Sankariyrittäjät

Puunjalostajat hakevat kilpailukykyä digiympäristöstä

Kolme pohjoissatakuntalaista puualan yritystä lähti yhdessä kehittämään toimintaansa yritysryhmähankkeella. Osaamista hankitaan tulevaisuutta varten nyt, sillä 5 vuoden päästä on myöhäistä.

Hietakulma Oy, PuuJanne Ky ja SP Elementit Oy luovat uudenlaista yhteistyötä ottamalla käyttöön yhteisen sähköisen suunnittelujärjestelmän.

Yrittäjät_ja_Marko (2)
Pasi Salminen (SP-Elementit), Janne Väliaho (PuuJanne), yritysneuvoja Marko Rajamäki ja Olli Hietanen (Hietakulma) sanovat, että ilman rahoitusta vastaava yhteisponnistus ei olisi toteutunut.

– Luomme digitaalista ympäristöä yhtiöiden välille. Hankimme tähän koulutusta ja päivitämme osaamista 2010-luvulle. Kaikki tehdään nimenomaan niin, että voidaan toimia yhdessä.  Kaikilla on kuitenkin myös omat yrityskohtaiset tarpeet tässä, Olli Hietanen Hietakulma Oy:stä sanoo.

Hietakulma ja SP Elementit valmistavat puuelementtejä Kankaanpäässä. Pomarkkulainen PuuJanne on erikoistunut puutuotteiden ja -pakkausten valmistukseen. Yhteisellä järjestelmällä tähdätään laatuun ja siihen, että voitaisiin jatkossa kilpailla isommista asiakkaista. 3D-mallinnuksineen järjestelmä antaa mahdollisuuden esimerkiksi siirtää töitä suoraan toisille yrityksille.

– Hankitaan osaamista tulevaisuutta varten, kehitystarpeet ovat yhteisiä. Tässä otetaan nyt askeleita kohti teollista puuelementtien valmistusta, SP Elementit Oy:n Pasi Salminen kertoo. 

–  Samalla tässä on luotu tukiverkkoa. Jollei jotain osaa itse, joku muu osaa, Janne Väliaho PuuJanne Ky:stä lisää. 

Ajatus yhteisestä järjestelmästä muhi hetken mielessä, ennen kuin yritysryhmähanke löytyi ratkaisuksi.

– Ollaan rakennettu yhteistyötä jo aikaisemmin. Yritysryhmässä tukiprosentti on merkittävä, hyöty on oikeasti iso. Ilman hanketta ei olisi ollut panoksia laittaa tätä projektia vetämään. Muutoksilla taataan puuelementtituotanto Satakunnassa. Jollei nyt panosteta, ei tarvitse enää 5 vuoden päästäkään, Hietanen painottaa.

Yhteistyolla_Kilpailukykya_yritysryhmaHanketta hallinnoi Kankaanpään kaupunki. Hietanen, Salminen ja Väliaho vakuuttavat, että ulkopuolinen hallinnoija helpottaa työtä. Näin voidaan käyttää aika itse asian edistämiseen. 

– Ajallisesti on mennyt paljon tunteja asian parissa, Salminen sanoo. 

– Työmäärä on ollut yllättävän suuri, mutta uskon, että kaikki maksaa itsensä kolminkertaisesti takaisin, Hietanen lisää. 

Yritysasiantuntija Marko Rajamäki Kankaanpään kaupungilta sanoo, että vaikka aikaa ei ole helppoa irrottaa, kehittäminen vaatii sitä aina.

– Näissä yrityksissä on kirkkaana mielessä tavoite ja motiivi tekemiselle. Tämä kuvaa rohkeaa sitoutumista. 

Rajamäki kannustaa yrityksiä tuomaan tarpeet ja toiveet esille. 

– Niin tämäkin hanke lähti liikkeelle. Turha itsekseen on pähkäillä, yritysneuvojilla on tarjota työkaluja. Niin elinkeinoyhtiöt, Leader-ryhmät kuin ProAgriakin auttavat.  

INFO

Yhteistyöllä kilpailukykyä puurakentamiseen -yritysryhmähanke

3 yritystä SP Elementit Oy, Hietakulma Oy ja PuuJanne Ky 
Hallinnoija Kankaanpään kaupunki
Satakunnan ELY-keskus myöntänyt yritysryhmälle kehittämistukea yhteisen sähköisen suunnittelujärjestelmän käyttöönottoon.

Puuala_yritysryhma_pohjoissatakunta


ASIANTUNTIJA VASTAA

AriNummelin_SatakunnanELY-keskus”On hienoa nähdä, että Satakunnasta löytyi puutuoteteollisuuden alalta yhteistyökykyisiä yrityksiä, jotka kehittävät yhdessä tuotannollista puolta. Kaikki tämä avaa uusia mahdollisuuksia, tuo tehokkuutta ja parantaa työn tuottavuutta.”

Ari Nummelin, Satakunnan ELY-keskusVoisiko yritysryhmähanke olla sinua varten? Lue lisää Sankariyrittäjät-lehden sivulta 23. Innostu kehittämään yritystäsi 
 maaseuturahasto on mukana matkassasi!

Palaa otsikoihin