Sankariyrittäjät

Taidevalaja muutti lähemmäs asiakkaitaan – Sydänmaalla sielu lepää

Säkylän Sydänmaalla sijaitsee yksi Suomen harvoista taidevalimosta. Lapinlahdelta Satakuntaan muuttaneella Tomi Sinisalolla oli tilauksia jo ennen kuin yrityskään oli pystyssä.

Kaikki luovan alan yritykset eivät suinkaan ole siirtymässä pääkaupunkiseudulle. Vanha navetta ja metsittynyt tontti Säkylän Sydänmaalla; tämän lapinlahtelainen Tomi Sinisalo koki täydelliseksi paikaksi uudelle taidevalimolle. 

Joulukuussa 2016 perustettu Taidevalimo Sinisalo oli vasta ajatus, kun Sinisalo lähetti tarjouksen isosta työstä ja sai sen. 

– Minulla ei ollut yritystä, ei työtiloja tai mitään, kun jätin tarjousta, hän naurahtaa.

Taiteilija_hyväksyy_mallinMuutamia vuosia valimoa Lapinlahdella pyörittänyt mies kertoo muuttaneensa perheineen Säkylään sekä seikkailuhalusta että asiakkaiden perässä. 

– Suurin osa asiakkaista on Etelä-Suomessa. Helsinkiin ajaminen puudutti. Työporukan kesken oli jo pitempään vitsailtu, että valimon pitäisi olla etelässä.

Säkylä oli tuttu muun muassa töiden kautta. Sinisalo toteutti Säkylän liikealueelle Eura-Turku-tien kiertoliittymään Rumpalipojat-patsaan vuonna 2013. 

Tiivistä yhteistyötä taiteilijoiden kanssa

Taidevalajan työ on yksinkertaisuudessaan toteuttaa taiteilijan visio teoksesta, mutta yksinkertaista se ei useinkaan ole. Valaja pähkäilee savimallin perusteella, miten tehdä muotit ja toteuttaa valu. Vuorovaikutuksessa taiteilijoiden kanssa ollaan paljon.

– Kopioin hänen työnsä tekstuuria, pyrin mahdollisimman tiiviiseen yhteistyöhön. Valuprosessia varten mallia luodaan yhdessä ja työ usein kasataankin porukalla. Lähden monesti myös asentamaan työtä, vaikkei se olisikaan välttämätöntä. Haluan tarjota hyvää palvelua, se markkinoi itseään. Palvelu on tärkeintä alalla kuin alalla. 

Käkikello_taidevalimo_sinisalo
Suuri tilaustyö, jonka kimpussa Tomi Sinisalo nyt työskentelee, on taiteilija Marja Heinosen Helsingin kaupungille toteuttama pronssinen käkikello. Työ on todella massiivinen, pelkästään linnut tulevat olemaan parimetrisiä.

Sinisalo on ehtinyt uransa aikana tehdä runsaasti isoja töitä. Esimerkiksi Huittisten Ympyrähullut, Helsingin musiikkitalon edessä olevan Laulupuut ovat hänen valamiaan. Töitä on alkanut tulla myös Säkylään ihan mukavasti.

– Pyrin monipuolisuuteen ja tasapuolisuuteen. Talous nousee ja taas hankitaan kaupungeissa taidetta. Mutta projektit ovat pitkiä. Jos nyt soitetaan työstä, se saadaan asennettua ehkä neljän vuoden päästä. Rahoituskuviot kestävät. 

Harvinainen ala kaipaa osaajia

Suomessa on Taidevalimo Sinisalon lisäksi kaksi muuta valimoa, jotka pystyvät toteuttamaan minkä kokoluokan työn tahansa. Pienempiä töitä tekeviä on lisäksi muutamia. Suomessa taidevalajat ovat äärimmäisen pieni ammattiryhmä ja kädentaito katoamassa.

– Tekijöitä on kourallinen ja alan keski-ikä reilusti päälle 50- vuotta. Itse edustan nuoriso-osastoa, Sinisalo naurahtaa. 

Teollista muotoilua opiskellut mies sanoo, ettei tietokoneella istuminen olisi koskaan ollut hänen juttunsa. Kouluttautuminen alalle ei ole mahdollista, vaan hommaan opitaan mestari-oppipoika-periaatteella. Näin myös Sinisalo on ammattitaitonsa hankkinut. 

tomi_sinisalo_satasilta
– Täällä on paljon avoimempi kulttuuri. Länsisuomalainen mentaliteetti sopii itselle. Olemme viihtyneet todella hyvin. Apua on saanut kyläläisiltä, siitä olen kiitollinen lopun elämää, Sinisalo sanoo.

Hänen tavoitteenaan on yrityksen tasainen kasvu niin, että myös henkilökuntaa olisi mahdollista palkata.

– Haluan siirtää osaamista muille. Myös töitä olisi alalla. Uusien taideteosten lisäksi kaupungeilla on paljon kunnostuskohteita. Myös yksityishenkilöitä on yhä enemmän asiakkaina.  Toki rahoitus on haaste. 

– Haluan kehittää paikkaa myös matkailullisesti, ja houkutella ihmisiä poikkeamaan täällä erityisesti kesäaikaan. Navetan vintille tulee ikkuna, joista voi valupäivinä seurata vajalan työtä. Toiveissa on vetää opastettuja kierroksia ja esitellä paikkaa sekä työtä taiteilijavetoisesti. Samassa voisivat kävijät nauttia kupin kahvia ja palan mustikkapiirakkaa, yrittäjä maalailee.

INFO

Taidevalimo Sinisalo Oy

Perustettu 2016
Kotipaikka Säkylä
Investointituki tuotantorakennuksen hankkimiseen ja remontoimiseen sekä kone- ja laitehankintoihin Leader Pyhäjärviseudulta.

ASIANTUNTIJA VASTAA

ElinaHaavisto_LeaderPyhäjärviseutu”Yrittäjän päätökseen perustaa taidevalimo juuri Sydänmaalle vaikutti vahvasti Säkylän kunnan myönteinen suhtautuminen yritystoimintaan sekä kyläläisten lämmin vastaanotto. Taidevalimo on piristävä tuulahdus Pyhäjärviseudun kädentaitajiin. Valimo on osoitus uudenlaisesta liiketoiminnasta, joka tuo oman lisänsä myös alueen matkailutarjontaa. ”

Elina Haavisto, Leader Pyhäjärviseutu


Voisiko investointituki olla sinua varten? Lue lisää Sankariyrittäjät-lehden sivulta 5. Innostu kehittämään yritystäsi - maaseuturahasto on mukana matkassasi!


Palaa otsikoihin