Sankariyhdistykset

Side by side -pyörällä vaikka kirjastoon tai kesäkahvilaan

Laitilan Nuorisoverstaan uusi side by side -polkupyörä parantaa erityisryhmien ja ikäihmisten mahdollisuuksia liikkumiseen. Moni liikuntarajoitteinekin voi päästä pyöräkyydillä asioille ja kokea vauhdin huuman.

Sähköavusteisessa Side by side -pyörässä on kaksi rinnakkaista paikkaa. Kuski huolehtii ohjauksesta ja jarruista, vierustoveri auttaa polkemisessa. Laitilalaisille erityisryhmien edustajille ja ikäihmisille suunnattu erikoispolkupyörä on tarkoitettu kaikkien kuntalaisten käyttöön.

Idea pyörän hankkimisesta nousi Laitilan Nuorisoverstaan naapurissa, Monipalvelukeskus Palkeessa. Työ- ja päivätoimintaa muun muassa kehitysvammaisille ja mielenterveyskuntoutujille tarjoava Palke tekee säännöllisesti yhteistyötä nuorisoverstaan kanssa.

– Meillä on aikaisemmin ollut pari kertaa viikkovuokrassa vastaava pyörä Turun kaupungilta. Pyörä on ollut asiakkaiden keskuudessa menestys. Sellaisetkin henkilöt, jotka eivät liiku ollenkaan, innostuivat pyöräilemään. Varauslista on ollut joka kerta aivan täynnä, eivätkä kaikki halukkaat ole saaneet pyörää käyttöönsä, kertoo käsityöohjaaja Sonja Laine Monipalvelukeskus Palkeesta.

Laitilan_side-by-side-pyörä1
Työtoiminnanohjaaja Sonja Laine ja Nina Niemi testaavat uutta side by side -pyörää. Niemi kertoo, että hän päässyt testaamaan aikaisemmin lainapyörää.

Laitilan omaa pyörää on yli talven odotettu innokkaasti monessa paikassa. Laine katsoo, että pyörä tarjoaa mahdollisuuksia erityisryhmien lisäksi ikäihmisille kaikkialla Laitilan alueella.

– Asuntoloilta ja asiakkaiden omaisilta on tullut jo kyselyä pyörästä, samoin Kaukolankodin vanhainkodista. Monet vanhukset, jotka asuvat yksin harvemmin ulkoilevat. Pyörällä omaiset voivat viedä heitä pyöräretkelle. Moni ei ole pyöräillyt vuosikymmeneen, nyt voi tehdä retken vaikka Untamalan kesäkahvilaan.

Ulkoilun ja liikkumisen lisäksi pyörä mahdollistaa kahdenkeskiset juttutuokiot. Yksinkertaisuudessaan siirtymät paikasta toiseen helpottuvat. Kilometrin päähän kauppaan lähdettäessäkään ei enää välttämättä tarvita taksia.

– Nyt voi ottaa asiakkaita aina mukaan kauppareissulle. Osalla on täälläkin mukana henkilökohtainen avustaja. Moni on jo puhunut, että pyörällä voi hyödyntää esimerkiksi uimahallireissulla.

Sähköavusteisen pyörän hinta on lähes kymmenentuhatta euroa. Nuorisoverstas sai pyörän ja siihen liittyvien tarvikkeiden hankintaan tukea Leader Ravakalta. Sponsoriksi lähti lisäksi iso joukko laitilalaisia yrityksiä.

– Olimme yllättyneitä, miten innolla yritykset lähtivät tukemaan pyörän hankintaa. Meidänkin puolestamme kiitoksia kaikille, Laine sanoo.


Palke vastaa pyörän varauskalenterista. Yhteyttä ottamalla pyörän voi varata käyttöön täysi-ikäinen henkilö: Palkeen kanslisti Marja Vuorela 044 7005367. 


SANKARI-INFO
Kuka? Laitilan Nuorisoverstas ry
Mitä? Sähköavusteisen side by side -pyörän hankkiminen varusteineen.
Miksi? Jotta laitilalaiset erityisryhmien edustajat ja ikäihmiset pääsisivät liikkumaan ja asioille polkupyöräillen. 
Tuki Leader Ravakalta. 

Lue, mitä Leader-asiantuntija vastaa ja löydä lisää esimerkkejä!Palaa otsikoihin