Sankariyrittäjät

Nyt näytetään puuta –kotimainen koivu taipui fillariksi

Kokemäellä innovoitu koivurunkoinen Wiilubike on ensimmäinen suomalainen koivusta valmistettu polkupyörä. Kaveriporukan pohjalta syntyneen yrityksen tähtäin on kansainvälisillä markkinoilla.

Useita vuosia ulkomailla työskennellyt Ilari Alaruka otti muutamia vuosia sitten hoitaakseen sukunsa maa- ja metsätilan Kokemäen Kauvatsalla. Aina metsissä kulkenut mies kertoo ymmärtäneensä vasta etäisyyksien päässä, millaisesta aarreaitasta suomalaisessa metsässä on kyse.

–  Kun olin pieni, isoisäni kanssa pyöräiltiin usein metsään, milloin minnekin sieneen tai marjaan. Kun otin tilan hoitaakseni, koivikot olivat päätehakkuuiässä. Mietin, että haluaisin luoda jotain metsästä, olla arvoketjussa muutakin kuin alkutuottaja, aktiivisesti pyöräilyä harrastava Alaruka kertoo. 

Wiilubike_IlariAlaruka
– Haluamme nostaa suomalaista metsää, koko arvoketjua, toimitusjohtaja Ilari Alaruka kertoo.Tuli idea puupolkupyörästä. Ideasta innostui kokonainen kaveriporukka; syntyi Wood Innovations Finland Oy. Ensimmäinen malli koivupolkupyörästä kehitettiin keväällä 2015 yhdessä Lahden muotoiluinstituutin kanssa. 

– Käytiin kaikki mahdolliset pyörät läpi 1-pyöräisestä tandemiin. Emme kuitenkaan halunneet tehdä liian erikoista tuotetta, joten päädyimme jopomaiseen unisex-kaupunkipyörään, jonka runko on muotoon puristettua koivuviilua.

”Tuella iso henkinen merkitys”

Wood Innovations Finland sai Leader Karhuseudulta perustamistuen puupolkupyörän tuotteistukseen ja brändin rakennukseen. Tuotekehityksen tuloksena syntyi Wiilubike, joka lanseerattiin kesäkuussa 2017. 

Polkupyöriin tulevan puun alkuperä on tarkasti selvillä, ja joka vaiheeseen on valittu luotettava yhteistyökumppani. Tukit sahataan Järvelässä Koskinen Oy:llä ja koivuviilu puristetaan muotoon Lahdessa LK-Taivutteen tiloissa. Kokoonpanossa hyödynnetään Salon Polkupyörätehdasta.  

– Halusimme ensin katsoa, toimiiko idea ja testata sitä. Tuki mahdollisti tämän. Jos olisimme rakentaneet tuotantotilat ja aloittaneet tuotannon, olisi aika mennyt koneiden asenteluun. Nyt meillä olisi pyörä, jonka nimi olisi Puupolkupyörä. Uskottavan brändin kehittäminen vie aikaa. Tarinallisuus on tärkeä osa, Alaruka avaa. 

Wiilubike_koivurunkoinen_pokupyoraHän sanoo rahoituksen tuovan uskottavuutta ulospäin. Tärkeää on ollut myös se, että suunnitelmista on vastattava jollekulle ulkopuoliselle. 

– Tuella oli iso henkinen merkitys. Sai varmistuksen, että joku muukin uskoo meihin ja asiaamme. Alkuun teimme enemmän tai vähemmän fiilispohjalta, rahoituksen myötä suunnitelmista tuli konkreettisempia ja aikataulu selkiytyi. 

Alarukan koti ja yrityksen pääpaikka on Kokemäellä Sonnilan kylässä. Yhtiökumppanit asuvat ympäri Etelä-Suomea. Kaikki ovat Alarukan tuttuja opiskelujen tai työn kautta. Porukkaa yhdistää erityisesti ajattelutapa: rohkeus ja into kokeilla uutta.

– Kun puhutaan uusista ideoista, kukaan ei näe ongelmia, kaikki näkevät mahdollisuuksia. Porukkamme on helposti hitsautunut yhteen.

Asiakkaat osaksi puun tarinaa

Puupolkupyörä sinänsä ei ole uusi keksintö, puusta kyllä valmistetaan pyöriä maailmalla. Wiilubiken tavoitteena on olla tyylikäs ja persoonallinen kulkupeli, joka nostaa esille suomalaisen puun ja metsän arvoa – siksi puu saa myös pyörässä näkyä.

–  Kilpapyöriäkin tehdään puusta. Monesti puurunkoista pyörää ei kuitenkaan erota, puu ei näy ulospäin. Meidän pääpointtimme on tuoda juuri puu valmistusmateriaalina esille.

Yrityksen tähtäin on kansainvälisillä markkinoilla. Päämarkkina-alueena nykymallilla on Pohjoismaat.

– Esimerkiksi Etelä-Euroopassa ei ole suhdetta koivuun. Kun suuntaamme sinne meillä on kenties jokin malli, jossa pintaviilu on tammea tai muuta tutumpaa puuta, vaikka runko olisikin suomalaista koivua. 
Wiilubikella halutaan tavoittaa luonnosta ja puusta kiinnostuneet ihmiset, joita puun tarina kiinnostaa. 
– Puu on ekologinen materiaali, jolla on lähes 100-vuotinen historia. Jokainen pyörä on uniikki luonnontaideteos, ei vain pätkä jotain tuotantoprosessia. Hankkimalla Wiilubiken voi näyttää omia arvojaan ja kunnioitusta metsää kohtaan – olla osa puun tarinaa. 

INFO

Wood Innovations Finland Oy

Perustettu 2015
Kotipaikka Kokemäki
Osakkaita 6
Perustamistuki Leader Karhuseudulta puupolkupyörän tuotteistukseen ja brändin rakentamiseen.

ASIANTUNTIJA VASTAA

Salme_Pihlajamaa_LeaderKarhuseutu”On ilahduttavaa, että nuoret yrittäjät näkevät paikalliset vahvuudet ja lähtevät hyödyntämään niitä. Perustamistuki sopii erinomaisesti tällaiseen tilanteeseen, jossa kehitetään uutta tuotetta globaaleille markkinoille. Ulkopuolisten asiantuntijapalveluiden avulla voidaan varmistaa, että yritys lähtee juuri oikeaan suuntaan ja syntyy hienoja onnistumistarinoita.”
– Salme Pihlajamaa, Leader Karhuseutu


Voisiko perustamistuki olla sinua varten? Lue lisää  Sankariyrittäjät-lehden sivulta 17. Innostu kehittämään yritystäsi -  maaseuturahasto on mukana matkassasi!


Palaa otsikoihin