Sankariyhdistykset

7.8.2017

Talkoohengen kehto Köyliö kutsuu kaikki muutkin talkoisiin

Museotaksvärkki-hankkeessa päivitetään Köyliön museoiden esinekokoelmat ja -luettelot tähän päivään. Työ tehdään talkoilla, joihin kaikki halukkaat voivat ilmoittautua mukaan.

– 779, musta pata, kuuluu Saunalasta eli Martan mökistä, kun Anneli Laine, Inkeri Marttila ja Tuula Nordlund inventoivat ja kirjaavat mökin irtaimistoa.

Ollaan Museotaksvärkki-hankkeen esinevalokuvaustalkoissa Tuiskulan Torpparimuseolla. Köyliö-seuran hanke tallentaa ja päivittää köyliöläistä aineellista kulttuuriperintöä tavoitteenaan siirtää Köyliön museoiden koko esineistö digitaaliseen muotoon. Hanke on saanut tuen Leader Pyhäjärviseudulta

– Työtä on runsaasti, joten talkoolaisten merkitys hankkeelle on suuri. Köyliössä on käsittämätön talkoohenki. Ei ole ollut päivääkään, ettei joku olisi ollut mukana, kiittelee hankkeessa työskentelevä museotyöntekijä Hanna Jaakola.

Museotaksvärkki_talkoot_Martan_mökissä-satasilta
Tuiskulalaiset Inkeri Marttila ja Anneli Laine sekä nykyisin Helsingissä asuva Tuula Nordlund kertovat Hanna Jaakolalle (vas.) muistojaan mökissä asuneesta Martta Kekoperästä.

Suurin työ on esineiden valokuvauksessa. Valokuvaamisesta vastaa alan ammattilainen Jaakko Ojala. Jokaiselle talkoopäivälle tarvitaan talkoolaisia, jotka avustavat esineiden liikuttamisessa, kirjaamisessa, numeroimisessa sekä puhdistamisessa.

Talkoisiin voi osallistua kuka vain – oli kytkös Köyliöön tai ei. Talkoita tehdään Tuiskulan lisäksi Yttilän Museokoululla sekä myöhemmin syksyllä Räisälä-museolla. Myös Köyliön kappeliseurakunnan esineluetteloiden ja- kokoelmien tämän hetkinen tila tarkastetaan.

– Esinevalokuvaustalkoiden lisäksi olemme tehneet riukuaitataksvärkkejä, jolloin kunnostimme Torpparimuseon riukuaidan. Myöhemmin olisi tarkoitus kunnostaa myös Museokoulun riukuaita, Jaakola kertoo.

Museotaksvärkki_esinevalokuvaus-satasilta
Jaakko Ojala ottaa ”pedanttisen huippuja” valokuvia, mutta on ollut myös mukana puuhaamassa Köyliön museoita saman hallinnon alle.
Esineistö siirretään Satakunnan Museon ylläpitämään WebMusketti-tietokantaan. Ammattilaiskannan lisäksi kuvat tulevat Köyliö-seuran omaan valokuvat-arkistoon, jolloin jokaisella on mahdollisuus päästä niitä katsomaan.

– Toki osa museoiden esineistöstä on jo digitaalisessa muodossa. Vuosien varrella on kuitenkin saatu ja hankittu lisää esineistöä.

Museotaksvärkki_luettelointi_inkeri_marttila-satasilta
Jokaisesta museoiden esineestä pitäisi löytyä luettelointinumero. Inkeri Marttila käy läpi esineitä.
Tavoite on kesäaikaan saada inventoinnit ja valokuvaus valmiiksi. Syksyn hämärissä käperrytään sisälle pitämään digitalkoita eli siirtämään esineluetteloita ja valokuvia WebMuskettiin.

– Se ei ole paikkakuntaan tai edes säähän sidottua, muistuttaa Jaakola ja toivottaa kaikki tervetulleiksi talkoilemaan.

Museotaksvärkki_Martan-mökki-satasilta
Martan mökki on tyypillinen torppariajan mäkitupalaisen asunto. Mökissä asui Martta Kekoperä äitinsä Johannan ja tyttärensä Lahjan kanssa.


Juttu on julkaistu Alueviestissä 13.7.2017. 

Haluatko mukaan talkoisiin? 

Seuraa Museotaksvärkin etenemistä Hanna Jaakolan blogista. Ottamalla museotaksvarkkihanke@gmail.com tai soittamalla numeroon 044 2439633 saat lisätietoa tulevista talkoista. Lähde mukaan talkoilemaan!

talkoolaiset_torpparimuseo-satasilta
Jaakko Ojala, Tuula Nordlund, Inkeri Marttila, Anneli Laine ja Hanna Jaakola esinevalokuvaustalkoissa Tuiskulan torpparimuseolla.

Palaa otsikoihin