Sankariyhdistykset

Sirkuksen iloa Satakuntaan!

Porissa toimiva Satasirkus vie sirkusharrastusta kylille. Yhdistys haluaa pitää kylät vireänä sosiaalisen sirkuksen avulla.

Satasirkus on Satakunnan ainut sirkustoimintaa tarjoava yhdistys.

– Me olemme sosiaalinen sirkus eli emme esiintyvä, vaikka meillä esiintyvä ryhmä onkin. Tavoitteemme on tarjota sirkusta kaikille, kertoo toiminnanjohtaja Marjo Elomaa.

Elomaa on yksi Satasirkuksen perustajista. Nuorena sirkusta harrastanut nainen oli vuosia poissa lajin parista, kunnes löysi sen jälleen Poriin saapuneen sirkusta harrastaneen saksalaisen vaihto-opiskelijan kautta. Sirkuskipinä syttyi uudelleen.

Satasirkus_trapetsi_ja_liinat
Vuosittain Satasirkus järjestää noin 4–5 perhesirkuskurssia. Perhesirkuskurssit on tarkoitettu 3–8-vuotiaille lapsille ja heidän vanhemmilleen.

– Haudoin ajatusta pari vuotta. Neljän jäsenen kesken perustimme Satasirkuksen vuonna 2014.

Aluksi satasirkuslaiset treenasivat Kulttuuritalo Annankatu 6:n tiloissa, Porin kouluilla ja kesäaikaan muun muassa Kirjurinluodossa. Oma tila Porin Harmaalinnasta saatiin loppuvuodesta 2016.  

– Joka ilta meillä kokoontuu monenlaisia ryhmiä. Laskimme, että kun ryhmien määrä kerrotaan osallistujilla, oli toimintakertoja vuonna 2017 noin 8500. Harrastukselle on kysyntää.  Haluamme pitää toiminnan avoimena ja mahdollisena kaikille. Pienimmät harrastusmaksut meillä lähtevät 10 eurosta.

Nyt Satasirkus lähtee viemään sirkusharrastusta kyliin Leader Karhuseudulta saadun rahoituksen avulla, jotta muutkin kuin porilaiset voisivat helpommin löytää sirkustelun ilon.

Satasirkus_perhesirkus– Olemme vakiinnuttaneet toimintaamme ja nyt olemme valmiita viemään pysyvää sirkustoimintaa muuallekin. Etsimme ne, jotka eivät pääse tänne harrastamaan. Tavoite on maakunnan ja kylien vireänä pitäminen sosiaalisen sirkuksen avulla.

Hankkeessa luodaan toimintamalli, jolla sirkusosaamista jalkautetaan uusille paikkakunnille ja kylille. Mukana on kahdeksan kylää, joihin ryhmät perustetaan. Tarkoitus on kouluttaa kylien asukkaita toimimaan sirkusohjaajina.

– Pienemmissä paikoissa harrastusryhmät muotoutuvat varmasti laajemmalle joukolle sopiviksi, vähän isommissa toiminta voi olla kohdennetumpaa, Elomaa pohtii.

Satasirkus_Esiintyvä_ryhmä
Esiintyvä ryhmä harjoittelee viikoittain ja kiertää viemässä sirkusta mm. vanhainkoteihin ja sellaisille yleisölle, joka ei muuten pääsisi nauttimaan sirkuksesta.

Muutamia Satasirkuksen ryhmiä Satakunnassa jo toimii. Muun muassa Säkylässä, Eurajoella ja Nakkilassa on kuntien tilausryhmiä. Myös Eurassa ja Raumalla on ollut toimintaa.

SANKARI-INFO:

Kuka? Satasirkus ry
Mitä? Luodaan toimintamalli, jolla sirkusosaamista jalkautetaan uusille paikkakunnille ja kyliin.
Miksi? Sirkusharrastuksen mahdollistaminen muillekin kuin Porissa asuville ja samalla maakunnan vireänä pitäminen sosiaalisen sirkuksen avulla.
Tuki Leader Karhuseudulta.

Lue, mitä Leader-asiantuntija vastaa ja löydä lisää esimerkkejä!Palaa otsikoihin