Avaa selaimeen
satasilta_cover_20v

Leaderiä Satakunnassa 20 vuotta!

Leader-toiminta tuli Suomeen vuonna 1996, mutta Satakuntaan vahvemmin vasta seuraavana vuonna. Ihmisten kokoisille ideoille on tarjottu Leaderistä rahoitusta, toimintaa ja neuvontaa nyt 20 vuoden ajan.  

talkoot_Leader2

Miljoona tuntia talkoita!

20 vuoden aikana Satakunnan Leader-ryhmät ovat rahoittaneet yli 61 miljoonalla eurolla vajaa 2500 hanketta. Hankkeita toteuttamalla paikalliset ihmiset ovat tehneet kotiseudustaan viihtyisämpää ja palveluiltaan parempaa paikkaa asua.

Suuri osa yhteisöjen hankkeiden omarahoitusosuudesta on ollut talkootyötä. Historian aikana rahoitetuissa hankkeissa talkootöitä onkin tehty arviolta noin miljoona tuntia!

Lue lisää 20-vuotisesta Leader-työstä!

Kuivalahden_Kesäteatteri_AriMäkitalo_UllaAnttila_satasilta

Kuivalahti on elinvoimainen teatterikylä – edelleen!

Satakunnassa vanhimmat Leader-hankkeet ovat pääsemässä teini-iästään. Yksi ensimmäisistä hankkeista alkoi Eurajoen Kuivalahdella jo vuonna 1997. 1800-luvun lopulta toiminut Kuivalahden Nuorisoseura tunnetaan mistäs muusta kuin Kuivalahden kesäteatterista. Kaikki lähti siitä, kun Saariston Pentti osallistui kirjoituskilpailuun.

elianjapirjo_kehittämisenraamit

Kaikki lähtee edelleen ihmisistä

Maaseudun kehittämisen raamit ovat muuttuneet paljon Leaderin 20-vuotisen historian aikana. Yksi asia on kuitenkin pysynyt samana: aktiiviset ihmiset. Tästä Leader Pyhäjärviseudun perustamiseen vahvasti vaikuttanut Pirjo Kannisto sekä nykyinen hankeneuvoja Elina Haavisto ovat yhtä mieltä.

Lue Pirjon ja Elinan yhteishaastattelu!
Jyrki Uotilan_satasilta_leader20v

"Raha oli silloin suurin syy Leader-ryhmän perustamiseen"

Leader Pohjois-Satakunta on nykyisistä ryhmistä ainoa, joka on toiminut alusta asti Leader-statuksella. Muilla alueilla paikallista kehittämistä käynnistettiin kansallisella rahoituksella, ja vasta 2007 koko Suomi saatiin katettua Leader-ryhmillä. Perustajajäsen Jyrki Uotila muistaa elävästi Leaderin synnyn.

Sukujen_silta_Merikarvia_Amerikkaan_MV

Merikarvialla etsitään ”kannonmunittajien” ja ”netappien” jälkeläisiä

Leader on väylä kansainvälistymiseen, mutta se toimii myös toiseen suuntaan. Merikarvialla etsitään pohjoissatakuntalaisten ameriikanserkkuja ja päinvastoin. Kansainvälinen Sukujen silta -hanke luo nimensä mukaisesti siltaa sukukontaktinsa menettäneiden siirtolaisten jälkeläisten välille. Tiesitkö, että pelkästään Pohjois-Satakunnasta lähti yli 10 000 ihmistä merten taa?

capcapcap

CAP, CAP, CAP - avaa hakas!

"Kake Randelinin takavuosien hitissä pyritään tytön aittaan. Lähes yhtä vaikeaa on päästä sisään EU:n yhteisen maatalous- ja maaseudun kehittämispolitiikan CAPin uudistukseen - mutta yritetään", kirjoittaa Petri Rinne.

Tutustu, missä mennään uuden ohjelmakauden suunnittelun suhteen!

Kankaanpään_Kaarnikka_Säkylä_kaarnikansaunalla

”Edellinen antaa aina rohkeutta lähteä uuteen”

Kankaanpään kylä Säkylän Köyliössä oli ensimmäisiä kyläyhdistyksiä, jotka lähtivät mukaan leader-toimintaan 20 vuotta sitten. Kylä on oiva esimerkki siitä, miten pienellä rahalla voi saada paljon aikaan, kun tahtoa vain löytyy. Noin 500 asukkaan Kankaanpäässä riittää talkoohenkeä!

100kunta-kv-hanketta_satasilta

”Enemmän kuin satakunta” kansainvälistä Leader-hanketta Satakunnassa

EU:n Leader-ohjelma on ollut jo kahdenkymmenen vuoden ajan tärkeä osa suomalaisen maaseutupolitiikan ja maaseudun eurooppalaistumista. Satakunta on ollut kv-työn priimus Suomessa. Yhdessä voidaan oppia sekä kehitellä ratkaisuja yli paikkakunta-, maakunta- ja valtiorajojen, kirjoittaa kv-koordinaattori Krista Antila


Leader_kesä2017
Ilmoita_kesätalkoot2017_satasilta

Onko teillä talkoot? Ilmoita niistä meille!

Kesä on täällä ja sehän tarkoittaa talkoita! Satakunnan Leader-ryhmien tiedottaja Virtasen Mimmi etsintäkuuluttaa Leader-hankkeissa tänä kesänä tehtävät talkoot. Jos teillä talkoillaan, kutsu Mimmi mukaan. Saattaapa hän tehdä teistä vaikka jutun!

Tiedottajamme yhteystiedot osoitteessa satasilta.fi/otayhteytta.

Satasilta

Lisää maaseudun kehittämisuutisia: 
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristövirasto Leader Satakunta Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto Leader