Sankariyrittäjät

”Mielettömän toimivat työkaverit” viihdyttävät kohta kesäleiriläisiä

Ahlaisten maalaisidyllissä toimiva Ratsastuskoulu Kyläkorpi tekee ensi kesänä uuden aluevaltauksen alkaessaan järjestää ratsastusleirejä. Loppuvuodesta 2017 yrittäjäpariskunta Anna ja Juha Kyläkorpi hankkivat tilan viereisen kiinteistön, josta nyt kunnostavat majoitustilat leirikäyttöön.

Helsingin Pasilassa kasvaneesta Anna Kyläkorvesta ei pitänyt tulla satakuntalaista ratsastuskouluyrittäjää, mutta toisin kävi. Poriin 90-luvun puolivälissä ajautunut Kyläkorpi haki kaverin vinkistä Ypäjälle opiskelemaan ratsastuksenopettajaksi. Koulun ja kahden työn yhdistäminen johti omien hevosten liikutushaasteisiin, jolloin oppilaat alkoivat ihmetellä, miksei laittaa omaa tallia. 

– Löysimme sopivan kodin Ahlaisista, ja vuonna 2005 päivää ennen valmistumistani aloitettiin ratsastuskoulu kuudella hevosella. Kaikki oli tosi pientä ja pikkuhiljaa kysynnän mukaan on kasvettu. 2007 rakennettiin maneesi ja 2013 valmistui uusi talli, kertoo Ratsastuskoulu Kyläkorven yrittäjä, Master-ratsastuksenopettaja Anna Kyläkorpi.

Anna_Kyläkorpi_ja_Taria_satasilta
Anna Kyläkorpi on palkittu mm. Vuoden 2014 ratsastuksenopettajana. – Meillä ei ole kalliita kilpahevosia, mutta meillä pidetään hevosista huoli niin kuin ne olisivat kalliita kilpahevosia. Se on minulle erityisen tärkeää, hän sanoo.


Nyt hevosia on 20. Ratsastuskoulu työllistää sekä Anna Kyläkorven että hänen miehensä Juha Kyläkorven.

– Juha hoitaa koneet, ja myös muuan muassa hevosten kengitykset. Avustajia on meillä tallitöissä kesäaikaan, muuten pärjäämme kahdestaan. Hevoset, jotka meillä nyt on, ovat mielettömän toimivia työkavereita.

Anna Kyläkorpi sanoo, että noin 65 prosenttia koulun asiakkaista on aikuisia.

– Valttimme on, että mahdollistamme kilpailemisen asiakkaillemme ja myös kannustamme siihen. Jos ei ole omaa hevosta, voi kilpaillaan meidän hevosillamme. Keskitymme täällä siihen, että ratsastaja kehittyy.

Yritystä eteenpäin Leader-tuella

Ratsastuskoulun uutena aluevaltauksena ovat ratsastusleirit, joista ensimmäiset pidetään kesällä. Leirien järjestämistä on Kyläkorven ratsastuskoululla haikailtu jo pidemmän aikaa. Puuttuneiden majoitustilojen vuoksi on pitänyt pysytellä päiväkursseissa. Tämä on rajannut osallistujajoukkoa.

– Yhden kerran nuorten leirillä yövyttiin teltoissa maneesissa, silloin oli vielä kauhea vesisade, Kyläkorpi muistelee.

Nyt majoitusongelma on ratkaistu. Voinee sanoa, että kerrankin meni niin kuin Strömsössä. Kyläkorvet hankkivat naapurissa sijaitsevan kiinteistön, jonne kulkeminenkin on tapahtunut tallin ja tarhojen välistä.

– Marraskuussa bongattiin netistä, että talo oli myynnissä. Se osui niin loistavasti. Se, että hankimme talon helpottaa myös sitä, että pihamaalla voi huolettomammin toimia hevosten kanssa.

