Sankariyrittäjät

Lallin lampaan uudistetut tilat palvelevat myös tuottajia

Suomen ainoan lampaisiin keskittyvän pienteurastamon investoinnit teurastamon jäähdytyskapasiteettiin ja energiatehokkuuteen helpottivat palapeliä.

Neljän maanviljelijän kesken perustetun Lallin lampaan tuotantorakennus on tehty 90-luvun lopussa.

Teuraseläinten oston ja lihanmyynnin lisäksi yrityksen toimintaan kuuluu olennaisesti rahtiteurastus ja -leikkuu. Tuotantolaitoksella on luomuhyväksyntä ja tuotteilla käytössä Joutsenmerkki. 

Kati_Kaisajoki_lallinlammas_Köyliö
Kati Kaisajoki on kotoisin Pohjois-Suomesta lammastilalta. Hän on ollut osakkaana teurastamossa jo useita vuosia. – Investointituki tuli tarpeeseen, tuskin olisimme ilman lähteneet tekemään investointia. Byrokratia on helpottanut hankkeissa, hän sanoo.

Vuonna 2015 Lallin lammas laajensi pieneksi käyneitä teurastamoa ja leikkaamoa tilojen uudelleenjärjestelyllä sekä paransi muun muassa laitoksen energiatehokkuutta.

– Jäähdytettyä tilaa oli liian vähän. Aiemmin saatiin kyllä kaikki mahdutettua varastoon, mutta se oli melkoinen palapeli. Kylmiöt rajoittivat jo sitä, miten iso määrä saatettiin ottaa teuraseläimiä. Remontin jälkeen päiväteurastusmäärää on pystytty lisäämään. Tuottajien piti aiemmin hakea nopealla aikataululla lihansa pois, nyt voidaan toimia myös hetkellisenä välivarastona tuottajien suuntaan. Investointi on sujuvoittanut työtä, kertoo tuotantopäällikkö Kati Kaisajoki. 

Edellinen iso investointi tehtiin vuonna 2005. Tällöin laajennettiin tuotantorakennusta, jotta saatiin kasvatettua ruhovarastointikapasiteettiä sekä tehtyä jäähdytetty jätehuone. Yksi syy tähän oli BSE:n eli hullun lehmän taudin myötä kiristynyt lainsäädäntö.  Samalla tehtiin teuraseläimille pehkupohjainen navetta tuotantotilan yhteyteen. 

Uuden remontin myötä saatiin käyttöön myös vuoden 2005 laajennuksessa rakennettu, mutta tyhjäksi jätetty tila. Seiniä ei siis kylmiöiden vuoksi tarvinnut kasvattaa.

– Edellisen investoinnin aikaan oli jo ajatus, että jossain kohtaa laajennetaan, Kaisajoki sanoo. 

Lallinlammas_investointiOlennainen merkitys on parantuneella energiatehokkuudella.  Nyt käytössä on keskitetty lämmöntalteenotto. Jäähdyttämöjen hukkalämmöllä lämmitetään henkilökunta- ja toimistotiloja sekä käyttövettä. Muuten rakennuksen lämmitysmuotona on suora sähkö.

– Jäähdyttämötilat kolminkertaistuivat, mutta sähkönkulutus vain tuplaantui, Kaisajoki vertaa. 

INFO

Lallin lammas Oy

Perustettu 1998
Kotipaikka Köyliö, Säkylä
Työntekijät 5 + 1 kausityöntekijä
Investointituki Satakunnan ELY-keskukselta teurastamon energiatehokkuuden ja toiminnallisten edellytysten parantamiseen. 

ASIANTUNTIJA VASTAA

SariUoti_ProAgria”Hyvin pohdittu liiketoimintasuunnitelma on erityisen tärkeä silloin, kun yrittäjiä tai omistajia on enemmän kuin yksi. Näin yhteinen varmistetaan, että tahtotila on yhteinen. Kuluneella ohjelmakaudella satakuntalainen elintarvikesektori on investoinut ilahduttavan paljon. Lähiruokatrendi on synnyttänyt myös uusia elintarvikeyrityksiä Satakuntaan.”

Sari Uoti, yritysneuvoja ProAgria Länsi-Suomi 


Voisiko investointituki olla sinua varten? Lue lisää Sankariyrittäjät-lehden sivulta 5. Innostu kehittämään yritystäsi - maaseuturahasto on mukana matkassasi!

Palaa otsikoihin