Sankariyrittäjät

"Olen oppinut, että on oikeasti mietittävä, mitä tehdään"

Kankaanpääläinen puuelementtejä ja kattoristikoita valmistava Hietakulma on elänyt kaksi lamaa, ja on nyt vahvempi kuin koskaan. Toisen polven yrittäjä luottaa kumppanuusajatteluun ja yhteistyöhön.

Olli Hietanen oli 10-vuotias, kun hän meni isänsä yritykseen kantamaan lautoja ja tekemään muita pikkuhommia. Mies on ehtinyt tehdä Hietakulma Oy:ssä jo yli 20-vuotisen uran, vaikka on vasta päälle kolmikymppinen. 

– Tekemiset vain ovat vähän ajansaatossa vaihtuneet, toimitusjohtajana vuonna 2012 aloittanut Hietanen naurahtaa.

Hietakulma_OlliHietanen_satasilta2017
Hietakulma toimittaa puuelementtejä mm. Poriin, Tampereen ympäryskuntiin sekä Tuusulaan. Esimerkiksi Porin Viikinäisten uusista rivitaloista valtaosa on Hietakulman tuotantoa.

Kun Markku Hietanen perusti yrityksen 80-luvun lopulla, aika ei ollut paras.

– Tänne Koskenojalle oli saatu tuotantorakennukset pystyyn, ja vietettiin näyttävästi harjakaisia. Seuraavana päivänä isoin asiakas ilmoitti lopettavansa Kankaanpään toimipisteen. Lama pakotti päättämään, mitä aletaan tehdä, mistä saadaan leipä, missä ollaan hyviä. Tänä päivänä 85 % liikevaihdosta tulee puuelementtituotannosta, Olli Hietanen kertoo. 

Yritys kävi läpi yrityssaneerauksen ja vuonna 2008 alkoi taantuma. 

– Itse en ole saanut elää niitä parempia päiviä ollenkaan, mutta se on vahvuus. Olen oppinut, että on oikeasti mietittävä, mitä tehdään. Strategia on laadittu ja sitä noudatettu. Tuuria on tarvittu paljon, samoin erehdyksiä on tehty. Mekin olemme joutuneet lomauttamaan ja irtisanomaan, mutta nyt tilanne on aivan eri. Tärkeää on, että koko porukka puhaltaa yhteen hiileen.

Yritys teki vuonna 2016 mittavat investoinnit ja tuplasi tuotantokapasiteettinsa. Samana vuonna palkattiin 8 uutta työntekijää. Yhteensä työntekijöitä on nyt kolmisenkymmentä.

– Vuokralainen lähti tiloista ja teimme päätöksen laajentaa. Työllistimme viime vuonna 1-3 henkilöä vain investointeja tekemään. Iso juttu meidän kokoiselle yritykselle, mutta erittäin tarpeellinen, Hietanen kertoo.

– Tarve olisi jopa 50 % lisäkapasiteetille, mutta emme ole siihen vielä valmiita. Nyt on hankittu koneet ja laitteet, joilla tuotantoa voidaan entisestään tehostaa. Joka neliö on jo käytössä.

Satakunnan ELY-keskus myönsi investointeihin tuen EU:n maaseuturahastosta. Hietanen sanoo, että investointituesta on ollut muutakin kuin rahallista hyötyä. 

– Asioita on mietitty tarkemmin investoinnin suunnitteluvaiheessa, saatu aikaan hyvä suunnitelma. Investointituki on auttanut myös muun rahoituksen saamisessa. 

Hietakulma_OlliHietanen_Satasilta2017a
Perheyrityksen kehittäminen on Hietaselle sydämen asia. Kasvua haetaan, mutta ei työntekijöiden selkänahasta. Työoloihin on päätetty kiinnittää erityistä huomiota.

Hietakulma tekee yhteistyötä pitkälti pienten rakennusliikkeiden kanssa. Yritysten, joiden toiminta ja kokoluokka on lähellä heitä itseään. 

– Ajattelen, että olemme kumppaneita. Uskon, että tällä ajattelulla olemme selvinneet vuosien yli. Moni yritys on sellainen, että isäni on aikanaan tehnyt yrittäjän kanssa kauppaa, nyt minä teen tämän pojan kanssa. Jos saamme jostain alennusta, annamme sitä myös kumppaneille. Toimintatapa ei ehkä ole sellainen, että sillä rikastuu, mutta se on tapa, jolla on jatkossakin töitä.

Hietanen haluaa pelata avoimin kortein myös muiden yritysten suuntaan. Hietakulma onkin mukana kolmen yrityksen yritysryhmähankkeessa, jossa kehitetään yritysten välistä yhteistyötä ja otetaan käyttöön yhteinen suunnittelujärjestelmä. 

– Yrityskulttuuri on muuttunut, 10 vuotta sitten näin ei olisi tapahtunut. Nyt yrittäjät ovat valmiimpia yhteistyöhön. Ei ole keneltäkään pois, jos yhdessä mietitään, mitä voitaisiin tehdä paremmin!

INFO

Hietakulma Oy

Kotipaikka Kankaanpää
Perustettu 1989
Työntekijöitä n. 30
Investointituki tuotantokapasiteetin kasvattamiseen ja siihen liittyviin kone- ja laitehankintoihin Satakunnan ELY-keskukselta.

ASIANTUNTIJA VASTAA

Annina_Luotonen_ProAgria”Hietakulman määrätietoinen ja yhteistyötä edistävä asenne on avain menestykseen. Laitekannan täydentämisen myötä yrityksellä on mahdollisuudet ottaa jälleen uusi askel eteenpäin. Tämänkaltaiset yritykset ovat alueellisesti erittäin tärkeitä ja on etuoikeutettu olo, että olen saanut olla apuna heidän taipaleellaan.”

Annina Luotonen, yritysneuvoja ProAgria Länsi-Suomi


Voisitko sinä hyötyä investointituesta? Lue lisää Sankariyrittäjät-lehden sivulta 5. Innostu kehittämään yritystäsi - maaseuturahasto on mukana matkassasi!


Palaa otsikoihin