuhelinpäivystyksestä entisen Lavian kunnan alueella vuodesta 2013. Turvapuhelinasiakkaita on noin 30.

– Tämä on vapaaehtoistyötä kyläläisiltä, talkootyötä yhdistyksen hyväksi. Käymme vanhusten luona tarkistamassa yöaikaan, että kaikki on hyvin, jos tulee hälytys. Heille tutut ihmiset pääsevät paikalle jo 15 minuutin kuluttua hälytyksestä, Kuusiranta kertoo.

– Väestö ikääntyy, vuoroja on paljon. Vuonna 2015 mukaan tulivat myös Haunia-Kallialan kyläyhdistys sekä LC Lavia. Porin perusturvassa on oltu hyvin tyytyväisiä toimintaan. Malli kiinnostaa myös muissa kaupungeissa ja meiltä on käyty hakemassa oppia myös mm. Savosta.

Joulunajan tapahtumat yhdistävät

Yhteisöllisessä yhdistyksessä on haaveena saada oikea kylätalo ympärivuotiseen käyttöön. Se on suunnittelussa ja myös sille aiotaan hakea Leader-tukea.

– Kokoontumispaikka on kaiken toiminnan edellytys. Haluamme laajentaa toimintaa mm. erilaisiin kursseihin ja muuhun toimintaan. Laviassa on huonosti paikkoja, joissa järjestää mitään tai kokoontua isommalla porukalla. Siksi myös muille toimijoille olisi hyötyä kylätalosta. Leader-tuella on ollut tosi suuri merkitys, ja se tulee olemaa myös tälle hankkeelle edellytys. Ei tällaisia voitaisi millään tehdä ilman tukea. 

Joulunajan tapahtumat yhdistävät kyläläisiä. Viime vuonna Kauneimmat joululaulut raikasivat perinnetalolla, tänä vuonna mennään kylmyyttä pakoon erään kyläläisen kotiin. Viime joulukuussa pöhinää aiheutti ”kiertävä joulukalenteri”.

– Kierrettiin kyläläisten taloja, joka päivä oltiin eri paikassa, joissain oli ohjelmaa, välillä vaan juteltiin. Nyt vietetään välivuotta, ensi vuonna uudelleen, Talola sanoo. 

Riuttala-Mustajoki_perinnetalo
Vesa Perämaa, Pauli Kuusiranta, Kaarina Talola sekä Tuula ja Pentti Viljanen kertovat, että vaikka ihmisiä on sekä Riuttalasta että Mustajoelta, nykyään kaikki kokevat olevansa riuttalamustajokelaisia.
Leader-toiminnan sydän ovat aktiiviset vapaaehtoiset 

Yhdistysten Leader-hankkeissa tehdään valtavat määrät talkootyötunteja, joilla korvataan hankkeiden omarahoitusosuutta. Talkootyö on siis ihan käytännönkin tasolla rahanarvoista. Hyvinvointia lisääviä yleishyödyllisiä Leader-hankkeita ei olisi ilman vapaaehtoisia, työtä yhteisen hyvän eteen tekeviä ihmisiä. 

Leader on paikallisista ihmisistä lähtevää toimintaa. Hankkeita toteuttamalla asukkaat tekevät kotiseudustaan viihtyisämpää ja palveluiltaan parempaa paikkaa asua. Leader-toiminnan 20-vuotisen historian aikana suomalaiset yhdistykset ovat tuen turvin mm. kunnostaneet kylätaloja ja kokoontumispaikkoja, rakentaneet leikki- ja liikuntapuistoja sekä luonto- ja lähiliikuntakohteita, luoneet uusia tapahtumia ja toimintaa. 

Tärkeitä ovat erityisesti yhteisöjen omat paikat, jotka yhdistävät ja joiden ympärille voidaan luoda jälleen uutta yhteisöllistä toimintaa. 

Joulukalenteri_leaderjoulu2017

Palaa otsikoihin