Sankariyhdistykset

Ruokamatka Romaniaan?

Joskus kannattaa lähteä merta edemmäs kalaan – se voi tarjota aivan uutta näkökulmaa omaan tekemiseen. Näin ajateltiin myös Wirmon Marttojen keskuudessa. Nyt yhdistys muokkaa piknik-tapahtumastaan lähiruuan kokoontumisajoja, joissa voi myös matkata Romaniaan.

Wirmon Kuutamoillallinen on jo useita vuosia peräkkäin kerännyt satoja ihmisiä eväskoreineen taivasalle ruokailemaan yhdessä ja nauttimaan ohjelmasta. Nyt tapahtuman järjestävä Wirmon Martat haluaa mukaan myös lähituottajat ja muut ruuan ympärillä toimivat ihmiset. Tapahtumasta on tulossa Kuutamoillallinen feat Derby.

Yhdistys on mukana kansainvälisessä Leader-hankkeessa, jolla kehitetään ruokamatkailua tapahtumien avulla.

–  Tapahtuma on suosittu, mutta se ei ollut enää samalla tavoin innostava meille tekijöille. Halusimme hakea aivan uusia ideoita ulkomailta. Otimme yhteyttä Leader Ravakkaan ja siellä innostuttiin heti. Tässä on meille uusi ihana opinpaikka. Vapaaehtoisemme odottavat todella paljon, että voimme voimistaa omaa osaamistamme. Tätä osaamista ja uusia tuulia voimme tuoda kylälle ja samalla myös koko Mynämäen kunnan toimintaan, Wirmon Marttojen puheenjohtaja Katja Rippstein sanoo. 

Ravakan lisäksi yhteisessä Four Seasons Derby -hankkeessa on mukana kolme Leader-aluetta Transilvanian alueelta Luoteis-Romaniasta sekä pohjoisavolaisen Leader Kalakukon alue. Ideoilta Romaniasta etsii myös Rauman Lapissa toimiva Vireä Lappi ry, joka järjestää ruokamatkailutapahtuman 2019.

Wirmon_Marttojen_pj_Katja_Rippstein
Wirmon Marttojen puheenjohtaja Katja Rippstein (oikealla) sanoo, että romanialaisten kanssa on löytynyt paljon yhteistä.

Kv-hankkeiden tarkoituksena on, että toimijat eri maissa oppivat toisiltaan. Kuutamoillallisella tuodaan romanialaista osaamista, kuten makuja ja ruuanvalmistustapoja tutuksi vakkasuomalaisille.  Yhtä lailla romanialaiset toimijat hakevat oppia ja pääsevät maistelemaan Vakka-Suomen makuja omissa tapahtumissaan.

– Marttojen osaaminen on ruokaperinteissä ja luontoon liittyvissä asioissa, kuten marjastuksessa ja sienestyksessä. Tämä kiinnostaa Romaniassa. Romania on ollut meille vieras maa. En ymmärrä miksi, sillä olemme huomanneet, että meillä on paljon yhteistä, Rippstein sanoo.

Mutta mikä on derby?

– Tällä viitataan isoihin urheilutapahtumiin, ”kokoontumisajoihin”. Tarkoituksena on luoda ympäristö, missä ruokaa on tarjolla laajasti. On tarjolla mynämäkeläistä, savolaista ja romanialaista ruokakulttuuria, Rippstein selittää.

Ruokamatkailu tarjoaa mahdollisuuden oppia toisesta kulttuurista.

– Alueemme asukkailla ei monellakaan ole mahdollisuutta matkustaa Suomeen. Tuomme nyt kulttuureja yhteen ruuan avulla. Tämä on monelle ainutlaatuinen mahdollisuus koskaan kokea se pieni pala Suomea, sanoo Alina Zlati Luoteis-Romaniassa toimivasta Leader-ryhmä Lider Cluj:sta.

Kuutamoillallinen feat Derby 4.8.2018 Mynämäen lukion pihalla.

SANKARI-INFO

Kuka? Wirmon Martat ry
Mitä? Wirmon Kuutamoillallisen kehittäminen lähiruokaa ja ruokamatkailumahdollisuuksia tarjoavaksiderbyksi yhteistyössä romanialaisten ja savolaisten kumppanien kanssa.
Miksi? Jotta Marttojen mahdollistuisi tarjota uusia asioita alueen asukkaille sekä nostaa esiin alueen ruuantuotantoa.
Tuki Leader Ravakalta.

Oppia maailmalta?

Kansainvälisillä Leader-hankkeilla tavoitellaan uutta osaamista, erilaisia näkökulmia ja raikkaita ideoita omalle alueelle. Jos omalla yhdistyksellä on haaveita saada kansainvälistä väriä omaan tekemiseen, kannattaa ottaa yhteyttä oman alueen Leader-ryhmään. Euroopassa toimii noin 2500 Leader-ryhmää. Leader-ryhmät valtavine verkostoineen auttavat löytämään juuri teille oikeat yhteistyökumppanit.

Lue lisää kansainvälisistä Leader-hankkeista!

WirmonMartat_opintomatkalla_Romaniassa
Joukko Wirmon marttoja kävi opintomatkalla Luoteis-Romaniassa suunnittelemassa yhteistyössä toteutettavia tapahtumia.

Palaa otsikoihin