Sankariyrittäjät

Kuljetinvalmistaja panostaa suunnitteluun ja oman työn organisointiin

Karvialainen Finn-Metacon Oy valmistaa yksilöllisiä kuljetinjärjestelmiä pääasiassa elintarviketeollisuuteen. Kasvava yritys haluaa panostaa laatuun.

Karvian Sarvelassa jo yli 30 vuotta toiminut Finn-Metacon on kasvanut pienestä alihankintaa tekevästä metallipajasta merkittäväksi toimijaksi omalla alallaan. 

– 90-luvun alussa muutuimme osakeyhtiöksi, silloin aloimme suunnitella ja toimittaa valmiita laitteita loppukäyttäjälle. Olemme erikoistuneet ruostumattoman teräksen käsittelyyn ja siihen liittyvään osaamiseen, yrityksen toimitusjohtaja Vesa Mustajärvi kertoo. 

Finn-Metacon on siitä harvinainen laitetoimittaja, että sillä on koko ketju hallussaan suunnittelusta kokoonpanoon ja asennuksesta koekäyttöön. Projektien koot vaihtelevat, mutta kaikki tehdään yksilöllisesti asiakkaan tarpeen mukaan. Konepajatoiminta on keskeinen osa.

– Seuraamme projektin kehittymistä alusta loppuun saakka. Se tuo myös joustavuutta. Pajalla tehdään pitkälti itse, asennuspuolella käytetään myös alihankkijoita työn luonteen vuoksi. Välillä on kova kiire, välillä rauhoittuu. 

Vuonna 2016 Finn-Metacon kehitti investointituen avulla suunnittelutyökalujaan ja hankki reunahiomakoneen sekä uuden toiminnanohjausjärjestelmän. 

– Toiminnan laajentuessa halusimme panostaa parempaan laatuun ja kilpailukykyyn. Monipuolisen tuotannonohjauksen avulla saamme paljon tietoa irti ja suunnittelua voidaan parantaa. 

– Reunahiomakone hankittiin asiakkailta tulleen palautteen pohjalta. Varsinkin ohuiden levyjen reunat jäivät usein teräviksi. Nyt päästiin terävistä reunoista eroon. 

Finn-Metacon_VesaMustajärvi
Vesa Mustajärvi tuli töihin perheyritykseen vuonna 2012 valmistuttuaan automaatioinsinööriksi (AMK). Hän kertoo, että Finn-Metaconin valmistamia kuljettimia löytyy niin Fazerin, Atrian kuin HKScanin tehtailta. Yritys toimittaa kuljettimia myös Satamaidon uudelle meijerille Ulvilaan.


2000-luvun alussa yritys teki mittavia investointeja tuotantotiloihin sekä laitteistoon. Tällöinkin hyödynnettiin maaseuturahaston tukea. Investoinnit ovat kantaneet kunnolla hedelmää. 

– Tuella on ollut merkitystä. Se on helpottanut päätösten tekemistä.
Finn-Metacon on perheyritys. Vesa Mustajärvi otti vuonna 2016 isänsä Hannu Mustajärven perustaman yrityksen johdon vastuulleen. Setä Tuomo Mustajärvi on toiminut suunnittelijana alusta saakka.
Vesa Mustajärvi pitää yrityksen jatkuvaa kehittämistä tärkeänä.

– Työmme on kehittämistä koko ajan, automatisoimme ja kehitämme jotain prosessia asiakkaille. Olen pyrkinyt siihen, että samalla tavalla yritystä kehitetään sisäisesti ja ajatellaan koko ajan, miten me täällä työtämme hoidamme. 

Mustajärvi myöntää, että alalla sahausliike on tavallista. Maltillista kasvua tavoitellaan silti vuosittain. Myös vienti kasvaa, kuljettimia viedään muun muassa Saksaan, Tanskaan, Hollantiin, Espanjaan ja Viroon. 

– Kehitetään liiketoimintaa ja pysytään joustavina. Nuoruusvuosina näin paljon kiirettä, mutta välissä oli huonoja ja hiljaisia vuosia. Syksyllä 2015 vilkastui jälleen, ja nyt nousu jatkuu. Se on ketjureaktio. Kun joku uskaltaa investoida, muutkin uskaltavat ja se vaikuttaa koko ketjuun.  

INFO

Finn-Metacon Oy

Perustettu 1994
Kotipaikka Karvia
Työntekijöitä n. 10 
Investointituki Satakunnan ELY-keskukselta suunnittelutyökalujen kehittämiseen sekä toiminnanohjausjärjestelmän ja reunahiomakoneen hankintaan. 

ASIANTUNTIJA VASTAA

AriNummelin_SatakunnanELY-keskus”On tärkeää, että konekanta ja muut resurssit ovat sellaisella tasolla, että voidaan toimia yhä kovenevassa kansainvälisessä kilpailussa. Maaseudun uudet työpaikat syntyvät pitkälti tällaisiin pieniin yhtiöihin. Ilman teollisia työpaikkoja maaseudulla on hankalampaa asua, kun mennään ajassa eteenpäin.” 

Ari Nummelin, Satakunnan ELY-keskus


Voisiko investointituki olla sinua varten? Lue lisää Sankariyrittäjät-lehden sivulta 5. Innostu kehittämään yritystäsi - maaseuturahasto on mukana matkassa!


Palaa otsikoihin