Sankariyrittäjät

Matkailuyritykset yhteistyössä luonnonvoimaa luomassa

Neljä merikarvialaista matkailuyritystä löi hynttyyt yhteen laajentaakseen hyvinvointimatkailun puolelle. Syntyi Green Care Merikarvia -yritysryhmä.

Viikilän hevostila, Koivuniemen Herran MuuMaa, Purolomat sekä MeriElämys laajensivat yhdessä tarjontaansa Green Care -palveluihin.

– Uskon, että tästä on hyötyä niin meille kuin asiakkaille, sanoo Koivuniemen Herraa miehensä kanssa luotsaava Sirkka-Liisa ”Sirkkis” Koivuniemi.

– Pienellä paikkakunnalla on joka vuosi keksittävä uutta, ei täällä muuten pärjää. Green Care -toiminnalla tavoitellaan kuntoutumista ja voimistumista, pitkäaikaista hyötyä asiakkaalle. Siksi se vaatii erilaista suunnitelmallisuutta, aikaa ja avustajia, Viikilän hevostilan Henna Viikilä korostaa.

GC_Merikarvia-yritysryhmä
Yhteistyö ja sen tuomat resurssit, vertaistuki ja hallinnoija – siinä yritysryhmän parhaat puolet, Henna Viikilä ja Sirkkis Koivuniemi sanovat. Kuva: Jukka-Pekka Rinteelä.

– Green Care -ajatus kyti sekä Koivuniemen että Viikilän mielessä useamman vuoden. Yritysryhmähankkeesta kuultuaan yrittäjät laittoivat pyörät pyörimään. Rahoitus saatiin Satakunnan ELY-keskukselta.

–  Rahoitus antaa potkun lähteä turvallisemmin mielin kehittämään yritystä. Tämä on kuitenkin epävarma bisneksen ala, Koivuniemi sanoo.

Lisää osaamista ja ammattitaitoa

Green Care -tuotepaketit luodaan luonnon ja eläinten ympärille. Uusia mahdollisia asiakasryhmiä ovat mielenterveyskuntoutujat, kehitysvammaiset, lastensuojelulaitokset, vanhukset sekä tyky- ja tyhy-ryhmät.  Yhdessä on tuotteistettu muun muassa kaksi metsää ja jokirantaa hyödyntävää luontopolkua, tyrnisauna ja luonnonkuntosali puupainoineen. Tuotetyön lisäksi toteutetaan ”myynnin laboratoriota”.

– Uusien tuotteiden myyntiin tarvitaan ilman muuta joku ulkopuolinen. Tutkimme, miten toimii, että työllistämme yhdessä ihmisen myyntityöhön, Koivuniemi kertoo.

nokipannukahvit_GC_Merikarvia
Kuva: Jukka-Pekka Rinteelä.Olennaista on, että yrittäjät lisäävät hankkeen avulla omaa osaamistaan. Jokainen saa ammatillista lisäkoulutusta.

– Saamme lisää ammattitaitoa porukkaan. Koulutukset maksavat neljänumeroisia summia. On valtava juttu, että niiden kustannuksia saadaan peittoon hankkeen avulla, Koivuniemi sanoo.

Yrittäjät tekivät myös opintomatkan benchmarking-tarkoituksessa.

Yritysryhmästä tukea, voimaa ja resursseja

Koivuniemi uskoo, että verkostoituminen ja vertaistuki ovat yritysryhmän paras anti.

– On hyvä, että hanke voi syntyä jo 3 yrityksen voimin.  Helpompaa löytää yhteiset kiinnostukset ja kehittämistarpeet. Hankemuoto on myös joustava, jokainen osallistuu oman budjettinsa rajoissa. Yrittäjän ei tarvitse sitoutua kaikkeen. Me pyrimme tekemään tätä nyt harvinaisen tiiviisti yhdessä. Paljon ollaan tehty myös sellaista yhteistyötä jo, mikä ei liity itse hankkeeseen.

– Parasta on ollut, että olemme saaneet luotua uudet tuotteet kaikille. Tämän avulla voimme pidentää myyntiaikoja sesongin ulkopuolelle.


INFO

Green Care Merikarvia -yritysryhmä

4 yritystä Koivuniemen Herran MuuMaa, Viikilän hevostila, Purolomat ja MeriElämys
Hallinnoija SAMK
Satakunnan ELY-keskus myöntänyt yritysryhmälle kehittämistukea Green Care-palveluiden kehittämiseen.

ASIANTUNTIJA VASTAA

Anne_Heikintalo_ProAgria”Olen mukana yritysryhmähankkeen suunnittelussa – yrittäjän apuna. Yhdessä mietimme, mitä kannatta toteuttaa hankkeen avulla. Samalla tulee pohdittua myös mukana olevien yritysten omaa toimintaa lyhyellä sekä pitkällä aikavälillä. Yritysryhmähankkeet ovat parhaimmillaan silloin, kun tarve on aidosti yrittäjistä lähtenyt.”

Anne Heikintalo, yritysneuvoja ProAgria Länsi-Suomi


Voisiko yritysryhmähanke olla sinua varten? Lue lisää Sankariyrittäjät-lehden sivulta 23. Innostu kehittämään yritystäsi – maaseuturahasto on mukana matkassasi!


Palaa otsikoihin