Sankariyrittäjät

Vanha varastorakennus asesepänverstaaksi

Monipuolisuus ja laajemmat työmahdollisuudet ajoivat kultaseppä Jukka Läätin aseseppäkouluun. Satakunnan Aseella on nyt upeat toimitilat Rauman Lapissa.

Jukka Lääti perusti ase- ja tukkisepän verstas Satakunnan Aseen vuonna 2016. Aiemmalta ammatiltaan Lääti on kultaseppä, ja ehti pyörittää alan yritystä yhdessä vaimonsa kanssa useita vuosia. 

Jukka_Lääti_metallityöt
Jukka Lääti kertoo, että asesepänverstaan pystyyn laittaminen ei ole aivan yksinkertaista. Koulutuksen lisäksi on oltava yritys ja toimitilat saadakseen poliisihallituksen myöntämän ase-elinkeinoluvan.

– Osallistuin mustaruutiammuntoihin, joissa pääsi ampumaan alkuperäisellä 1800-luvun musketilla. Kipinä vanhoihin aseisiin lähti siitä, hän kertoo.
Yrityksen toimitilat Rauman Lapissa Sukkalan kylässä valmistuivat kesällä 2017. Mahdollisia työtiloja Hinnerjoella asuva Lääti kertoo kartoittaneensa pyöräilemällä pitkin kyliä. Vuosikymmeniä varastona toiminut vanha puusepänverstas osui silmään, kun Lääti oli palaamassa ystävänsä luota Lapin keskustasta.

Satakunnan Ase sai Leader Ravakalta investointitukea toimitilojen kunnostukseen sekä kone- ja laitehankintoihin. Rakennus sai puolessatoista vuodessa uuden peltikaton, sähköt uusittiin ja lämmityksestä vastaa nyt neljä kaminaa. Juoksevaa vettä ei kuitenkaan tule, eikä sitä tarvitakaan.

– Remontoin paikan vanhaa kunnioittaen. Esimerkiksi asiakastilassa on pinkopahvit ja paperitapetit. Yksinyrittäjä viettää tiloissa päivittäin melkoisen tuntimäärän, auttaa jos on viihtyisä miljöö. Tekemistä riitti, nikkaroin esimerkiksi 13 pöytää 6 huoneeseen. Myös lattiassa oli laittamista. Sen verran on neliöitä, että tiesi kontanneensa, Lääti naurahtaa.

JukkaLääti_AsesepänVerstas
Jukka Lääti kertoo, että 1940-50-luvulla tiloissa toimi Aallon veljesten puusepänverstas. Vielä 80-luvulla on puuseppä toiminut tiloissa, viimeiset vuosikymmenet rakennus on toimittanut varaston virkaa.

Aseseppä huoltaa ja kunnostaa vanhoja ja rakentaa myös kokonaan uusia aseita. ”Perusduunia” on muun muassa vaimennuskierteiden asentaminen metsästyskivääreihin. 

– Pitkälti puran aseita ja tutkin, mikä on vialla. Jokainen ase on vähän erilainen. Jos tuodaan parikymmentä 30 vuotta käytössä ollutta asetta, jokaisessa on joku eri juttu vialla. 

Monia erilaisia koneita ja laitteita tarvitaan niin uusien osien valmistukseen kuin vanhojen korjaamiseen, puhdistamiseen ja ehostamiseen. Kaksikerroksisen rakennuksen alakerrassa on tilat metallitöiden tekemiseen, yläkerrassa sijaitsee puutyöverstas sekä toimisto.

– Hammastikut ja pumpulipuikot ovat korvaamattomia työvälineitä siinä missä viilat ja pihditkin, Lääti sanoo. 

Verstaan alkuinvestoinnit olivat suhteessa suuret, mutta osaava mies on tehnyt remontin lisäksi myös osan koneista itse. Hän on esimerkiksi rakentanut aseiden tukkien valmistuksessa hyödynnettävää kopiojyrsintä.

Jukka_Lääti_väkipyssytyöstö
Asesepän käsien läpi virtaa melkoinen määrä historiaa. Tämä 1700-luvulta peräisin oleva piilukkoinen väkipyssy on mahdollisesti nähnyt Suomen sodan. Lääti kävi kokemäkeläisen keräilijän luona ottamassa vastaavasta aseesta mallia uusiin osiin.

INFO

Satakunnan Ase

Perustettu 2016
Kotipaikka Rauman Lappi
Investointituki Leader Ravakalta toimitilojen kunnostamiseen sekä kone- ja laitehankintoihin.

ASIANTUNTIJA VASTAA

Ulla_Kallio_LeaderRavakka”Yritystuet taipuvat monenlaisiin kone- ja laiteinvestointeihin. Koneen voi itsekin rakentaa, jos se on tarkoitukseensa paremmin sopiva tai laadultaan parempi. Hakijan on hyvä tietää, että kilpailutus ja on aina tapauskohtainen ja yrittäjä itse päättää laatutason. Huonoa ei tarvitse hankkia. Hakijan on turha pelätä byrokratiaa, Leader-ryhmästä saa aina apua.”
Ulla Kallio, Leader Ravakka


Voisiko investointituki olla sinua varten? Lue lisää Sankariyrittäjät-lehden sivulta 5. Innostu kehittämään yritystäsi - maaseuturahasto on mukana matkassasi!


Palaa otsikoihin