Kiinteistön hankkimiseen Ratsastuskoulu Kyläkorpi haki Leader-tukea Karhuseudulta. Tukimahdollisuudet olivat tutut, sillä EU:n maaseuturahaston tukia Kyläkorvet hyödynsivät myös maneesia sekä tallia rakentaessa. Rahoituksenhakuprosessi oli nopea. Hakemus laitettiin sisään puolessa välissä marraskuuta ja rahat saatiin maksatuksesta reilun kuukauden päästä. 

Erikoisuutena ovat aikuisten ratsastusleirit. Kyläkorpi kertoo, että aikuisten leirien kysyntä kasvaa, mutta tarjonta on heikkoa etenkin lähialueilla. Ahlaisten maalaismiljöö merenrantoineen on omiaan houkuttelemaan kaupungissa asuvia ratsastajia.

– Hiljaisiin kuukausiin leireillä on iso merkitys. Majoitustilat mahdollistavat leirien järjestämisen ympäri vuoden esimerkiksi talvi- ja syyslomilla, Kyläkorpi sanoo.

RatsastuskouluKyläkorpi_uudet_majoitustilat_satasilta
Ratsastuskoulu Kyläkorpi on aikaisemmin järjestänyt vain ratsastuksen päiväkursseja. Nyt kun yöpyminen on mahdollista, voidaan asiakaskuntaa houkutella esimerkiksi pääkaupunkiseudulta.


Toiminnanjohtaja Salme Pihlajamaa Leader Karhuseudusta kertoo, että maaseuturahaston tehtävänä on mahdollistaa se, että maaseudullakin on saatavilla työpaikkoja ja toimeentuloa.

– Anna Kyläkorvella on vahva ammattiosaaminen ja vaikuttavaa näyttöä yrityksen tasokkuudesta. Tiedossa oli jo, että asiakkaita olisi tulossa lisää, kunhan vaan saadaan majoitustilat.

Pihlajamaa muistuttaa, että harrastustoimintaa tai sivutoimista yrittäjyyttä ei voida tukea.  

– Useilla paikkakunnilla hevosalalla on kireä kilpailutilanne. Yrittäjällä on oltava vahva näyttö, että yritys tuo päätoimisen tulon ja tuettu asia lisäarvoa yritystoimintaa.

Leireiltä mielettömiä fiiliksiä

Hankittu omakotitalo oli hyvässä kunnossa, joten Kyläkorvet selviävät pintaremontilla. Majoituspaikkoja saadaan talolle 16. Leiriasiakkaita on ajatus ottaa kerrallaan 12–14.

Suunnitteilla on kesällä laajentaa terassia ja hankkia pihalle kylpytynnyri. Talossa on puusauna. Paikka on leirien pitämiseen erinomainen. Luonnonrauha on taattu ja omaan rantaan on matkaa 200 metriä. Kyläkorven suunnitelmissa onkin erilaisia leirikonsepteja, joista osa keskittyy enemmän hemmotteluun. Tulevana kesänä on luvassa muun muassa äiti–tytär-leiri aikuisille. Majoitustilat tarjoavat mahdollisuuksia myös matkailijoille.

– Esimerkiksi perheet voisivat tulla tänne kesällä ja ottaa omat hevoset mukaan. Kokkailumahdollisuudet löytyy, ja kylällä on kauppa, Kyläkorpi pohtii.

Anna Kyläkorpi on innoissaan leiritoiminnan aloittamisesta. Myös hänelle itselleen ratsastusleirit ovat olleet merkittäviä kokemuksia.

– Muistan elävästi sen odotuksen, joka kesti koko talven. Se tiivistyi siihen, kun mietti, minkä hevosen mahtaa saada hoitohevoseksi. Leirillä tietysti valvottiin aina salaa aamuun asti. Fiilikset olivat mielettömät. On mahtavaa, jos onnistun tarjoamaan saman tunteen jollekin toiselle.

Ratsastuskoulu_Kyläkorpi_pintaremonttia_satasilta
Kyläkorvet selviävät pienellä pintaremontilla. Hankittuun kiinteistöön saadaan sänkypaikat 16 yöpyjälle.


Juttu on julkaistu Suomen ratsastajainliiton (SRL) Hippos-lehdessä (2/2018). 

Palaa otsikoihin